Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κυρία Νίκη Κεραμέως, καθώς και οι Βουλευτές Αχαΐας κύριοι Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσων Φωτήλας, υπέβαλαν από κοινού ερώτηση σχετικά με την επείγουσα έκκληση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.

Το Τμήμα αντιμετωπίζει δομικού χαρακτήρα προβλήματα και βασικές ελλείψεις, με αποτέλεσμα αφ’ ενός να καθίστανται αναγκαίες πολιτικές ενέργειες, με τις οποίες να μπορεί να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του σε βάθος χρόνου, αφ’ ετέρου να κρίνεται ως άκρως απαραίτητος ο εντοπισμός και εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Επείγουσα έκκληση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών για τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του»

Αθήνα, 14 Μαΐου 2018

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Από τον Αύγουστο του 2017, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών σας απηύθυνε ομόφωνη και επείγουσα έκκληση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 294.000 ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατή – με δεδομένο τον ανεπαρκή αριθμό μελών Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και τον δυσανάλογο αριθμό φοιτητών – η λειτουργία του Τμήματος για το Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018. Η εξαγγελία του Υπουργείου για χορήγηση στο Τμήμα «δύο πιστώσεων» αγνώστου ακριβούς ύψους δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα το άγνωστο αυτό ποσόν να μην έχει φτάσει ως σήμερα στο Πανεπιστήμιο. Εκτός όμως από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, λόγω του δομικού χαρακτήρα του προβλήματος που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο Τμήμα, ζητούμενο είναι με ποιες πολιτικές ενέργειες μπορεί να επιλυθεί η χρηματοδότηση και ομαλή λειτουργία του σε βάθος χρόνου και ποιες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης μπορούν να προκριθούν.

Εν τω μεταξύ, τα πολύ δυσμενή δεδομένα και οι υπάρχουσες ελλείψεις (όπως επισημαίνονται στις αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ) και ανισότητες (στους αριθμούς εισακτέων, στην αναλογία διδασκόντων και διδασκομένων, στις κάθε είδους υποδομές, κλπ.) μεταξύ ομοειδών και μη τμημάτων επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο.

Λόγω των αυξημένων αναγκών, σύμφωνα πάντα με τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος, το ποσοστό του διδακτικού έργου που μπορεί να επιτελέσει πλέον το Τμήμα το 2018-19 με το διαθέσιμο προσωπικό ανέρχεται σε λιγότερο του 40%, μη περιλαμβανομένων των υποχρεώσεων επίβλεψης περίπου 300 ερευνητικών και διπλωματικών εργασιών, που αποτελούν ουσιώδη συστατικά της πολυτεχνειακής και, ειδικότερα, της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:
1. Σκοπεύετε να επιλύσετε τα μείζονα προβλήματα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, που διακυβεύουν τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του; Αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο;
2. Ποιο είναι το ύψος των δύο πιστώσεων που έχετε εξαγγείλει, ποιο ποσοστό των αναγκών καλύπτει και ποιο το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης/απορρόφησης των πόρων αυτών;
3. Ποιες εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των Τμημάτων που ασφυκτιούν οικονομικά προτείνετε, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους και στο μέλλον;
4. Η έκτακτη επιχορήγηση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθετη επιχορήγηση των ΑΕΙ κατά 25 εκατομμύρια ευρώ εντός του 2018, που έχετε εξαγγείλει, θα ενισχύσουν άμεσα Τμήματα σε οριακή κατάσταση, όπως το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

Ιάσων Φωτήλας, Αχαΐας

Ανδρέας Κατσανιώτης, Αχαΐας