| Στον Γαβρόγλου η για το νέο σύστημα – Στους εκπαιδευτικούς θα παρουσιάσει πρώτα ο υπουργός Παιδείας το οριστικό σχέδιο για τις αλλαγές στο και το για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Έτσι την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα ανακοινώσει στους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ το τελικό σχέδιο ώστε αμέσως μετά να κοινοποιηθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και στη συνέχεια να προωθηθεί στη Βουλή μαζί με άλλες διατάξεις που θα έχει το πολυνομοσχέδιο, συνενώσεις TEI με πανεπιστήμια κ.ά, σύμφωνα με το Έθνος.

Οι καθηγητές έχουν ταχθεί κατά του νέου συστήματος αφού θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει αποσύνδεση του λυκείου από το σύστημα πρόσβασης σε AEI-TEI ώστε να διατηρεί την αυτονομία του και τον μορφωτικό του χαρακτήρα.

Δείτε τις τελευταίες από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ με το νέο σύστημα ακρωτηριάζεται η τριετής δομή του λυκείου με τη μετατροπή της Γ΄ τάξης σε τάξη προετοιμασίας για την στα πανεπιστήμια.

Ακόμα εκτιμούν ότι μεταφέρεται το βάρος της επιλογής του μαθητή σε μικρότερη ηλικία. Ταυτόχρονα περιορίζονται δραστικά οι δυνατότητες επιλογής και αυξάνεται το άγχος των εξετάσεων με την οργάνωσή τους σε επίπεδο δήμων και νομών για την απόκτηση απολυτηρίου και σε πανελλαδικό επίπεδο για την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι το νέο σύστημα θα πρέπει να εμπεδώσουν άμεσα τα παιδιά που φοιτούν φέτος στη Β λυκείου αφού σύντομα (πριν λήξουν τα μαθήματα) θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις.

Οι μαθητές θα πρέπει από φέτος να συμπληρώσουν ένα πρώτο μηχανογραφικό με 10 σχολές της αρεσκείας τους κάτι που σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο για ένα παιδί σε αστή την ηλικία. Άλλωστε όπως είναι γνωστό σήμερα σι μαθητές συμπληρώνουν το μηχανογραφικό όχι μόνο με βάση τις πραγματικές τους επιθυμίες αλλά και σύμφωνα με τις επιδόσεις τους στις .

Επίσης είναι αμφίβολο εάν οι μαθητές αυτής της τάξης έχουν κατασταλαγμένη γνώση όσον αφορά στο περιεχόμενο σπουδών όλων των τμημάτων τα οποία είναι ενταγμένα στο , πόσω μάλλον φέτος που έχουν γίνει τεράστιες ανακατατάξεις στην ανώτατη εκπαίδευση με την κατάργηση ΤΕΙ και τη συγχώνευσή τους σε διάφορα πανεπιστήμια.