Αγαπητοί συνάδελφοι του ΕΕΠ και ΕΒΠ,

Με την ευκαιρία των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών μελών του ΠΥΣΕΕΠ Βορείου Αιγαίου θα ήθελα να σας πληροφορήσω για τα ακόλουθα:
Η συμμετοχή μου ως Αιρετό Μέλος στο ΠΥΣΕΕΠ Βορείου Αιγαίου εδώ και 1,5 χρόνο περίπου αποτέλεσε για μένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία μου στο χώρο της Ειδικής Αγωγής εδώ και 14 χρόνια είτε ως Ψυχολόγος είτε ως Διευθυντής στο ΕΕΕΕΚ Λέσβου.
Εξ αρχής ένιωθα την υποχρέωση της αμφίδρομης ενημέρωσης για τη δράση μου σε θέματα αρμοδιότητας του ΠΥΣΕΕΠ γι’ αυτό από την αρχή της θητείας μου, μέσω κυρίως της σελίδας μου στο Facebook παρείχα και παρέχω σχετική πληροφόρηση που προσπαθώ να είναι έγκαιρη και έγκυρη.
Να είστε σίγουροι ότι αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.
Παράλληλα, στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΕΕΠ που αφορούσαν το κρίσιμο ζήτημα της κατανομής των πιστώσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ, ΕΔΕΑΥ, Γενικά Σχολεία, κριτήρια των προτάσεων μου, πέρα βέβαια από τα λειτουργικά κενά, αποτέλεσαν η δίκαιη, ισόρροπη και αντιπροσωπευτική κατανομή στις επιμέρους ειδικότητες και στα νησιά μας.
Νομίζω ότι πέρυσι που οι πιστώσεις ήταν αρκετές αλλά και φέτος που ήταν σαφώς λιγότερες, αυτό επετεύχθη σε ένα μεγάλο βαθμό. Τα κενά βέβαια φέτος παραμένουν σημαντικά και πολλά καλύφθηκαν με «μοίρασμα» συναδέλφων ανάμεσα σε σχολικές μονάδες, κάτι όχι επιθυμητέο αλλά συχνά αναγκαίο, λόγω του αριθμού των πιστώσεων.
Στην κατανομή των υπολοίπων πιστώσεων που μπορεί να έρθουν το επόμενο διάστημα, είναι πιθανό να γίνουν σχετικές τροποποιήσεις των διαθέσεων ώστε αυτές να γίνουν εξολοκλήρου κάτι που είναι δικαιότερο για τους συναδέλφους που αφορά.
Στη διάρκεια της θητείας μου είχα την άποψη και προσπάθησα οι πιστώσεις να δίνονται όλες μαζί έτσι ώστε κατά τη διαδικασία κατανομής τους να μην καταστρατηγούνται οι αξιολογικοί πίνακες. Ειδικά φέτος νομίζω πως το καταφέραμε αφού στην περίπτωση τόσο του ΕΒΠ όσο και της πλειοψηφίας των πιστώσεων του ΕΕΠ οι πίνακες τηρήθηκαν απαρέγκλιτα. Ελπίζω μελλοντικά να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα στο θέμα αυτό και θα πιέζω βέβαια προς τη σχετική κατεύθυνση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
με τη ευκαιρία της κινητοποίησης της Δευτέρας 24/10/2016 του ΕΕΠ και ΕΒΠ στο Υπουργείο Παιδείας για τη μεγάλη καθυστέρηση των προσλήψεων και για το θέμα της μη αντιπροσωπευτικότητας του εκλογικού σώματος στις υπόλοιπες περιφέρειες, εξέφρασα και εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μου.
Η κινητοποίηση αφορούσε και αφορά και μας στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, που φέτος είχαμε το “προνόμιο” οι αναπληρωτές να προσληφθούν πολύ νωρίτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες, αργότερα όμως σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
Ήταν μια κινητοποίηση για το λογικό και το δίκαιο, για τη θέση του ΕΕΠ και ΕΒΠ στο παρόν και στο μέλλον της Ειδικής Αγωγής, γι’ αυτό και η στήριξη ήταν εκ των ων ουκ άνευ.
Πέρα από αυτό θα πρέπει πάντα να προσπαθούμε και να πιέζουμε για μόνιμους διορισμούς ή τουλάχιστον οι πιστώσεις να έρχονται στην ώρα τους και φυσικά να είναι αντίστοιχες με τα λειτουργικά κενά σε Ειδικά και Γενικά Σχολεία, ΚΕΔΔΥ και ΕΔΕΑΥ.
Από την πλευρά μου να είστε σίγουροι ότι έκανα και θα συνεχίσω να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου προς την κατεύθυνση αυτή. Καταλήγοντας, σας προτρέπω να ασκήσετε όλοι το δημοκρατικό σας δικαίωμα και καθήκον, να ψηφίσετε δηλαδή στις εκλογές το συνάδελφο εκείνο που σας εκφράζει καλύτερα, ώστε μέσα από την διαδικασία της προσωπικής ευθύνης να έχετε λόγο στα τεκταινόμενα στο χώρο της Ειδικής Αγωγής στο Βόρειο Αιγαίο.

Μιχάλης Βάρκας,
Διευθυντής ΕΕΕΕΚ Λέσβου