“Για τις επιλογές Διευθυντών σχολείων και τη γνωμοδοτική έκφραση γνώμης των Συλλόγων Διδασκόντων”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔19/06/2017 - 20:33 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο επιλογής των μέσω της ενεργούς συμμετοχής των Συλλόγων Διδασκόντων, με αιτιολόγηση ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση της ψήφου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επαναφέρει ουσιαστικά το παλαιό σύστημα επιλογής των στελεχών εκπαίδευσης.

Η μοναδική διαφοροποίηση που έχει να κάνει με τη γνωμοδοτική έκφραση γνώμης του Συλλόγου Διδασκόντων δεν αποτελεί ούτε δημοκρατική τομή, αλλά ούτε ουσιαστική συνέργεια της εκπαιδευτικής βάσης στη διοίκηση των σχολικών μονάδων, καθώς:
Αποκλείονται από τη συμμετοχή οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Ο τρόπος συμπλήρωσης και οι άξονες που θέτει το πρακτικό δεν κατοχυρώνει την ποιοτική συναντίληψη των εκπαιδευτικών για τους υποψήφιους διευθυντές.

Η άποψη των συναδέλφων δεν είναι δεσμευτική για τα υπηρεσιακά συμβούλια παρά μόνο γνωμοδοτική.
Παράλληλα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση αλλαγών που αφορούν την κατάργηση του καθηκοντολογίου και τη θέσπιση νέου δημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας του σχολείου, στο οποίο ο Σύλλογος θα έχει κυρίαρχο ρόλο σε παιδαγωγικά και διοικητικά θέματα.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σητείας “ο Μύσων” μετά από την σχετική ψήφιση προτάσεων που τέθηκαν στην Τακτική Γενική Συνέλευση θεωρεί πως η συμμετοχή των συναδέλφων στις κρίσεις των στελεχών έστω και με την αποτύπωση της άποψής τους στις φετινές κρίσεις διευθυντών των σχολείων μας είναι στην κατεύθυνση της αμεσοδημοκρατικής συμμετοχής.

 
Συνεπώς καλούμε τους αιρετούς να σεβαστούν τις απόψεις των συλλόγων διδασκόντων που θα επιλέξουν να καταθέσουν τη γνώμη τους.
Όσοι Σύλλογοι διδασκόντων ή συνάδελφοι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επισυνάπτουμε το πρακτικό όπως και την απόφαση που έχει αποσταλεί από τη ώστε να συμπληρωθεί και οι συνάδελφοι που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στην διαδικασία να κάνουν απεργία προκειμένου να απέχουν από τη διαδικασία.
Επισυνάπτουμε τα σχετικά έντυπα.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Αλεξάκης Αλέξανδρος Σαντιμπαντάκη Ελένη

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral