: Εντός της εβδομάδας μεταφέρουν πλέον τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης – πρόσκλησης για τη φιλοξενία παιδιών στους δημοτικούς και της χώρας για την περίοδο 2018-2019.

Πηγές της σε συνέχεια αυτής της Παρασκευής, ανέφεραν ότι η πρόσκληση θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας καθώς όπως σημείωσαν «περιμένουν τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)», η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σε ΦΕΚ.

Μόλις δημοσιοποιηθεί η ΚΥΑ θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων. Φέτος αναμένεται να εισαχθούν 110.000 παιδιά και νήπια ενώ τα οριστικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε ότι με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης () στην κρατική τηλεόραση, οι όροι αναμένεται «να είναι ίδιοι που ήταν και πέρυσι», είναι πιθανόν να προστεθούν τα επιδόματα στο οικογενειακό εισόδημα. Αυτό βεβαίως, στην πράξη δεν αναμένεται να επηρεάσει την είσοδο των παιδιών των συγκεκριμένων οικογενειών στους παιδικούς σταθμούς, καθώς οι περισσότερες δηλώνουν εισόδημα πολύ χαμηλό κοντά στο όριο της φτώχειας.

Παράλληλα νέα δεδομένα για τις αιτήσεις θέτει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση της σταδιακής δίχρονης φοίτησης στα νηπιαγωγεία από την ηλικία των 4 ετών, που αφορά 184 δήμους σε όλη τη χώρα.

Τα εισοδηματικά

Οι Προϋποθέσεις, πάντως, που ίσχυαν κατά την περσινή πρόσκληση, αναφορικά με το οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνονταν ως εξής:

-Με δύο παιδιά δεν έπρεπε να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ
-Με τρία παιδιά τις 30.000
-Με τέσσερα παιδιά τις 33.000 ευρώ και
-Με πέντε παιδιά τις 36.000 ευρώ.

Όπως αναφέρονταν στην περσινή πρόσκληση με ρεκόρ έγκυρων τις 132.982 για τους παιδικούς σταθμούς της χώρας, σε καμία περίπτωση το οικογενειακό εισόδημα δεν έπρεπε να ξεπερνάει τις 36.000 ευρώ.

Επιπλέον, κατά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την φιλοξενία παιδιών στους της χώρας κατά την περίοδο 2017-2018, οι ωφελούμενοι της δράσης θα έπρεπε να πληρούν τις παρακάτω :

1. Να είναι εργαζόμενες/οι (μισθωτές/οί, αυτοαπασχολούμενες/οι), ή
2. Να είναι άνεργες/οι οι οποίες/οι να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο.
3. Από τις παραπάνω κατηγορίες εξαιρούνταν οι τακτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. καθώς και υπάλληλοι μόνιμοι και αορίστου χρόνου των Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού).

Eνώ, για την υποβολή των αιτήσεων οι μητέρες θα έπρεπε να έχουν:

– την πράξη προσδιορισμού φόρου, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχουν καταθέσει την φορολογική τους δήλωση έτους 2016 (1/1/2016 – 31/12/2016).
– Το προσωπικό ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών τους για τα οποία θα υπέβαλαν ηλεκτρονικά την αίτηση τους.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί στους 184 δήμους της χώρας που έχουν τη δυνατότητα για την εφαρμογή του μέτρου και για τους οποίους έχει εκδοθεί και σχετικό ΦΕΚ.

Σε 184 της χώρας αρχίζει το σχολικό έτος 2018 – 2019 η δίχρονη

Aρχίζει από το σχολικό έτος 2018-2019 σε 184 δήμους της χώρας η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων που θα συμπληρώσουν την 31η Δεκεμβρίου του 2018 την ηλικία των 4 ετών.

Η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα γίνει, σε βάθος τριετίας, υποχρεωτική σε όλους τους δήμους και θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ενιαίας 14χρονης εκπαίδευσης, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των εκπαιδευτικών, των παιδαγωγών και των γονέων.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, μετά από ομόφωνη θετική εισήγηση των Τριμερών Επιτροπών και των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης σε εφαρμογή  του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018.

Σύμφωνα με τον νόμο, η φοίτηση των νηπίων, που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής την ηλικία των 4 ετών, γίνεται υποχρεωτική σταδιακά από το ερχόμενο σχολικό έτος και σε κάθε περίπτωση εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με  κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών και ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η σχετική εισήγηση διατυπώνεται μετά από γνώμη της τριμερούς Επιτροπής. Η Τριμερής  Επιτροπή αποτελείται από τους οικείους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως Προέδρους, τους οικείους Δημάρχους και τους Προέδρους των οικείων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ως μέλη.

Επισυνάπτονται και