Με στόχο την υπεράσπιση των στη μεταβατική περίοδο έως την πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων το υπουργείο Εργασίας προωθεί σειρά μέτρων για τη μείωση της , την αδήλωτη εργασία αλλά και την καταβολή των δεδουλευμένων τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Περιγράφοντας το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα εργασιακά, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει πως το υπουργείο έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση σειράς προγραμμάτων μέσω του και του ΕΣΠΑ για την επιχορήγηση της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης με θετικά αποτελέσματα. Για την αδήλωτη εργασία επισημαίνει πως «η ενίσχυση των ελέγχων από το ΣΕΠΕ και του πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, έχουν συμβάλει στην αντιστροφή αυτής της κατάστασης» και υπενθυμίζει ότι «το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας περιορίστηκε το 2017 στο 12,48% από 19,17% που ήταν το 2014 και 31,61% που είχε φτάσει το 2013».

Ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει πως το υπουργείο με τις έως τώρα παρεμβάσεις έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την καταβολή των δεδουλευμένων ενώ για τις περιπτώσεις που δεν καταβάλλονται υπογραμμίζει « οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι μπορούν, πλέον, να θεωρούν ως μονομερή βλαπτική μεταβολή την αξιόλογη καθυστέρηση στις πληρωμές και να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ».

Ερωτηθείς για τους κερδισμένους και τους χαμένους από τη ρύθμιση των 120 δόσεων, Ο κ. Πετρόπουλος τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «κερδισμένοι είναι όλοι όσοι εντάσσονται. Διότι για όλους ο αριθμός δόσεων αυξάνεται σημαντικά. Αντί για τις 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης, οι δόσεις αυξάνονται σε έως 36 για κύρια οφειλή έως 3.000 ευρώ, και σε έως 120 για μεγαλύτερες οφειλές. Δεν χάνει κανείς σε σχέση με ότι ισχύει σήμερα» σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη εβδομάδα υπέβαλαν αίτηση 15.550 οφειλέτες και από αυτούς 2.700 έχουν γίνει δεκτοί από το σύστημα ενώ, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πετρόπουλος, «κάθε μέρα έχουμε πάνω από 400 αιτήσεις». Επαναλαμβάνει μάλιστα πως «για όλες τις οφειλές άνω των 3.000 ευρώ κύριας οφειλής προβλέπεται αυτόματο κούρεμα 85% των προσαυξήσεων».

Σε ερώτηση για την κατάσταση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δηλώνει «η πρώτη φράση που μου έρχεται είναι χάος. Η δεύτερη ακυβέρνητο καράβι. Αλλά δεν θα μιλήσω γενικά. Θα σας πω για τα ασφαλιστικά ταμεία. Χειρόγραφα μητρώα, διάσπαρτα φυσικά αρχεία, χιλιάδες διαφορετικά έντυπα, πολυνομία και ευνοϊκές διατάξεις και ανισότητες λόγω των πελατειακών σχέσεων που είχαν μετατρέψει την εξαίρεση σε κανόνα. Πληροφοριακά συστήματα πεπαλαιωμένα παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που είχαν δαπανηθεί. Θύμα όλων αυτών ο πολίτης…» η απάντηση του κ. Πετρόπουλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.