Η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, , κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας σχετικά με τις δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Για το θέμα αυτό, η κυρία Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία προκρίνει την ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης ως απόλυτη προτεραιότητα της εκπαιδευτικής πολιτικής της, καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι προσλαμβάνουσες εμπειρίες κατά τα έτη 0-6 διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική και παιδαγωγική ανάπτυξη των παιδιών στη μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε για ακόμα μία φορά χωρίς σχεδιασμό και χωρίς επαρκή μελέτη των αντικειμενικών συνθηκών και δεδομένων. Θεσμοθέτησε τη διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο χωρίς να έχει λάβει υπ’ όψιν τις ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους. Έτσι, στους δήμους για τους οποίους η διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο έχει γίνει υποχρεωτική και αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι εφικτό να απορροφηθούν όλα τα νήπια στις υπάρχουσες δομές, αλλά δεν τους επιτρέπεται να εγγραφούν και στον παιδικό σταθμό. Οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το απόλυτο αδιέξοδο να μην μπορούν να τα νήπια σε καμία δομή προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Το ζήτημα της μη φοίτησης των νηπίων σε δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης είναι όχι μόνο παιδαγωγικό, αλλά βαθιά κοινωνικό. Ερωτούμε τους Υπουργούς σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Χαρίτση
τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου

Θέμα: «Νομοθέτηση χωρίς σχεδιασμό εις βάρος χιλιάδων νηπίων»

Αθήνα, 22/05/2019

Κύριοι Υπουργοί,
Με τον Ν. 4521/2018 (άρθρο 33) θεσμοθετήθηκε η διετής φοίτηση στο από την ηλικία των 4 ετών. Για τα νήπια που συμπληρώνουν ηλικία 4 ετών η φοίτηση θα γίνει υποχρεωτική σταδιακά εντός τριετίας, κατά δήμους, οι οποίοι ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση των οικείων Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το σχολικό έτος 2018-2019.

Η ενίσχυση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποτελεί διακύβευμα της εκπαιδευτικής πολιτικής διεθνώς. Έχει αποδειχθεί βάσει τεκμηριωμένων μελετών ότι οι προσλαμβάνουσες εμπειρίες κατά τα έτη 0-6 διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχοκοινωνική και παιδαγωγική ανάπτυξη των παιδιών στην μετέπειτα πορεία της ζωής τους.

Ωστόσο, εσείς για ακόμα μία φορά νομοθετήσατε χωρίς σχεδιασμό και χωρίς επαρκή μελέτη των αντικειμενικών συνθηκών και δεδομένων.

Κύριοι Υπουργοί,
Θεσμοθετήσατε τη διετή φοίτηση στο νηπιαγωγείο χωρίς να έχετε λάβει υπ’ όψιν υπάρχουσες ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, όπως σας είχαμε επισημάνει κατά τη διαδικασία νομοθέτησης.

Στους δήμους για τους οποίους η διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο έχει γίνει υποχρεωτική, αλλά αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, καθίσταται αδύνατη η απορρόφηση του συνόλου των νηπίων στις υπάρχουσες δομές. Ταυτόχρονα, στους ίδιους δήμους, στα νήπια που συμπληρώνουν την ηλικία 4 ετών δεν παρέχεται η δυνατότητα να εγγραφούν στον παιδικό σταθμό. Ως εκ τούτου, οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με το αδιέξοδο να μην μπορούν να εγγράψουν τα νήπια σε καμία δομή προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης.

Δεδομένου ότι το ζήτημα της μη φοίτησης των νηπίων σε δομές προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης είναι όχι μόνο παιδαγωγικό, αλλά βαθιά κοινωνικό, ερωτάσθε:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως