Όλοι οι γονείς ανησυχούν για τα παιδιά τους, κάποιοι περισσότερο σε σημείο να τα υπερπροστατεύουν. Ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν ότι το θάρρος αποτελεί μια δεξιότητα που θα το βοηθήσει μεγαλώνοντας να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, τον κίνδυνο ή τον πόνο χωρίς φόβο, αλλά με γενναιότητα.


Έχετε παρατηρήσει ποτέ τον τρόπο που μαθαίνει ένα παιδί να περπατάει; Όσες φορές και αν πέσει, όσες φορές και αν αποτύχει και απογοητευτεί, δεν θα τα παρατήσει. Θα ξανασηκωθεί και θα προσπαθήσει έως ότου τα καταφέρει! Τα παιδιά έχουν ένα φυσικό ένστικτο που τα οδηγεί να δοκιμάζουν νέες δεξιότητες αγνοώντας το φόβο του να μην πληγωθούν και μια εσωτερική δύναμη που τα οδηγεί να πράττουν με θάρρος! Καθώς όμως μεγαλώνουν, η γνωστική τους αντίληψη αυξάνει και μαζί με αυτήν οι φοβίες τους. Εκεί είναι που θα χρειαστούν τη βοήθεια των γονιών για να ανακτήσουν το θάρρος τους! Η παιδοψυχολόγος Donna B. Pincus στο βιβλίο της Growing Up Brave: Expert Strategies for Helping Your Child Overcome Fear, Stress, and Anxiety μας δίνει 7 βασικούς τρόπους για να μεγαλώσουμε γενναία παιδιά.

1. Ενθαρρύνετε το να δοκιμάζει νέες εμπειρίες
Ακόμη κι αν στην αρχή νιώθει φόβο, θα πρέπει να το παροτρύνετε (αλλά ποτέ να το πιέζετε) να δοκιμάζει νέες εμπειρίες. Εξαιρούνται φυσικά οι επικίνδυνες καταστάσεις. Οι γονείς είναι σημαντικό να εξηγήσουν στα παιδιά τη διαφορά του θάρρους από την κοινή λογική όταν εμπλέκονται σε κάτι επικίνδυνο.

2. Ενθαρρύνετε το να μην φοβάται το άγνωστο και το απροσδόκητο
Για παράδειγμα, όταν θα μπει σε μια καινούρια τάξη, θα έχει να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο αριθμό από αγνώστους και μια σειρά από πολλά ερωτήματα: «Θα είναι καλός ο δάσκαλος; Θα κάνω φίλους; Θα είναι δύσκολο το σχολείο;» Για να μάθει το παιδί να διαχειρίζεται αυτούς τους φόβους και τις αγωνίες, θα πρέπει να οπλιστεί με θάρρος! Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να το προετοιμάσουμε για το επερχόμενο γεγονός έτσι ώστε να εξοικειωθεί με τις νέες προκλήσεις. Η ανοιχτή επικοινωνία και η συζήτηση με το παιδί για αυτά που πρέπει να περιμένει, καθώς και οι τρόποι για να χειριστεί πιθανές καταστάσεις, θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίζει με περισσότερο θάρρος το άγνωστο!

3. Διδάξτε του την επιμονή
Η επιμονή είναι πολύ σημαντική για έναν στόχο. Σε βοηθάει πάντα ακόμα και αν έχει προηγηθεί ένα εμπόδιο ή μια αποτυχία. Να μην τα παρατάς στα δύσκολα με άλλα λόγια!

4. Μάθετε του την ειλικρίνεια
Η ειλικρίνεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με το θάρρος γιατί περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από να λες απλώς της αλήθεια. Η ειλικρίνεια μπορεί και ισοδυναμεί με την ακεραιότητα, και περιλαμβάνει την ικανότητα να λες την αλήθεια στον εαυτό σου και στον κόσμο όποιες και να είναι οι συνθήκες. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στη ζωή όλων μας, όπου για να είσαι ειλικρινής και αυθεντικός απαιτείται μεγάλη αντοχή για να ξεπεραστεί ο φόβος της αποδοκιμασίας.

5. Διδάξτε του την ηθική
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν και αποκτούν επίγνωση και μια αίσθηση του σωστού και του λάθους. Αρχίζουν δηλαδή και χτίζουν τα θεμέλια του «ηθικού θάρρους»! Το θάρρος στην ηθική του μορφή, επιτρέπει στα παιδιά να κάνουν το σωστό, παρά το φόβο των αρνητικών συνεπειών. Οι γονείς για να καλλιεργήσουν και να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει το θάρρος της ηθικής, είναι σημαντικό να ενθαρρύνουν και να επαινούν το παιδί όταν πράττει το σωστό ακόμα και όταν αυτό το κάνει αντιδημοφιλή σε μερικές ομάδες παιδιών. Επίσης, η εξάσκηση πιθανών αντιδράσεων για το τι θα πρέπει να κάνει όταν βλέπει κάποιον να αδικείται ή να εκφοβίζεται, ή όταν το ίδιο πιέζεται να κάνει κάτι το οποίο θεωρεί λάθος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην επίδειξη του θάρρους.

6. Μην του δίνετε εσείς τη λύση σε κάθε πρόβλημα
Αφήστε το να βρίσκει λύσεις μόνο του σε μικρά προβλήματα. Αυτό στο μέλλον θα το βοηθήσει να βρίσκει λύσεις και στα μεγαλύτερα

7. Δώστε το καλό παράδειγμα
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι περισσότεροι επίκτητοι φόβοι δημιουργούνται στα παιδιά από τους ίδιους τους γονείς, χωρίς απαραίτητα οι ίδιοι να το καταλαβαίνουν. Για παράδειγμα όταν οι γονείς είναι υπερβολικά προστατευτικοί, το παιδί μαθαίνει πως προστατεύεται τόσο, γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι στον κόσμο που μάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του. Το πώς συμπεριφέρονται και διαχειρίζονται οι γονείς τα εμπόδια ή μια δύσκολη κατάσταση επηρεάζει ιδιαίτερα τον τρόπο που αντιμετωπίζει και το ίδιο το παιδί τα πράγματα. Οι γονείς είναι καλό να προσπαθούν ακόμα και στα δύσκολα να μην χάνουν την ψυχραιμία τους. Αντίθετα, η ηρεμία της σκέψης και η συζήτηση είναι αυτές που θα βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα. Όταν χρειαστεί να πάρουν θέση για το τι είναι σωστό (ακόμα και αν η θέση τους είναι κόντρα στο ρεύμα), δίνουν ένα ισχυρό παράδειγμα στα παιδιά που σίγουρα θα το θυμούνται!

imommy