Νέα «βόμβα» για τον ΕΦΚΑ: Τί προβλέπουν τα προαπαιτούμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/05/2017 - 14:00 | Author: Newsroom

Σύμφωνα με την προαπαιτούμενη «Δράση» με αριθ. 31 του νέου , οι δανειστές επέβαλαν και η κυβέρνηση δέχτηκε άμεση απόδοση της εισφοράς υπέρ που καταβάλλουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι δικαιούχοι κύριας και επικουρικής σύνταξης στον ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι σήμερα, όλα τα Ταμεία Κύριας Ασφάλισης -και τον τελευταίο καιρό και ο ΕΦΚΑ– παρακρατούσαν τμήμα της εισφοράς για την καταβολή των συντάξεων και δεν το απέδιδαν, ή το απέδιδαν με μεγάλη καθυστέρηση, στον ΕΟΠΥΥ. Με την υπ’αριθ. 31 προαπαιτούμενη «δράση», οι δανειστές επέβαλαν την άμεση απόδοση αυτού. Έτσι ο τους προσεχείς μήνες θα αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα για την καταβολή των συντάξεων, αν δεν εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι από άλλες πηγές.

Συγκεκριμένα η «δράση» με αριθμό 31 προβλέπει ότι η κυβέρνηση οφείλει: «Να παρουσιάσει ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με την οδηγία περί καθυστερήσεων πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων και εγγυήσεων για τη διασφάλιση της μεταφοράς των υποχρεώσεων του ΙΚΑ (μεταφορές μετρητών και δαπανών) στο ταμείο υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου.» Και στην αγγλική: «Present a medium-term action plan to ensure compliance with the Late Payment Directive including concrete measures and safeguards to ensure the transfer of IKA liabilities (cash transfers and expenditures) to the heath fund (EOPYY) during the relevant period.». Εξάλλου σύμφωνα με διάταξη στη σελ. 12 του Πρόσθετου Μνημονίου 2018-2022 για την Ελλάδα (“Supplemental Memorandum of Understanding: Greece”): «Η συλλογή των ασφαλιστικών εισφορών θα διοχετευθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι το τέλος του 2017. Οι θεσμοί θα εκπονήσουν έως τον Μάιο του 2017 έγγραφο πολιτικής για τα βασικά χαρακτηριστικά, τα βήματα και το χρονοδιάγραμμα αυτής της μεταρρύθμισης (βασικό παραδοτέο)».

ΕΦΚΑ: Νέες αυξήσεις στις εισφορές

ΕΦΚΑ: Εκτίναξη χρέους στα 22,4 δισ.

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral