– Αλλαγές στο – Για πρώτη χρονιά φέτος η Αττική από το ακαδημαϊκό έτος 2018- 2019 μένει χωρίς Τεχνολογικά  Ιδρύματα με το  να καταλαμβάνει τη θέση τους.

Οι των φετινών   θα έχουν άνοιγμα σε 26 νέα τμήματα πανεπιστημιακού επιπέδου, οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια ναι μεν χάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής  σε Τεχνολογικά Ιδρύματα εντός της Πρωτεύουσας, κερδίζουν όμως ένα ποσοστό 5% του αριθμού των εισακτέων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και οι φοιτούντες στα δύο υπό κατάργηση αν το επιλέξουν θα λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Οι φετινοί υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων αλλά και των ΕΠΑΛ που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε Τεχνολογικά Ιδρύματα αποκλείονται από την Πρωτεύουσα και πλέον έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής μόνο στα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και στα περιφερειακά.

Αντιδρά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Αν και η ονομασία των τμημάτων είναι γνωστή μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, ένα νέο θέμα έχει προκύψει, μετά την αντίδραση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Για παράδειγμα στα νέα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανικών και Πολιτικών μηχανικών, η ονομασία τους είναι αντίστοιχη με τα τμήματα των πολυτεχνικών σχολών, όμως οι διαφορές τους είναι τεράστιες.

Το πιο ευκρινές είναι ότι ενώ στις άλλες πολυτεχνικές σχολές η φοίτηση είναι πέντε χρόνια, στο θα είναι μόνο τέσσερα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.