Διακρίσεις εξαιτίας του δέρματός τους υφίστανται οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης διεθνούς έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το καθαρό δέρμα είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, αρκεί να γίνεται σωστά η θεραπεία, τόσο από τους γιατρούς (χορήγηση) όσο και από τους ασθενείς (συμμόρφωση).

Όπως δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας, το 84% των ατόμων που ζουν με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση υφίστανται διακρίσεις και περιφρόνηση, το 40% δηλώνουν ότι αισθάνονται να τους κοιτούν επίμονα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και περίπου οι μισοί (45%) από τους ασθενείς με ψωρίαση έχουν ερωτηθεί αν το νόσημα τους είναι μεταδοτικό.

Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν, επίσης, τις επιπτώσεις της ψωρίασης στην προσωπική ζωή και την ψυχολογία των ατόμων, με το 16% των συμμετεχόντων να παραδέχονται ότι επιλέγουν την απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Αυτή η έλλειψη ελπίδας και αυτοεκτίμησης αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας, με το 55% να δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως το καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα είναι ρεαλιστικός στόχος.

Στην έρευνα, η οποία ξεκίνησε και χρηματοδοτήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρία Novartis και είναι η πρώτη του είδους της που εστιάζει στην αντίληψη του καθαρού δέρματος για την ψωρίαση, συμμετείχαν περισσότερα από 8.300 άτομα, από 31 χώρες.

«Όλοι έχουν δικαίωμα στη λήψη μιας αποτελεσματικής θεραπείας για την ψωρίαση με στόχο την επίτευξη καθαρού δέρματος, ωστόσο αυτή η έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», δήλωσε ο Dr. Richard B Warren, Ανώτερος Λέκτορας και Επίτιμος Σύμβουλος Δερματολογίας στο Δερματολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου του Salford Royal Foundation, στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Παρότι μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη στάση του κοινού εν μια νυκτί, ως δερματολόγοι, οφείλουμε να συνεργαστούμε με τους ασθενείς και να τους ενθαρρύνουμε να αγωνιστούν προς τον θεραπευτικό στόχο του καθαρού δέρματος».

Το «κλειδί» για την διαχείριση της νόσου είναι η σωστή ενημέρωση του ασθενή από τον (ενημερωμένο) γιατρό του και η συμμόρφωσή του στην ενδεδειγμένη για την περίπτωσή του θεραπεία. Παρόλο που σήμερα υπάρχουν εξελιγμένες θεραπείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματά της, η ψωρίαση είναι μία χρόνια νόσος, με εξάρσεις και υφέσεις, για την οποία δεν υπάρχει πλήρης ίαση. Ωστόσο, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη διαχείρισή της στο μέλλον.

«Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται σημαντική έρευνα στο πεδίο της ψωρίασης. Συνεχώς ανακαλύπτονται καινούρια μόρια και δοκιμάζονται νέα φάρμακα στη βάση του ανοσολογικού μηχανισμού της. Η πορεία αυτή δείχνει ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει φάρμακο που θα θεραπεύει πλήρως την ψωρίαση», αναφέρει ο δρ Αλέξανδρος Κατούλης, αν. καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Β’ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων, Πανεπιστημίου Αθηνών – ΠΓΝ «Αττικόν».