Στα θέματα των εισαγωγής για τις πανελλήνιες 2018, το τοπίο δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ σε σχέση με πέρυσι για τις υψηλής ζήτησης σχολές, παρά τη μικρή αύξηση εισακτέων στις νομικές (+73 συνολικά) και πολυτεχνικές σχολές.

Οπως όλα δείχνουν , η πολιτική ηγεσία του , αφού δεν κατάφερε να κάνει πράξη το προεκλογικό πρόγραμμα της ελεύθερης πρόσβασης, αποφάσισε να αυξήσει τις θέσεις εισακτέων, προκαλώντας τελικά «πονοκεφάλους» στις διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων. Σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία βέβαια, όπως π.χ. το 2ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών ήδη τα τελευταία χρόνια είναι μεγαλύτερος από εκείνον των υποψηφίων.  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός, που είναι ένα από τα κριτήρια που διαμορφώνουν τις βάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, παραμένει φέτος ο ίδιος σε σχέση με πέρυσι.
Από την άλλη πλευρά αναμένονται φέτος εξαιρετικά χαμηλές στις οικονομικές σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, καθώς τα ΤΕΙ του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου έχουν την «τιμητική» τους στην αύξηση των εισακτέων. Σε πολλά από αυτά τα τμήματα οι επιτυχόντες εγγράφονται, αλλά τελικά δεν παρακολουθούν και δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.
Κορεσμός όμως θα υπάρχει και φέτος στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, οπότε αντίστοιχα και μεγάλος ανταγωνισμός.

Ωστόσο στο πεδίο αυτό, η επιστροφή των που έχει 3.800 θέσεις εισακτέων, εξισορροπεί την εικόνα. Υπενθυμίζεται ότι οι σχολές αυτές είναι πλέον κοινή ομάδα και των τεσσάρων Επιστημονικών Πεδίων, η πρότερη όμως εμπειρία δείχνει ότι οι περισσότεροι από τους επιτυχόντες τους προέρχεται από τους υποψηφίους του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Στην πραγματικότητα, αυτό μεταφράζεται και σε σημαντική αύξηση στις εισαγωγής σε όλα τα παιδαγωγικά τμήματα της προσχολικής και δημοτικής εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα και ανά περίπτωση:
n Ιατρικές και νομικές. Η Ιατρική Αθήνας θα πάρει φέτος 135 εισακτέους, όπως και πέρυσι και η Νομική Σχολή 435 θέσεις (410 πέρυσι). Η Ιατρική Θεσσαλονίκης θα δεχτεί φέτος όπως και πέρυσι 155 άτομα και η Νομική 371 άτομα (πέρυσι 350). Στην Ιατρική Θράκης θα μπουν 135 άτομα (477 στην Νομική), στα Ιωάννινα 130 και στη Θεσσαλία 90, στην Κρήτη 110, στην Πάτρα 160.
n Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί φέτος θα είναι 133 (πέρυσι 125), οι Πολιτικοί Μηχανικοί 133 (πέρυσι 125) και οι Αρχιτέκτονες 101 (πέρυσι 95).
n Στα οικονομικά, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου θα πάρει φέτος 212 εισακτέους (πέρυσι 200), το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης 217 (πέρυσι 205), το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 260 (πέρυσι 245).

Με το πρόγραμμα των να μην έχει ανακοινωθεί ακόμη (όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» οι εξετάσεις θα αρχίσουν στις 6 Ιουνίου), ο υπουργός Παιδείας για άλλη μια φορά αναφέρθηκε χθες σε ένα νέο εξεταστικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις που έχει παρουσιάσει ο Κώστας Γαβρόγλου για το θέμα έχουν αλλάξει δύο φορές και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γεράσιμος Κουζέλης είχε στο παρελθόν δηλώσει εμφατικά ότι εάν ένα νέο σύστημα εφαρμοστεί το 2020, θα πρέπει να έχει γίνει γνωστό ώς το τέλος του περασμένου Ιανουαρίου.

Χθες ο σε συνέντευξή του δήλωσε: «Εχει ανακοινωθεί ο πυρήνας του συστήματος αυτού, που είναι ότι το απολυτήριο πρέπει να παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και αναμένεται να εφαρμοστεί για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020. Θα πρέπει να δούμε και πολλές λεπτομέρειες και κυρίως να κάνουμε τις απαραίτητες συζητήσεις». «Νομίζουμε ότι αν το απολυτήριο παίξει τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίζει ένα απολυτήριο, τότε σιγά σιγά το σχολείο θα ξαναπάρει τον ρόλο που πρέπει να έχει σε μια κοινωνία» κατέληξε.