“Οχι στην ελαστικοποίηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών ΠΕ “

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔22/11/2017 - 19:32 | Author: Newsroom

Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου – « Σχετικά με τις εισηγήσεις Δ/ντών των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας για την αναπλήρωση των απόντων από το ολοήμερο – ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ Π. Ε.».

Ύστερα από οχλήσεις και αναφορές συναδέλφων – μελών του συλλόγου μας διαπιστώσαμε ότι σε ορισμένα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας υπάρχουν εισηγήσεις ορισμένων Διευθυντών συγκεκριμένων Δημοτικών Σχολείων για «αναπλήρωση» των εκπαιδευτικών που απουσιάζουν λόγω άδειας (βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας) από το ολοήμερο σχολείο με το σύστημα της εναλλάξ μεταξύ των εκπαιδευτικών (δασκάλων των τάξεων) της πρωινής βάρδιας, μεταφοράς (αλλαγής) του ωραρίου τους (αφήνω για μια ημέρα τις ώρες μου στο πρωινό για να κατέβω εκτάκτως στο ολοήμερο να καλύψω το κενό, εξαιτίας της απουσίας του συναδέλφου στο ολοήμερο και οι ώρες του πρωινού καλύπτονται από άλλους συναδέλφους του πρωινού ωραρίου ή από τον Διευθυντή). Μάλιστα σύμφωνα με τις εισηγήσεις καταρτίζονται και λίστες «αναμονής» για την αναπλήρωση των απόντων εκπαιδευτικών των ολοήμερων τμημάτων από τους εκπαιδευτικούς (δασκάλους) του πρωινού και ζητείται από κάποιους Διευθυντές/Διευθύντριες Δημοτικών Σχολείων όλα τα παραπάνω να αποτελέσουν απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων.

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου θεωρώντας ως απαράδεκτα όλα τα παραπάνω ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΈΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ, οι οποίες οδηγούν ευθέως στην αμφισβήτηση κατοχυρωμένων εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εκπαιδευτικών και ανοίγουν το δρόμο για την περαιτέρω ελαστικοποίηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών της Π. Ε.

Τονίζουμε ότι δεν προβλέπεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις τέτοιου είδους αναπλήρωση από τους εκπαιδευτικούς για όσους/όσες συναδέλφους μας τυγχάνουν άδειας εγκεκριμένης από την υπηρεσία, αλλά η ίδια η υπηρεσία που χορηγεί την άδεια οφείλει να αναπληρώσει το κενό του αδειούχου.

Επίσης δεν κατανοούμε το παιδαγωγικό κύρος και εύρος τέτοιου είδους εισηγήσεων που ουσιαστικά διαλύουν τα πρωινά τμήματα (τάξεις των Δημοτικών Σχολείων), έστω πρόσκαιρα, προκειμένου να «αναπληρωθούν» οι απόντες (αδειούχοι) συνάδελφοι των ολοήμερων τμημάτων, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του «ενιαίου τύπου ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» συνέπεια του οποίου είναι η σε μεγάλο βαθμό διάλυση της παιδαγωγικής διαδικασίας στα πρωινά τμήματα των τάξεων με τις μετακινήσεις των δασκάλων τους προκειμένου να καλύψουν το ωράριό τους στο ολοήμερο.

Δεν κατανοούμε ακόμα για ποιους λόγους και με βάση ποια νομοθεσία ο εκπαιδευτικός που το εργασιακό ωράριο του είναι σταθερό (από 08:00 έως 14:00 ή από 10:00 έως 16:00) οφείλει να αποδεχτεί να βρίσκεται κρεμασμένος πάνω από ένα τηλέφωνο περιμένοντας το Δ/ντή του σχολείου να τον καλέσει για έκτακτη «αναπλήρωση» συναδέλφου που απουσιάζει με άδεια από το ολοήμερο ελαστικοποιώντας ο ίδιος το ωράριό του.

Καλούμε τη Δ. Ο. Ε. να επιληφθεί άμεσα του σοβαρού αυτού θέματος και να ζητήσει την έκδοση γνωμοδότησης της νομικής συμβούλου της αναφορικά με το σύννομο των παραπάνω εισηγήσεων και ενεργειών.

Καλούμε τη Δ/νση Σπουδών Π. Ε. του ΥΠΠΕΘ να τοποθετηθεί εγγράφως αναφορικά με το παραπάνω ζήτημα.

Καλούμε τους σχολικούς συμβούλους των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας να τοποθετηθούν αναφορικά με το παιδαγωγικό κύρος και εύρος τέτοιου είδους εισηγήσεων και αποφάσεων.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ Π. Ε.

Loading...
  • europalso

    ideascentral