Κατερίνα Παπακώστα: «Ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών – Μία από τις πολλές υποσχέσεις;»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔19/09/2017 - 15:01 | Author: Newsroom

Ερώτηση προς τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου με θέμα: «Ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών: Μία από τις πολλές υποσχέσεις;».

Η Βουλευτής έχοντας υπόψη το από 19.05.2016 δημοσίευμα της Εφημερίδας «ΑΥΓΗ», σύμφωνα με το οποίο οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, Αθλητισμού και Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς δρομολογούν την ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών, αναρωτιέται για την εξέλιξη του θέματος, δεδομένου ότι η πρακτική νομοθέτησης της Κυβέρνησης είναι αυτή του κατεπείγοντος. Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση απαιτεί διάλογο τόσο ανάμεσα στα δύο Υπουργεία όσο και ανάμεσα στους φορείς, προκειμένου το πλαίσιο να είναι βιώσιμο για τους επαγγελματίες του χώρου.

Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει ότι η αναμόρφωση προγράμματος σπουδών, ο ορισμός της διάρκειας αυτών και η ένταξη των σχολών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα δύσκολο έργο για μια επιτροπή. Ωστόσο, τα άρθρα που κατά καιρούς μπαινοβγαίνουν σε ποικίλα νομοσχέδια της Κυβέρνησης δείχνουν την τάση της πολιτικής ηγεσίας για σπασμωδικές και μονόπλευρες ρυθμίσεις.
Η Βουλευτής ρωτά εάν έχει συσταθεί η επιτροπή που θα ασχοληθεί με την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών και ποιές οι αρμοδιότητές της και ζητά να της κοινοποιηθεί η απόφαση σύστασης και συγκρότησης αυτής. Επίσης, ρωτά ποιά η εισήγηση της εν λόγω Επιτροπής προς την πολιτική ηγεσία των δύο Υπουργείων και ζητά να της κοινοποιηθεί η σχετική εισήγηση. Τέλος, ζητά να της γνωστοποιηθεί με ποιούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, προγραμματίζεται να διεξαχθεί διάλογος για την ουσιαστική διευθέτηση του θέματος της αδιαβάθμητης εκπαίδευσης στις Παραστατικές Τέχνες (Θέατρο – Μουσική – Χορό).

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: Ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών: Μία από τις πολλές υποσχέσεις;

Σύμφωνα με το από 19.05.2016 δημοσίευμα της εφημερίδας «ΑΥΓΗ» με την απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη, Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου δρομολογείται η ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών. Στο άρθρο αναφέρεται ότι τα δύο Υπουργεία θα προχωρούσαν στον ορισμό μίας 8μελούς επιτροπής, η οποία και θα αναλάμβανε την αναμόρφωση του προγράμματος και της διάρκειας των σπουδών με στόχο την αναβάθμιση των σχολών και την ένταξή τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και άλλες λειτουργικές λεπτομέρειες.
Ένας χρόνος και πλέον έχει περάσει και το μόνο που μπορεί να κανείς να πει με σιγουριά είναι ότι ο πολυπόθητος διάλογος με τους φορείς δεν έχει ξεκινήσει, και η πολιτική ηγεσία των δύο Υπουργείων δείχνει αναποφάσιστη με την εισαγωγή φωτογραφικών άρθρων σε ποικίλα νομοσχέδια και την συνακόλουθη απόσυρση αυτών.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Έχει συσταθεί η επιτροπή που θα ασχοληθεί με την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών; Ποιες οι αρμοδιότητές της; Παρακαλώ όπως μας κοινοποιηθεί η απόφαση σύστασης και συγκρότησης αυτής.

2. Ποιά η εισήγηση της εν λόγω Επιτροπής προς την πολιτική ηγεσία των δύο Υπουργείων; Παρακαλώ να μας κοινοποιηθεί η σχετική εισήγηση.

3. Με ποιούς φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, προγραμματίζεται να διεξαχθεί διάλογος για την ουσιαστική διευθέτηση του θέματος της αδιαβάθμητης εκπαίδευσης στις Παραστατικές Τέχνες (Θέατρο – Μουσική – Χορό);

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2017
Βουλευτής Β’ Αθηνών

Loading...
  • europalso

    ideascentral