Ενα υπερ-ίδρυμα, με «προίκα» ερευνητικά κέντρα, νέα και , περιλαμβάνει μια ακόμα φιλόδοξη πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση του με τα και Στερεάς Ελλάδας.

 

Παράλληλα όμως, το νομοθετικό «δώρο» του θα πάρει και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη δημιουργία του περίφημου συγκροτήματος του Ευρίπου στην περιοχή της Εύβοιας (από την απορρόφηση τμημάτων του ΤΕΙ Χαλκίδας) αλλά και τη δημιουργία τμήματος Αεροδιαστημικής. Για το τελευταίο δε το υπουργείο Παιδείας σε ενημερωτικό χθεσινό σημείωμά του υπέθεσε ότι «θα αποτελέσει καταλύτη για την προσαρμογή του στο περιβάλλον της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».

Από τα έξι τμήματα του ΤΕΙ της περιοχής, υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 50 καθηγητές όλων των βαθμίδων (σε ειδικές προσωποπαγείς θέσεις), 17 καθηγητές εφαρμογών και 16 μέλη ειδικού εργαστηριακού τεχνικού προσωπικού, σύμφωνα με Τα Νέα.

Οσον αφορά το νέο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, έπειτα από σειρά συνεδριάσεων δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί για τα παραπάνω και το οποίο ορίζει ότι η ανάπτυξη του «νέου» ιδρύματος θα γίνει στις πέντε πόλεις στις οποίες αυτό ήδη λειτουργεί (Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λαμία). Επιπλέον, θα επεκταθεί με δράσεις του και στη Φωκίδα, στους Δελφούς και στην Αμφισσα.

Τελευταία χρονιά. Τα τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που εδρεύουν στη Λαμία δεν θα δέχονται νέους φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Οι φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας και των τμημάτων της Λαμίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι φοιτούν σήμερα σε αυτά (ή θα εγγραφούν το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019) συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και αποκτούν πτυχίο από τα ιδρύματα στα οποία εισήχθησαν, έχοντας επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα με αυτά των σημερινών αποφοίτων τους. Οι προπτυχιακοί φοιτητές που εξετάζονται επιτυχώς σε όλα τα απαιτούμενα για τη λήψη πτυχίου υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα του πρώτου κύκλου σπουδών του τμήματος ΤΕΙ εισαγωγής τους θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου τμήματος πανεπιστημίου ή συναφούς νέου τμήματος και να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Ετσι, στη νέα φάση της ανάπτυξής του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αποτελείται από οκτώ σχολές, πέντε υφιστάμενες και τρεις νέες, με 34 τμήματα, έξι ινστιτούτα, τέσσερα κέντρα και διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕ).

Από τις οκτώ σχολές του νέου ιδρύματος, τρεις είναι στον Βόλο, τρεις στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία. Και συγκεκριμένα:
n Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τρεις νέες σχολές, μία από μετονομασία στα Τρίκαλα και δύο νέες στη Λάρισα. Συγκεκριμένα: Σχολή Τεχνολογίας και Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών με έδρα τη Λάρισα, Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας με έδρα τα Τρίκαλα.

n Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 τα εξής νέα τμήματα: Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών (με έδρα τον Βόλο), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Νοσηλευτικής, Ψηφιακών Συστημάτων, Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών (με έδρα τη Λάρισα), Διαιτολογίας (με έδρα τα Τρίκαλα), Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Δημόσιας Υγείας, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων (με έδρα την Καρδίτσα), Φυσικοθεραπείας, Φυσικής, Μαθηματικών (με έδρα τη Λαμία).
Tα νέα τμήματα θα αξιοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό το υφιστάμενο επιστημονικό προσωπικό των ΤΕΙ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί προς αυτά ανάλογα με την ειδικότητά του.

Παράλληλα, ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ερευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης «Ιάσων», με έξι ινστιτούτα (Ευφυών Συστημάτων Παραγωγής και Πόλεων, Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, Κινησιολογίας, Ασφάλειας Συστημάτων και Επιστήμης Δεδομένων).

Οι υποδομές, ο εξοπλισμός και τα υλικά των ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (για τα τμήματα της Λαμίας) μεταβιβάζονται στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας των νέων τμημάτων και την ένταξη του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού στις δομές του.

Ακόμα, θα λειτουργήσει στη Λάρισα το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, όπου θα λειτουργεί Θερμοκοιτίδα Νέων Αγροτικών Επιχειρήσεων, με στόχο την υποστήριξη κατά την εισαγωγή στο επιχειρηματικό οικοσύστημα spin-off εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται σε προϊόντα και υπηρεσίες στον αγροτικό χώρο. Τέλος, ιδρύεται στη Λάρισα Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

Με σπουδές και στην Αεροδιαστημική
Στην περιοχή Εύβοιας – Βοιωτίας επεκτείνεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αξιοποιώντας υποδομές και προσωπικό του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας. Οπως αναφέρει δε η σχετική πρόταση, θα δημιουργηθούν Τμήματα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών με προγράμματα σπουδών στη ναυτιλία και έμφαση στη διαχείριση λιμένων, Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας με σπουδές στην αεροδιαστημική επιστήμη και τεχνολογία, και όχι στην αεροναυπηγική, και Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου με πρόγραμμα σπουδών στους τομείς κινηματογράφου και βίντεο στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας.