Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η ιλαρά στη χώρα μας, μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων εργαστηριακά περιστατικών ιλαράς στην Ελλάδα, που δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων από τον περασμένο Μάιο έως και σήμερα, αγγίζει πλέον τα 150, εκ των οποίων τα 50 φαίνεται να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο, αν σκεφτεί κανείς ότι την τριετία 2014-2016 είχαν καταγραφεί μόλις δύο περιστατικά στη χώρα μας.

Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη έγκαιρου και πλήρους εμβολιασμού των παιδιών έναντι της ιλαράς, καθώς λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητάς της είναι ένα νόσημα στο οποίο εύκολα μπορεί να καταγραφεί επιδημική έξαρση, όταν πέσουν τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Έξαρση της ιλαράς συνήθως παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες, που σημαίνει ότι τα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν τώρα. Ειδικότερα, οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν για τον έγκαιρο και πλήρη εμβολιασμό των παιδιών και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Τι φταίει για την επανεμφάνιση

Ο ιατρικός κόσμος θεωρεί επικίνδυνη την αναζωπύρωση της ιλαράς και αναγνωρίζουν ως βασικό υπεύθυνο το κίνημα του αντιεμβολιασμού.

«Οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τα πλοκάμια του οποίου έχουν φθάσει μέχρι την Ελλάδα, έκαναν την εμφάνισή τους», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος ζητεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας να εντείνουν τις προσπάθειες ενημέρωσης του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος.

Αυξημένη επαγρύπνηση για την ιλαρά στη Γερμανία

Σε σύγκριση με πέρυσι τα κρούσματα έχουν ήδη υπεριδιπλασιαστεί. Στο Βερολίνο οι αρχές εμβολιάζουν τους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στην Ευρώπη, καταγράφηκαν 25 νεκροί από ιλαρά.

Οι αρχές συστήνουν άμεσο εμβολιασμό παιδών και εφήβων κάτω των 17 χρονών

Σημαντική αύξηση καταγεγραμμένων κρουσμάτων ιλαράς παρατηρούνται φέτος στη Γερμανία σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί 917 περιστατικά, όταν ο συνολικός αριθμός πέρυσι ήταν 325. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας, κυρίως σε μεγάλες πόλεις, όπως το Ντούισμπουργκ και το Έσσεν. Ήδη από πέρυσι, το Ινστιτούτο είχε προειδοποιήσει ότι μετά τα σχετικά περιορισμένα κρούσματα, το 2017 θα ήταν χρονιά με σημαντική αύξηση των περιστατικών.

Εμβολιασμός στα σχολεία

Στο Βερολίνο, το οποίο το 2015 έζησε επιδημία ιλαράς με ένα νεκρό μικρό κορίτσι, οι αρχές παίρνουν ενισχυμένα μέτρα. Για να καλυφθούν κενά στους εμβολιασμούς το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charité με μια κινητή μονάδα πηγαίνει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία. Πρόκειται για ένα μικρό πούλμαν που έχει μεταμορφωθεί σε χώρο ιατρικών εξετάσεων, το οποίο θα βρίσκεται πολλές ημέρες στις αυλές των σχολείων. Με τη συγκατάθεση των γονέων θα γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών, όπως ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο. Η γερμανική πρωτεύουσα έζησε το 2015 ένα αρνητικό ρεκόρ με 1200 κρούσματα, ακριβώς το ήμισυ των κρουσμάτων που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Βερολίνου Ντίλεκ Κόλατ κάλεσε τους Βερολινέζους να διαπιστώσουν εάν έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της άκρως μεταδοτικής παιδικής ασθένειας. «Η ιλαρά δεν είναι μια απλή παιδική ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και να είναι θανατηφόρα», τόνισε. Οι αρχές καλούν όλους που γεννήθηκαν μετά το 1970 να εμβολιαστούν.

«Τα κενά εμβολιασμών στη Γερμανία ιδιαίτερα στις νεώτερες γενιές συνεχίζουν να είναι μεγάλα» προειδοποίησε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Χέρμαν Γκρέε προσθέτοντας ότι το υπουργείο του στηρίζει κάθε σχετική πρωτοβουλία εμβολιασμού και ενημέρωσης. Πιέσεις ασκούνται κυρίως στους γονείς που δηλώνουν σκεπτικισμό ή και φόβο για το εμβόλιο. Γι’ αυτό το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Άνω Βουλή) ενέκρινε νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία γονείς με παιδιά στα νηπιαγωγεία θα πρέπει να ενημερώνονται υποχρεωτικά για το εμβόλιο στις υπηρεσίες υγείας.

«Απαράδεκτη τραγωδία»

Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ιλαράς. Τους περασμένους 12 μήνες καταγράφηκαν θάνατοι 35 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 31 στη Ρουμανία, όπως ανάφερε το ευρωπαϊκό γραφείο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO). «Κάθε νεκρός και κάθε αναπηρία ως παρενέργεια της ιλαράς είναι μια απαράδεκτη τραγωδία», δήλωσε η διευθύντρια του οργανισμού για την Ευρώπη, Σουσάζα Γιάκαμπ. Στην Ιταλία ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε στους 12, ενώ από τις αρχές του χρόνου σημειώθηκαν 3 νεκροί. Η Ιταλία αποφάσισε τον αναγκαστικό εμβολιασμό παιδιών μέχρι 17 χρονών. Σε περίπτωση άρνησης των γονέων απαγορεύεται να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς, ενώ προβλέπεται και πρόστιμο από 500 μέχρι 1000 ευρώ.

Αλλά και η Γαλλία θέλει να επιβάλει από του χρόνου αναγκαστικό εμβολιασμό για ιλαρά και άλλες παιδικές ασθένειες, όπως κοκίτη, ερυθρά και ηπατίτιδα Β. Όσοι αρνηθούν τον εμβολιασμό για τα παιδιά τους, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης και πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3750 ευρώ. Βέβαια η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν ξεκαθάρισε ότι η επιβολή ποινών δεν την αντιπροσωπεύει.