Για τη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων χρημάτων των συναδέλφων που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας και αυτών που βρέθηκαν σε «αυτοδίκαιη αργία» και απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες της υπηρεσίας.

Μεταξύ των συνολικότερων διεκδικήσεων για τους μισθούς-συντάξεις του κλάδου πρέπει άμεσα να αναδειχθεί και διεκδικηθεί και για τους συναδέλφους που βρέθηκαν σε διαθεσιμότητα από το 2013 έως το 2015, αίτημά μας ήταν και παραμένει και η επιστροφή του μέρους εκείνων των χρημάτων που παρακρατήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, που ελάμβανα το 75% το μισθού τους.

Το αίτημα αυτό προβλήθηκε από τον κλάδο καθ’ όλη την περίοδο των αγώνων που στόχευαν ενάντια στις απολύσεις και απαιτούσαν την επιστροφή των συναδέλφων στα σχολεία. Σύσσωμος ο κλάδος ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Ένα καθεστώς, που υπονόμευε τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, άνοιγε την πόρτα στην άλωση της τεχνικής εκπαίδευσης από τα ιδιωτικοοικονομικά συμφέροντα, ακύρωνε κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων και οδηγούσε τους συναδέλφους στο να βιώνουν την εξαθλίωση. Ακόμη η διεκδίκηση του συγκεκριμένου αιτήματος αναδείκνυε την κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι συνάδελφοι της διαθεσιμότητας και ισχυροποιούσε τις βασικές διεκδικήσεις του κλάδου.

Το αίτημα αυτό δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα, όχι μόνο την απώλεια του 25% των μισθολογικών απολαβών των συναδέλφων για τα χρόνια της διαθεσιμότητας, αλλά και τον μη υπολογισμό του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες αποδοχές τους, ως «διαρκή ποινή» για τη διαθεσιμότητά τους.

Το δίκαιο του αιτήματος της επιστροφής των χρημάτων που παρακρατήθηκαν κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας και του υπολογισμού του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες απολαβές των συναδέλφων που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας, συνεχίζει να αποτελεί βασική μας διεκδίκηση και απαίτηση να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, η οποία οφείλει να προχωρήσει και σε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωσή του, δεδομένου ότι το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας με το άρθρο 25 του νόμο 4354/2015 αναγνωρίστηκε για την μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των υπηρετούντων υπαλλήλων.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε την αντίφαση της κυβέρνησης, όπου στις περιπτώσεις των συναδέλφων που είχαν τεθεί σε «αυτοδίκαιη θέση σε αργία» με το νόμο 4093/2012 (ΦΕΚ 222/12-11-2012) της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ των υπουργών: Κυριάκος και Μανιτάκης, όπου κατάργησαν το «τεκμήριο της αθωότητας» και γι’ αυτό υπήρξαν μεγάλες διαμαρτυρίες εντός και εκτός της χώρας σε συνδικαλιστικό, νομικό και πολιτικό επίπεδο, για τις λίγες περιπτώσεις των συναδέλφων που επανήλθαν (λόγω αθώωσης, απαλλαγής κ.λ.π.) με το Ν. 4325/2015 για την κατάταξή τους από 1-1-2016 ό χρόνος της αργίας δεν υπολογίζεται για μισθολογική ένταξη παρ. 4 και 5 του άρθρου 25 Ν. 4354/2015 και πρέπει να τροποποιηθεί.

Κακώς έως σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει αποκαταστήσει και αυτή τη κατηγορία των συναδέλφων μαζί με του διαθέσιμους, απαιτείτε νομική ρύθμιση, όπως μάλιστα απαντούν στους ενδιαφερόμενους και οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα του κλάδου στο θέμα των συναδέλφων που δοκιμάστηκαν, άδικα αυτοί και οι οικογένειες τους.

Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ, την ΟΛΜΕ και την ΑΔΕΔΥ να συμβάλουν στην διεκδίκηση του αιτήματος των συναδέλφων της πρώην διαθεσιμότητας και των λίγων περιπτώσεων της αργίας, αφού το νομικό καθεστώς που τους έφερε στη δεινή υπηρεσιακή κατάσταση δεν ισχύει πλέον, να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία, και σε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για τη λύση του προβλήματος όλων αυτών των περιπτώσεων μέσω νομικής ρύθμισης.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΟΙΚ. ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ – ΚΟΜΜΑΤΑ
ΕΛΜΕ – ΟΛΜΕ
ΑΔΕΔΥ
ΣΧΟΛΕΙΑ-ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ