| Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 συνεχίζονται οι εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια και οι υποψήφιοι διαγωνίζονται με και .

Η αγωνία χτυπά κόκκινο καθώς πλέον οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε άκρως σημαντικά μαθήματα.

Οι ξεκίνησαν την Παρασκευή 7 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία των Ημερήσιων Λυκείων.

«Παγίδες» και γρίφοι

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι περίπου 100.000 όλων των κατηγοριών που θα συμπληρώσουν φέτος και θα διεκδικήσουν τις 78.336 θέσεις. Οι δύο παγίδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ από τα «ΝΕΑ», είναι τα ασαφή όρια στα τμήματα των μηχανικών που φέτος έχουν διπλασιαστεί με τις πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ. Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί το ότι τα πρώην πολυτεχνικά ΤΕΙ εξακολουθούν να προσφέρουν τετραετείς σπουδές και όχι πενταετείς. Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα: στις μετεγγραφές φέτος θα δούμε αντιστοίχιση των έως πέρυσι τετραετούς φοίτησης ΤΕΙ με αντίστοιχα πενταετούς φοίτησης πολυτεχνείων; Το δημοσίευμα επισημαίνει, ακόμη ότι χρειάζεται πολλή προσοχή η περίπτωση του Παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης που λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα προσφέρεται ως επιλογή σε όλα τα επιστημονικά .

Πώς διαμορφώνονται οι

Οι βάσεις σε κάθε τμήμα, όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο μαθηματικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, καθορίζονται από τρεις παράγοντες: τις επιδόσεις των υποψηφίων (που εξαρτώνται από τη δυσκολία των θεμάτων), τον αριθμό των εισακτέων και τη σειρά με την οποία δηλώνουν τις σχολές οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό δελτίο.

Τον τρόπο κατάταξης των σχολών στο τον μαθαίνουμε πάντα μετά τη δημοσίευση των . Βεβαίως, ένα σημαντικό δεδομένο αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο δήλωσαν οι υποψήφιοι τις προηγούμενες χρονιές, ακολουθώντας και τις τάσεις στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, αυτό το δεδομένο προσφέρει πιο αξιόπιστα συμπεράσματα για τις υψηλόβαθμες περιζήτητες σχολές (π.χ. ιατρικές, νομικές, πολυτεχνεία) και όχι τόσο για τα τμήματα στις μεσαίες και χαμηλότερες βαθμολογικές κλίμακες.

Σήμερα, ο μόνος γνωστός παράγων για τη διαμόρφωση των είναι ο αριθμός των εισακτέων. Οι θέσεις στις περιζήτητες (ιατρικές, νομικές, πολυτεχνεία) έμειναν ίδιες. Αύξηση υπήρξε στις οικονομικές σχολές και στις σχολές θετικών επιστημών. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή σε αυτές τις σχολές.

 

Πόσοι θα είναι φέτος οι

Εν τω μεταξύ, το εκτίναξε φέτος τον αριθμό των εισακτέων στους 78.335, αριθμός αυξημένος κατά 3.643 σε σχέση με πέρυσι, με όλους τους επιτυχόντες των φετινών Εξετάσεων να εισάγονται από τον Σεπτέμβρη του 2019 για πρώτη φορά αποκλειστικά σε πανεπιστήμια, μιας και τα ΤΕΙ έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη.

Αύξηση εισακτέων προβλέπει η προκήρυξη της Ελληνικής Αστυνομίας για τις δημοφιλείς αστυνομικές σχολές, μια αύξηση που έρχεται μετά από αρκετά χρόνια που είχε παγώσει ο αριθμός εισακτέων. Ειδικότερα, η Σχολή Αστυφυλάκων θα λάβει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη 310 εισακτέους, έναντι 250 πέρσι, δηλαδή 60 περισσότερους, ενώ η Σχολή Αξιωματικών παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρσι(40).

Τα 38 που θα λειτουργήσουν από το 2020-21

– Μετάφρασης και Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα)

– Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής (‘Αρτα)

– Μηχανολόγων Μηχανικών (Ιωάννινα)

– Εθνομουσικολογίας (Ληξούρι)

– Περιφερειακής Ανάπτυξης (Λευκάδα)

– Διατροφής και Διαιτολογίας (Ψαχνά Ευβοίας)

– Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού (Ψαχνά Ευβοίας)

– Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Αθήνα)

– Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Αθήνα)

– Πληροφορικής στη Γεωργία και το Περιβάλλον (Αθήνα)

– Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής (Αθήνα)

– Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού (‘Αμφισσα)

– Ψυχολογίας (Βόλος)

– Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καρδίτσα)

– Λογοθεραπείας (Λαμία)

– Δημόσιας Διοίκησης (Θεσσαλονίκη)

– Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (Θεσσαλονίκη)

– Μουσειολογίας (Έδεσσα)

– Γεωλογίας (Καβάλα)

– Μάρκετινγκ (Γρεβενά)

– Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Φλώρινα)

– Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων (Κοζάνη)

– Κινηματογράφου (Φλώρινα)

– Λογοθεραπείας (Πτολεμαΐδα)

– Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Καστοριά)

– Νομικής (Πάτρα)

– Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Πύργος)

– Γεωργικής Βιοτεχνολογίας (Αγρίνιο)

– Δημόσιας Υγείας (Τρίπολη)

– Αγροτικής Οικονομίας (‘Αργος)

– Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης (Σπάρτη)

– Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ηράκλειο)

– Μηχανικών Βιοϊατρικής (Ηράκλειο)

– Μουσικών Σπουδών (Ρέθυμνο)

– Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (‘Αγιος Νικόλαος)

– Φυσικοθεραπείας (Ιεράπετρα)

– Χημικών Μηχανικών (Χανιά)

– Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Αθήνα)

 

Το υπουργείο Παιδείας, την ίδια ώρα, έχει δώσει στη δημοσιότητα τα οριστικά Πεδία με τα αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ, όπως θα αποτυπωθούν στο νέο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις φετινές .

Το φετινό , το οποίο για πρώτη φορά δεν θα περιλαμβάνει ΤΕΙ, θα έχει περισσότερα από 150 νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών για τα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμη αναλυτικές πληροφορίες. Αποτέλεσμα; Γρίφοι και παγίδες να βρίσκονται στο δρόμο των περίπου 100.000 υποψηφίων όλων των κατηγοριών που θα διεκδικήσουν τις 78.336 θέσεις. Οι δύο παγίδες, σύμφωνα με ρεπορτάζ από τα «ΝΕΑ», είναι τα ασαφή όρια στα τμήματα των μηχανικών που φέτος έχουν διπλασιαστεί με τις πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ. Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί το ότι τα πρώην πολυτεχνικά ΤΕΙ εξακολουθούν να προσφέρουν τετραετείς σπουδές και όχι πενταετείς. Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα: στις μετεγγραφές φέτος θα δούμε αντιστοίχιση των έως πέρυσι τετραετούς φοίτησης φοίτησης ΤΕΙ με αντίστοιχα πενταετούς φοίτησης πολυτεχνείων; Το δημοσίευμα επισημαίνει,ακόμη ότι χρειάζεται πολλή προσοχή η περίπτωση του Παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης που λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα προσφέρεται ως επιλογή σε όλα τα επιστημονικά πεδία.