ΠΕΚΑΓΕΠΕ: “Να αποσυρθούν οι υπουργικές αποφάσεις για την β΄ ξένη γλώσσα”

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/04/2017 - 11:55 | Author: Newsroom

Την Παρασκευή 21.04.2017 και ώρα 12.00 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση των εκπαιδευτικών στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών, σε συνέχεια της μεγάλης αναστάτωσης που προκάλεσε στους εκπαιδευτικούς των εμπλεκόμενων κλάδων η 53476/ΓΔ4/28‐3‐2017 με θέμα:

«Επιλογή και συγκρότηση τμημάτων» (ΦΕΚ 1171/τ.Β΄/4-4-2017), καθώς αφαιρεί και από τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Β’ Ξένης Γλώσσας. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζεται, ότι αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση που αφορούσε στις διαδικασίες επιλογής της Β΄ Ξένης Γλώσσας στο Δημοτικό Σχολείο, είχε εκδοθεί πριν από ακριβώς ένα έτος και για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Φ12/70691/Δ1/26‐4‐2016 με θέμα «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου»). Συνεπεία αυτής άνω του ενός τρίτου των μαθητών/μαθητριών της Ε’ τάξης δεν διδάχθηκαν τελικά την ξένη γλώσσα της επιλογής τους, ενώ προκλήθηκε σωρεία προβλημάτων που άπτονται θεμάτων κοινωνικής, επιστημονικής, ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής φύσης και αφετέρου θεμάτων σχεδιασμού, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης και οργάνωσης του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και χρηστής διοίκησης των κατά τόπους Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και των σχολικών μονάδων ευθύνης τους.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν και εξετάστηκαν ενδελεχώς όλες οι πτυχές του θέματος και υπό το πρίσμα και την εμπειρία των καταγεγραμμένων πλέον και δυστυχώς αρνητικότατων επιπτώσεων της περσινής εγκυκλίου για την Πρωτοβάθμια και στην συνέχεια καταγράφηκαν αναλυτικά οι διαπιστώσεις, θέσεις και προτάσεις των συναδέλφων που συμμετείχαν σε αυτήν. Κοινή διαπίστωση όλων των παρευρισκομένων ήταν ότι ο νευραλγικός τομέας της Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης που παρέχεται από το Δημόσιο Εκπαιδευτικό Σύστημα της χώρας μας υφίσταται διαχρονικά, ειδικότερα δε την τελευταία διετία μια συστηματική και συντονισμένη υποβάθμιση, τόσο μέσω των ως άνω αποφάσεων, όσο και σωρείας άλλων άστοχων και αντιφατικών επιλογών ή/και παραλείψεων της Πολιτείας, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι εκπρόσωποι αυτής, προεξάρχοντος του Υπουργού Παιδείας, προβαίνουν σε μεγαλόσχημες εξαγγελίες περί αναμόρφωσης και αναβάθμισής της.

Με δεδομένο ότι οι ως άνω Υπουργικές Αποφάσεις στερούνται πλήρως επιστημονικού και ψυχοπαιδαγωγικού χαρακτήρα, ενώ δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο τις αντικειμενικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει την απόσυρση των ως άνω Υ.Α. και ανέθεσε στο Δ.Σ. της ΠΕΚΑΓΕΠΕ την σύνταξη Υπομνήματος προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο και θα περιλαμβάνει τις θέσεις, τα αιτήματα και τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ07 Γερμανικής Φιλολογίας.

Το Δ.Σ. δεσμεύεται ότι θα συντάξει και θα γνωστοποιήσει εντός των επόμενων ημερών το ως άνω Υπόμνημα και σας καλεί να στηρίξετε, και μέσω της συμμετοχής σας στην ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών στο avaaz, τον αγώνα για την άμεση ανάκληση των Υπουργικών Αποφάσεων που καταργούν το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής της Β’ Ξένης Γλώσσας στα Γυμνάσια και τα Δημοτικά και υποβαθμίζουν δραματικά την παρεχόμενη Ξενόγλωσση Εκπαίδευση από το Δημόσιο Εκπαιδευτικό Σύστημα στην χώρα μας. Για να μεταβείτε στο χώρο συλλογής υπογραφών πατήστε εδώ Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. (ΠΕΚΑΓΕΠΕ) καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 21.04.2017 και ώρα 12.00 στο Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα) με θέμα: Τις Υπουργικές Αποφάσεις «Επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας και συγκρότηση τμημάτων» (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1171/τ.Β΄/4-04-2017) και «Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1324/τ.Β΄/26-04-2016) Η συμμετοχή όλων κρίνεται απολύτως απαραίτητη. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς Αθήνα, 15.04.2017 – Το Δ.Σ. της ΠΕΚΑΓΕΠΕ

pdv.org.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral