ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΟ 350 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΔΟΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/01/2017 - 13:03 | Author: Newsroom

Κυριακή, 29/1/2017

Συνάδελφοι,

Το υπόμνημα που δώσαμε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, υπογράφεται σήμερα, Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, από 350 συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκέντρωση των συμμετοχών ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου με δημοσίευμα που έφερε τίτλο: «Ενωτικό κάλεσμα εκπαιδευτικών ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας προς ΔΟΕ. Οργανικές σε όλους αδιακρίτως – Συνεχής ενημέρωση υπογραφών».

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκαν τα πρώτα 138 ονόματα με δημοσίευμα που έφερε τίτλο: «Τα 138 ονόματα που συνυπογράφουν το ενωτικό κάλεσμα προς ΔΟΕ – Η συγκέντρωση συμμετοχών συνεχίζεται».

Την Κυριακή 22 Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν 206 ονόματα με δημοσίευμα που έφερε τίτλο: «Αίτημα προς τη ΔΟΕ από 206 εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων να λειτουργήσει ενωτικά πιέζοντας το Υπουργείο για οργανικές σε όλους – Όλα τα ονόματα» και κοινοποιήθηκε για πρώτη φορά στα e-mail της ΔΟΕ και των μελών του Δ.Σ της.

Για να δείτε το δημοσίευμα: http://www.ipaideia.gr/eidhseis/aitima-pros-doe-apo-206-ekpaideutikous-eidikotiton-na-leitourgisei-enotika-piezontas-to-ipourgeio.htm. Η ενέργεια αυτή, κατά την άποψή μας, συνέβαλε ούτως ώστε η ΔΟΕ να προβεί σε ανακοίνωση, όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε, κατά ερμηνεία των λεγομένων της, ότι η ανάκληση των μετατάξεων τώρα μετά από τόσο καιρό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα και επιπλέον οι οργανικές θέσεις θα έπρεπε ήδη να έχουν αποδοθεί.

Δείτε σχετικό δημοσίευμα: http://www.ipaideia.gr/eidhseis/d-o-e-o-sxediasmos-tou-ipourgeiou-paideias-gia-tin-anadiarthrosi-tis-dimosias-ekpaideusis-kai-i-1.htm

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου το δημοσίευμά με τίτλο: «Υπόμνημα 250 εκπαιδευτικών ενόψει του δικαστηρίου στο ΣτΕ προς το Υπουργείο με αίτημα τη σύσταση οργανικών – Όλα τα ονόματα», συνυπογράφονταν από 250 εκπαιδευτικούς. Στο ίδιο δημοσίευμα κατόπιν πολλών αιτημάτων σας, με περιεχόμενο να οχληθεί και το Υπουργείο εκτός από τη ΔΟΕ για το ζήτημα των οργανικών θέσεων και ενόψει της δίκης στο ΣτΕ, αποφασίστηκε να συνταχθεί υπόμνημα στο οποίο θα αναπτύσσονταν οι θέσεις μας για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου δημοσιεύσαμε με τίτλο: «ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΟ 317 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΔΟΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΜΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ- ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ».

Στην απόφασή μας να κοινοποιήσουμε το Υπόμνημά μας και στην ΟΛΜΕ παρακινηθήκαμε από τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της κ. Νίκου Παπαχρήστου (δείτε τις δηλώσεις: http://www.ipaideia.gr/eidhseis/o-g-g-tis-olme-nikos-papaxristos-ston-realfm-gia-tis-3-559-metatakseis-ekpaideutikon-tis-d-thmias.htm), θέλοντας, με τον τρόπο αυτό, να ενισχύσουμε την Ομοσπονδία στην υποστήριξη που ανέκαθεν με συναδελφικό τρόπο μας προσέφερε.

Σήμερα, Κυριακή 29 Ιανουαρίου, συνεπείς σε όσα έχουμε αναφέρει στη σειρά δημοσιευμάτων, που όλοι εμείς οι υπογράφοντες εκπαιδευτικοί υποστηρίξαμε, αποστείλαμε στα e-mail της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ το υπόμνημα. Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί επισήμως και στο Υπουργείο.

Στο σημείο αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλες τις εκπαιδευτικές ιστοσελίδες που όλο αυτό το χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκαν με αμεσότητα στο αίτημά μας για δημοσίευση όλων των παραπάνω ενεργειών μας, κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ όλων των απόψεων των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών.

Παρακάτω παρατίθεται το Υπόμνημα που έχει σταλεί στη ΔΟΕ και στην ΟΛΜΕ με τις τελικές συμμετοχές των 350 συναδέλφων:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Κοινοποιούμενο και στην Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε.

————

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Έχουμε την ανάγκη να σας απευθύνουμε το παρόν υπόμνημά μας, με το οποίο επιχειρούμε να θέσουμε υπόψην σας ορισμένα σημαντικότατα θέματα που απασχολούν όχι μόνο εμάς που το υπογράφουμε, αλλά το σύνολο των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων της πρωτοβάθμια εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα όλα τα ζητήματα που έχουμε την τιμή να θέσουμε υπόψην σας, συμπλέκονται μεταξύ τους και έχουν ως κοινή συνισταμένη την σύσταση και απόδοση των οργανικών θέσεων, για όλους ανεξαιρέτως τους υποχρεωτικώς μεταταγμένους εκπαιδευτικούς του Ν. 4172/2013 από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είτε των μη κοινών (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ18.41, ΠΕ19, ΠΕ20 και ΠΕ32) είτε και των κοινών ή «προϋπαρχόντων» ειδικοτήτων (ΠΕ06, ΠΕ11 και ΠΕ16).

Για δε τους πρώτους είναι γνωστό ότι, με την με αριθμό 172260/Ε1/17-10-2016 (Φ.Ε.Κ. 3391/τ.Β/20-10-2016) απόφασή σας, έχουν συσταθεί οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις και επίκειται η απόδοσή τους σε αυτούς, για δε τους δεύτερους έχουν συσταθεί δυνάμει της με αριθμό 129468/Ε1/14-08-2015 (ΦΕΚ 1719/17-08-2015) απόφασής σας και αποδοθεί οι οργανικές θέσεις σε μέρος μόνο αυτών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς μένουν ακόμα παρανόμως χωρίς απόδοση οργανικής θέσης με οριστική τοποθέτηση.

Η δε απόδοση οργανικής θέσης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με την οριστική τοποθέτηση σε αυτήν και των υπολοίπων μεταταγμένων εκπαιδευτικών των κοινών ειδικοτήτων, είναι μία νομική σας υποχρέωση που απορρέει ευθέως από διάταξη νόμου και συγκεκριμένα από την διάταξητης παραγράφου 11 του άρθρου 82 του Ν. 4172/2013, όπως τροποποιήθηκε από την παράγραφο 2 του άρθρου 73 του Ν. 4174/2013, προβλεπεται μεταξύ άλλων ότι: «…….. .με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών, ανά ειδικότητα και διεύθυνση εκπαίδευσης, που υποχρεωτικά μετατάσσονται στις οριζόμενες στην ίδια απόφαση κενές ή συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης θέσεις εκπαιδευτικού ή διοικητικού προσωπικού, συναφούς ή μη κλάδου της ίδιας κατηγορίας, με το βαθμό και το Μ.Κ. που κατέχουν, σε υπηρεσίες ή φορείς του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων κενών ή κενουμένων, εφόσον δεν υπάρχουν, οργανικών θέσεων της αυτής, ανώτερης ή και κατώτερης κατηγορίας…..».

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα η νομική υποχρέωση του Υπουργείου σας για την άμεση σύσταση όλων των παραπάνω οργανικών θέσεων, ισάριθμων με όλους εμάς τους υποχρεωτικώς μεταταχθέντες εκπαιδευτικούς, όλων των παραπάνω κλάδων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η αποκλειστική απόδοσή τους σε εμάς.

Μάλιστα το υπουργείο σας είναι, εκ της ειδικής αυτής διάταξης του νόμου, (παρ. 11 άρθρου 82 του Ν. 4172/2013) δεσμευμένο, να εκπληρώσει πρώτα απ’ όλα την νομική του αυτή υποχρέωση και κατόπιν να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσιακή μεταβολή που προβλέπεται και βασίζεται σε γενικές διατάξεις (βλέπετε Π.Δ. 50/1996 και Π.Δ. 100/1997), όπως μεταθέσεις, μετατάξεις με τις γενικές διατάξεις, τοποθετήσεις κλπ. για όλους τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, όπως τους σε διάθεση και από μετάθεση προερχομένους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Πολύ δε περισσότερο, αφενός επειδή δεν μπορεί να τοποθετούνται, σε εκτέλεση της νομικής υποχρέωσης του υπουργείου, οριστικά σε οργανικές θέσεις ορισμένοι μόνο από τους αναγκαστικώς μεταταγμένους εκπαιδευτικούς των κοινών ειδικοτήτων (ΠΕ06, ΠΕ11 και ΠΕ16) και το σύνολο πλέον των μεταταγμένων εκπαιδευτικών των μη κοινών νεοεισερχομένων ειδικοτήτων (ΠΕ05, ΠΕ07, ΠΕ08, ΠΕ18.41, ΠΕ19, ΠΕ20 και ΠΕ32) και να μένουν χωρίς οριστική τοποθέτηση κάποιοι εκπαιδευτικοί που μετατάχθηκαν αναγκαστικά δυνάμει των ίδιων διατάξεων (παράγραφος 11 του άρθρου 82 του ν. 4172/2013) όταν με τον τρόπο αυτόν καταστρατηγείται, κατά πρώτο λόγο, ίσως η σημαντικότερη θεμελιώδης συνταγματική αρχή, η αρχή της ισότητας σύμφωνα με την οποία (παρ. 1 του άρθρου 4 του Συντάγματος) επιβάλλεται η ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν κάτω από τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες και αφετέρου δεδομένου ότι εμείς οι μεταταχθέντες εκπαιδευτικοί δεν καταλάβαμε προϋπάρχουσες κενές οργανικές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μεταφέραμε τις οργανικές θέσεις που κατείχαμε στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση με ταυτόχρονή κατάργησή τους.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αντιλαμβάνεστε την αδικία από την επί τόσα χρόνια μη απόδοση της οργανικής θέσης που μας οφείλεται, όπως την αντιλαμβάνονται και οι συνάδελφοι από εμάς τους υπογράφοντες το υπόμνημα εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στο μεταξύ δικαιωθήκαμε και έχουμε τοποθετηθεί οριστικά. Ενδεικτικά μόνο σας αναφέρουμε, πρώτον την επί τριετία απώλεια του δικαιώματός μας για μετάθεση και οριστική τοποθέτηση, για μεν τους εκπαιδευτικούς των μη κοινών ειδικοτήτων, εξαιτίας της προσχηματικής δικαιολογίας της δήθεν μη σύστασης των αντίστοιχων κλάδων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και συνακόλουθα και των οργανικών τους θέσεων, για δε τους εκπαιδευτικούς των κοινών ειδικοτήτων εξαιτίας, αρχικά της μη σύστασης των αντίστοιχων οργανικών τους θέσεων μετά την μετάταξή τους και στη συνέχεια εξαιτίας της πραγματικής ή και πλασματικής (για τους δικαιωθέντες αναδρομικά κατόπιν ενστάσεως) έλλειψης της προϋποθέσεως υπηρετήσεως της οργανικής τους θέσης για ένα έτος πριν την αίτηση μετάθεσης (άρθρο 8 του Π.Δ. 50/1996).

Δεύτερον από την παράνομη διάθεση των οργανικών θέσεων των κοινών ειδικοτήτων που συστήθηκαν δυνάμει της με αριθμό 129468/Ε1/14-08-2015 (ΦΕΚ 1719/17-08-2015) απόφασής σας, οι οποίες παρανόμως και παρατύπως διατέθηκαν κατ’ εφαρμογήν των γενικών διατάξεων των τοποθετήσεων του Π.Δ. 50/1996 και 100/1997, με συνεξέταση, και στους από μετάθεση και σε διάθεση ευρισκομένους προϋπάρχοντες συναδέλφους μας των ιδίων κλάδων, ενώ οι οργανικές αυτές θέσεις σε καμμία περίπτωση δεν θα συστήνονταν εάν δεν είχαν διενεργηθεί οι υποχρεωτικές μετατάξεις και θα έπρεπε σε εφαρμογή του ειδικού νόμου 4172/2013, τις διατάξεις του οποίου επικαλείται η ως άνω απόφασή σας, να διατεθούν αποκλειστικά και μόνον σε εμάς τους υποχρεωτικώς μεταταγμένους, όπως και παραπάνω αναλύουμε διεξοδικά.

Για να μην αναφέρουμε τρίτον και την κατάσταση της εργασιακής ανασφάλειας, στην οποία βρεθήκαμε για όλο αυτό το χρονικό διάστημα και πολλοί από εμάς συνεχίζουν ακόμη να βρίσκονται, όντας στην πραγματικότητα στον αέρα, χωρίς ουσιαστικά να ανήκουμε ούτε στην πρωτοβάθμια αλλά ούτε και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φοβούμενοι μέχρι και την απόλυσή μας. Πολλοί δε από εμάς, εάν δεν υποχρεωνόμασταν να μεταταγούμε υποχρεωτικά, υπό τον φόβο της απόλυσης, κατά το καλοκαίρι του 2013, θα είχαμε ήδη, είτε μετατεθεί στους τόπους συμφερόντων μας στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είτε τοποθετηθεί οριστικά σε αυτήν.

Στο σημείο αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την κατανόηση και την συμπαράστασή μας και στις δίκαιες, από ηθικής απόψεως, διαμαρτυρίες των προϋπαρχόντων των μετατάξεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συναδέλφων μας, οι οποίοι επί σειρά ετών αιτούνταν μετάθεση στις περιοχές που μεταταχθήκαμε και δεν γίνονταν δεκτές, με το αιτιολογικό της μη ύπαρξης αντίστοιχων οργανικών θέσεων. Σας δηλώνουμε ότι στηρίζουμε τις διαμαρτυρίες τους αυτές και εκφράζουμε την συστράτευσή μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους αυτών, όπως άλλωστε κάναμε και με σχετικό κάλεσμά μας προς το συνδικαλιστικό μας όργανο την Δ.Ο.Ε., την οποία καλούσαμε, μεταξύ άλλων, να στηρίξει το αίτημά τους για μετάθεση στις περιοχές των συμφερόντων τους, σύμφωνα με τα μόρια του τελευταίου μεταταγμένου σε κάθε περιοχή μετάθεσης και σύμφωνα με τις αιτήσεις μετάθεσης του έτους 2013.

Εκφράζουμε την ευχή το υπουργείο σας να διερευνήσει τους τρόπους ικανοποίησης του αιτήματός τους, με την επισήμανση όμως ότι, στην διερεύνησή του αυτή, θα πρέπει να λάβει ταυτοχρόνως υποχρεωτικά υπόψην του και όλες τις αιτήσεις για υπηρεσιακές μεταβολές και μεταθέσεις, που στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα (2013 – 2017) έγιναν αποδεκτές ή κυρίως απορρίφθηκαν από συναδέλφους, είτε μεταταγμένους είτε όχι, με διαφορετικά κριτήρια και προϋποθέσεις (βλέπετε περιπτώσεις μεταταγμένων εκπαιδευτικών που αιτήθηκαν μετάθεσης όλο αυτό το χρονικό διάστημα με περισσότερα μόρια από του τελευταίου μεταταγμένου και απορρίφθηκαν).

Όπως σας είναι γνωστό, συνάδελφοι εκπαιδευτικοί των προϋπαρχόντων των μετατάξεων ειδικοτήτων, άσκησαν αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της διατάξεως της παρ. 11 άρθρου 82 του Ν. 4172/2013 ως αντισυνταγματικής, η οποία δικάστηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017 και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Χωρίς να έχουμε καμία διάθεση να υπεισέλθουμε σε νομικής φύσεως θέματα και αντίκρουση νομικών ισχυρισμών και προτάσεων, με το παρόν υπόμνημα, εκφράζοντας τον απόλυτο σεβασμό και εμπιστοσύνη μας στο θεσμό της Δικαιοσύνης και συνακόλουθα στις αποφάσεις των Δικαστηρίων και μάλιστα του ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, τις αποφάσεις του οποίου δεν είμαστε σε θέση, ούτε να κρίνουμε ούτε και να προκαταλάβουμε, σας θέτουμε υπόψην σας ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψην σας, στην περίπτωση έκδοσης απόφασης που θα κρίνει αντισυνταγματική και παράνομη την παραπάνω διάταξη και ενδεχομένως επαναφέρει θέμα ανάκλησης του συνόλου των μετατάξεων:

1.Νομικής φύσεως ζητήματα.

Α. Κατ’ αρχήν η Διοίκηση δεν υποχρεούται να ανακαλεί τις πράξεις της. Σε περίπτωση όμως που με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ή με αμετάκλητη απόφαση Διοικητικού Δικαστηρίου ακυρώνεται ατομική διοικητική πράξη, γιατί στηρίχθηκε σε διάταξη νόμου αντίθετη στο Σύνταγμα ή σε κανονιστική πράξη της Διοίκησης, που δεν έχει νόμιμο εξουσιοδοτικό έρεισμα, η παραπάνω αρχή κάμπτεται και για τις λοιπές όμοιου περιεχομένου πράξεις, οι οποίες έχουν τυχόν εκδοθεί με βάση την ίδια ανίσχυρη διάταξη τυπικού νόμου ή κανονιστικής πράξης. Για την ανάκληση όμως απαιτείται: α) αίτηση στη Διοίκηση σε εύλογο χρόνο από τη δημοσίευση της ακυρωτικής απόφασης, β) να μην θίγονται δικαιώματα που αποκτήθηκαν καλοπίστως, εκτός αν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος (ΣτΕ 370/1997).

Β. Εάν μεταβληθεί η πραγματική κατάσταση σε σχέση με μιά διοικητική πράξη δια της δικαστικής οδού (ακυρωτική απόφαση) η Διοίκηση δύναται να επανέλθει επί του θέματος εκδίδοντας νέα όμοια πράξη, αιτιολογώντας όμως σύμφωνα με το διατακτικό της απόφασης τη νέα αυτή πράξη (ΣτΕ 3476/1981).

Γ. Εκτελεστές διοικητικές πράξεις και άρα προσβλητές για ακύρωση είναι και οι ανακλητικές πράξεις (άρθρο 21 του ΚΔΔιαδ) εφόσον μεταβάλλουν το νομικό καθεστώς που θεσπίζεται με τις ανακαλούμενες πράξεις αλλά και οι ανακλητικές των ανακλητικών που επαναφέρουν το νομικό καθεστώς των αρχικώς ανακληθεισών πράξεων.

 Δ. Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί, το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση, εκτός αν η πράξη ή η παράλειψη έγινε κατά παράβαση διάταξης, που υπάρχει για χάρη του γενικού συμφέροντος. Μαζί με το δημόσιο ευθύνεται εις ολόκληρον και το υπαίτιο πρόσωπο, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών. (άρθρο 105 Εισ.Ν.Α.Κ.).
2. Ουσιαστικής – υπηρεσιακής φύσεως ζητήματα
 Α. Σε περίπτωση ανάκλησης των μετατάξεων αυτή θα αφορά όλες τις ειδικότητες, δηλαδή θα πρέπει να ανακληθούν και οι μετατάξεις και των μη κοινών ειδικοτήτων.
 Β. Τίθεται ζήτημα ανάκλησης και όλων των στο μεταξύ χρονικό διάστημα ολοκληρωμένων πολυάριθμων υπηρεσιακών μεταβολών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που αφορούν μεταταγμένους εκπαιδευτικούς (μεταθέσεις, τοποθετήσεις, εκλογής τους ως διευθυντών, υποδιευθυντών κλπ).
 Γ. Θα υφίσταται ένα καθεστώς υπηρεσιακής ανασφάλειας και για τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι στο μεταξύ έχουν δικαιωθεί μετάθεσης ή τοποθέτησης αφού η επιστροφή των μεταταγμένων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα δίνει στους εκπαιδευτικούς αυτούς την δυνατότητα προσβολής όλων των πράξεων που τυχόν τους θίγουν και έχουν στο μεταξύ ολοκληρωθεί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως αιτήσεις μεταθέσης και τοποθέτησής τους, που θα έπρεπε στο μεταξύ να έχουν γίνει δεκτές για αυτούς.
 Δ. Το παραπάνω καθεστώς ανασφάλειας θα ενταθεί από τυχόν μαζική προσφυγή στη δικαιοσύνη όλων των μεταταγμένων εκπαιδευτικών κατά όλων των μεσολαβούντων υπηρεσιακών μεταβολών που τους θίγουν.
 Τα παραπάνω είναι τα προφανή που θα προκληθούν από ενδεχόμενη ανάκληση των μετατάξεων, υπάρχουν σίγουρα και άλλα ζητήματα που ίσως εκφεύγουν της αντίληψής μας και θα επιτείνουν την παραπάνω περιγραφομένη έκρυθμη κατάσταση στο σύνολο της εκπαίδευσης. Θεωρούμε με σιγουριά ότι όλα αυτά τα θέματα τα έχετε οπωσδήποτε υπόψην σας και έχετε από τώρα προβλέψει την αντιμετώπιση του ενδεχομένου, είναι αλήθεια όχι και πολύ πιθανού, δικαστικής ακύρωσης της διάταξης νόμου των μετατάξεων, με έκδοση διοικητικών πράξεών σας που θα ρυθμίζουν την κατάσταση χωρίς να θίγονται οι μετατάξεις και ταυτόχρονα να συμμορφώνεται η Διοίκηση με την δικαστική απόφαση.
 Η δε τυχόν δικαστική κρίση περί παράνομης και αντισυνταγματικής της διάταξης του άρθρου 82 παράγραφος 11 του ν. 4172/2013 θα δίδει την δυνατότητα, όπως παραπάνω αναφέρουμε, στους εκπαιδευτικούς που θίγονται από την τυχόν κριθείσα ως παράνομη αυτή πράξη της Διοίκησης να ασκήσουν αγωγές αποζημίωσης κατά παντός υπευθύνου είτε συλλογικά (Δημόσιο και διοικητικά όργανα) είτε ατομικά (υπηρεσιακοί παράγοντες και άλλοι τυχόν εμπλεκόμενοι) κατά τις διατάξεις των άρθρων 105 και 106 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα όπου θεμελιώνεται η νομική ευθύνη του κράτους για την παράνομη ανάκληση, για αποζημίωση υλικής και ηθικής βλάβης όπου θα συνυπολογίζεται όλο το οικονομικό κόστος αλλά και η ψυχική φθορά που έχουν υποστεί οι εκπαιδευτικοί αυτοί από τις ενέργειες αυτές της διοίκησης.
 Θα δίδει επίσης την δυνατότητα, όπως επίσης παραπάνω αναφέρουμε, στους εκπαιδευτικούς, των οποίων η μετάταξη τυχόν θα ανακληθεί, να προσφύγουν δικαστικά κατά της ατομικής διοικητικής ανακλητικής της μετάταξής τους πράξης, με αποτέλεσμα έναν κυκεώνα δικαστικών προσφυγών και ατέρμονης δικαστικής διαμάχης και ανασφάλειας σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.
 Θα θέλαμε επίσης να εφιστήσουμε την προσοχή ότι τα θέματα αυτά τέθηκαν από εμάς υπόψην και του συνδικαλιστικού μας οργάνου της Δ.Ο.Ε., η οποία με σχετική ανακοίνωσή της, επισημαίνει, εάν ερμηνεύουμε ορθά τα λεγόμενά της, ότι ενδεχόμενη ανάκληση στο χρονικό αυτό σημείο των μετατάξεων περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα επιλύσει, ανεξαρτήτως του τρόπου που διενεργήθηκαν οι μετατάξεις αυτές από το καλοκαίρι του 2013 και μέχρι το πέρας τους, μιάς διαδικασίας όμως για την οποία καμία ευθύνη δεν φέρουν οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί. Βλέπετε σχετικό απόσπασμα της ανακοίνωσης της ΔΟΕ στις 25/1/2017 : 
 « … Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί και η δημοσιοποίηση σε αυτό το χρονικό σημείο της έκθεσης του Σ.Ε.Δ.Δ. (η οποία υπάρχει από την άνοιξη του 2016) σύμφωνα με την οποία οι «υποχρεωτικές» μετατάξεις των εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκαν το 2013 από τη Β/θμια στην Α/θμια εκπαίδευση, ήταν παράνομες και με την οποία το Σ.Ε.Δ.Δ. εισηγείται την ανάκλησή τους. Η έκθεση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώσει τα όσα, μάταια, έλεγε τότε η Δ.Ο.Ε. μόνο που το πράττει έπειτα από 3 και πλέον χρόνια και αντί να έρχεται να αποκαταστήσει τις, τότε, αδικίες, δημιουργεί νέες. Πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός της δημοσιοποίησης της έκθεσης σε χρόνο που η απόδοση οργανικών θέσεων θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει; … » 
 Σας ενημερώνουμε ότι το υπόμνημά μας αυτό θα το κοινοποιήσουμε και στην Δ.Ο.Ε. και στην Ο.Λ.Μ.Ε. και θα ζητάμε από αυτές την υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματά μας αλλά και την συμπαράστασή τους στις ανθρώπινες ανησυχίες και αγωνίες μας.
 Τέλος υποβάλλοντας τον σεβασμό μας στο πρόσωπό σας, θέλουμε να πιστεύουμε ότι με το υπόμνημά μας αυτό κατορθώνουμε να σας θέσουμε με ορθολογικό και κατανοητό τρόπο τις εύλογες ανησυχίες μας και τα δίκαια αιτήματά μας και να σας προτρέψουμε, με μία καθησυχαστική εκ μέρους σας παρέμβαση, να φροντίσετε ούτως ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μεταταγμένοι και προϋπάρχοντες, ενωμένοι, να αφήσουμε πίσω μας τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία που μας χώριζε και να στραφούμε αποκλειστικά στα εκπαιδευτικά καθήκοντά μας.
Μετά τιμής
ΕΚ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΤΑΤΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Ν. 4172/2013
Ολυμπία Ζαραμπούκα
OI ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral