Αντιδράσεις προκάλεσε και από πλευράς του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγωγής Υγείας το οργανόγραμμα.

Ο σύλλογος ζητάει την ίδρυση Αυτοτελούς Τμήματος Σχολικής Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας και κάνει λόγο για «αναντίστοιχη αναλογία (σ.σ.: της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) με τα άλλα δύο αντικείμενα σχολικών δραστηριοτήτων, δηλαδή την Αγωγή Υγείας και τα Πολιτιστικά Θέματα, με την ομπρέλα της αειφορίας». Δεν αποκλείεται εν όψει των αλλαγών στο οργανόγραμμα, πάντως, ολοένα και περισσότεροι ενδιαφερόμενοι να κομίσουν κι αυτοί τα δικά τους αιτήματα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, επικοινωνούμε μαζί σας, μετά τη δημοσιοποίηση προσχεδίου του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ίδρυση του «Αυτοτελούς Τμήματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Αειφορία». Παρόλο που δεν θεωρούμε ότι το σχέδιο που εμφανίζεται είναι η τελική πρόταση του Υπουργείου, θα θέλαμε να συμβάλουμε στην οριστική του επεξεργασία καταθέτοντας τις απόψεις μας σε αυτό που ήδη κυκλοφορεί.
1. Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε μια προσπάθεια βελτίωσης της παράλογης και παρωχημένης κατάστασης που υπήρχε στο ήδη ισχύον οργανόγραμμα – με μόνο ένα Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ενταγμένο στη Δ/νση Σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – παρατηρούμε ωστόσο με ανησυχία τη συνέχιση της πολιτικής του να προωθείται η Εκπαίδευση για το Περιβάλλον, σε αναντίστοιχη αναλογία με τα άλλα δύο αντικείμενα Σχολικών Δραστηριοτήτων, δηλαδή την Αγωγή Υγείας και τα Πολιτιστικά Θέματα, με την ομπρέλα της Αειφορίας, όπως σαφέστατα υπονοείται και δηλώνεται στον τίτλο του νέου τμήματος. 2. Στο σχέδιο, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στα Μ.Μ.Ε., είναι εμφανής η απουσία της Αγωγής Υγείας ή στην καλύτερη περίπτωση η ενσωμάτωση και υποβάθμιση των θεμάτων της σε μια Εκπαίδευση που συνιστά μια εντελώς διαφορετική επιστήμη.
Σε μια εποχή όπου τα ατομικά και κοινωνικά ζητήματα γίνονται όλο και πιο πιεστικά και με πλήρη επίγνωση των προτεραιοτήτων σε εποχή κρίσης θα προτείναμε αναβάθμιση της Αγωγής Υγείας. Η επέλαση νέων κινδύνων με αυξανόμενη ένταση παγκοσμίως, όπως η τρομακτική επίδραση του διαδικτύου στην παιδική και εφηβική ηλικία, η ένταση τη βίας, ο ρατσισμός, η χρήση ουσιών από μικρές ηλικίες (αλκοόλ, καπνός), η εξάπλωση των ναρκωτικών, η αύξηση των εκτρώσεων στις έφηβες, αλλά και ιδιαίτερα για την Ελλάδα τα τροχαία ατυχήματα, οι αυτοκαταστροφικές τάσεις, η παιδική παχυσαρκία, η πολύ χαμηλή εθελοντική αιμοδοσία και άλλα, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την παροχή προτεραιότητας στην Υγεία και στα σημαντικά επιμέρους θέματά της και επιβάλλουν την αξιόπιστη πρόληψη των Συμπεριφορών Υψηλού Κινδύνου καθώς και το συντονισμό στοχευμένων παρεμβάσεων.

3. Σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο πιο σημαντικός στόχος της εκπαίδευσης, είναι το να αποκτήσουν τα παιδιά τις δεξιότητες που χρειάζονται, όχι απλά για την επιβίωση τους, αλλά και για την πλήρη ανάπτυξη των κοινωνικών, συναισθηματικών και γνωστικών ικανοτήτων τους. Προς αυτή τη κατεύθυνση στοχεύει η «Εκπαίδευση των Δεξιοτήτων Ζωής» (Life Skills Education) ή αλλιώς «Εκπαίδευση σε Ατομικές και Κοινωνικές Δεξιότητες» σε ένα Σχολείο που προάγει την Υγεία. Η Εκπαίδευση Δεξιοτήτων Ζωής, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη δυνατοτήτων για προσαρμοστική και θετική συμπεριφορά, που καθιστά τα άτομα ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής.
Μέσα από τα προγράμματα Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας οι μαθητές μαθαίνουν να εκτιμούν σωστά τους εαυτούς τους και τις ικανότητες τους (αυτογνωσία), να ρυθμίζουν με κατάλληλο τρόπο τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους (αυτοδιαχείριση), να ερμηνεύουν σωστά τα μηνύματα από το κοινωνικό περιβάλλον, να επιλύουν αποτελεσματικά τις συγκρούσεις (διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων), να παίρνουν σωστές αποφάσεις για τις καθημερινές προκλήσεις (υπεύθυνη λήψη αποφάσεων) και να οδεύουν προς την επιτυχία τόσο στο σχολείο όσο και στην μετέπειτα ζωή.
4. Κύριε Υπουργέ, οι πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη σε σύντομο χρονικό διάστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο τον πληθυσμό, όπου η πρωτογενής κυρίως πρόληψη (αποφυγή βλαπτικών παραγόντων και πρακτικών), αλλά και η δευτερογενής (έγκαιρη διάγνωση-παρέμβαση), εμφανίζονται ως κύριες κατευθύνσεις της προαγωγής της Υγείας, καθιστούν απαραίτητο συμπλήρωμα στον όλο σχεδιασμό την αναβάθμιση και την επέκταση της Αγωγής Υγείας σε όλες τις μαθήτριες και μαθητές με νέα προγράμματα και επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς.

5. Προϋπόθεση της υλοποίησης της ανωτέρω αντίληψης, που είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι και δική σας, είναι ο κεντρικός σχεδιασμός σε επίπεδο οργανογράμματος στο Υπουργείο για τον σωστότερο προγραμματισμό, συντονισμό και εποπτεία των προγραμμάτων και των δράσεων της Σχολικής Αγωγής & Προαγωγής της Υγείας. Αυτό μπορεί να αποτυπωθεί κατά την εκτίμησή μας με την ίδρυση Αυτοτελούς Τμήματος Σχολικής Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας, όπως αναφέρεται και στο πόρισμα της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (σελ.33-40, 23/06/2016).
Δεν αποκλείονται και άλλες λύσεις, όπως να υπάρχει Διεύθυνση με τα τρία αντικείμενα των Σχολικών Δραστηριοτήτων ως Τμήματα, και με γενικό τίτλο που δεν θα μεροληπτούσε υπέρ κάποιου αντικειμένου. Στο ως άνω προτεινόμενο Αυτοτελές τμήμα Σχολικής Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας θα ενταχθούν τόσο οι δράσεις πρόληψης των θεμάτων Αγωγής Υγείας όσο και η αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των παιδιών, όπως εξάλλου ορίζει και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θεωρώντας την υγεία ως τη συνύπαρξη σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής υγείας.
Το τμήμα αυτό επιπλέον θα δώσει νέα πνοή στη σύσφιξη και διεύρυνση των συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, Πανεπιστήμια, Κέντρα Πρόληψης, Ινστιτούτα, Στελέχη της Δημόσιας Υγείας, Συλλόγους και εξειδικευμένους επιστήμονες από όλους τους χώρους (Παιδαγωγική, Ψυχολογία, Ιατρική, Κοινωνιολογία…). Κύριε Υπουργέ, σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι μεν την προσπάθεια που γίνεται σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, αλλά με αίσθημα ευθύνης προς το μέλλον των μαθητών/τριών μας, υποστηρίζουμε ακράδαντα ότι η Σχολική Αγωγή Υγείας επιβάλλεται να είναι αυτόνομη οντότητα στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Το χρωστάμε στα Παιδιά μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για την εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και την Εκπαίδευση.
Με εκτίμηση Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας Ιωαννίδης Γιώργος Παπαδοπούλου Μαρία
avgi.gr