Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης ( και Υπουργείο Υγείας), του Ινστιτούτου Παστέρ (Παρισίων) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα. Σκοπός του Ε.Ι. Παστέρ είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η υψηλής ποιότητας βιοϊατρική έρευνα.

Τη νέα σύμβαση συνυπέγραψαν, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ι. Παστέρ, Φωτεινή Στυλιανοπούλου, ενώ, από γαλλικής πλευράς, ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ Παρισίων, Chistian Bréchot. Παρέστησαν στην υπογραφή, επίσης, η Γενική Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου και η Γενική Πρόξενος της Γαλλίας στην Αθήνα, Celine Pendaries. Σημειώνεται ότι το Ινστιτούτο Παστέρ στην Ελλάδα εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, η οποία υποστηρίζει το έργο που επιτελεί, τόσο σε ερευνητικό όσο και σε κλινικό επίπεδο.

Η υπογραφή της ελληνογαλλικής Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρώτης συμφωνίας του 1920, βάσει της οποίας ιδρύθηκε το Ε.Ι. Παστέρ και έκτοτε αποτελεί μέλος του Δικτύου Παστέρ.

Η νέα συμφωνία, επικαιροποιημένη σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής και εναρμονισμένη με τους κανόνες λειτουργίας των ερευνητικών κέντρων της χώρας, σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας πολυετούς εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των Ινστιτούτων του Δικτύου Παστέρ, καθώς και της ανταλλαγής επιστημονικών γνώσεων και νέας τεχνογνωσίας στις βιοιατρικές επιστήμες. Επιπλέον, συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και ειδικότερα, για την προάσπιση των σύγχρονων προβλημάτων υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Η Ελλάδα, στο σταυροδρόμι Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, μέσω της συνεργασίας των δυο χωρών (Ελλάδας-Γαλλίας), μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν εμφανιζόμενες επιδημίες και αναδυόμενα νοσήματα, προστατεύοντας τον πληθυσμό της και αναχαιτίζοντας την εξάπλωσή τους σε άλλες χώρες.

Με αυτή τη συμφωνία, η Ελληνική Πολιτεία δηλώνει τη δυναμική συμμετοχή της στην Έρευνα προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε επιστημονικούς κλάδους αιχμής και στη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας.