Με το νέο σύστημα στην εκπαίδευση να είναι προ των “πυλών”, η πλειοψηφία των αναπληρωτών απεργεί και έχει “βγει” στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για ένα σύστημα που θα “χαντακώσει” πολλούς.

Συνέντευξη: Ναπολέων Παπαδόπουλος, thesstoday.gr

Η Μυρτώ Τσιλιγκίρη είναι ειδική παιδαγωγός και δουλεύει ως αναπληρώτρια τα τελευταία 17 χρόνια, “οργώνοντας” την μισή Ελλάδα και βάζοντας και αυτή το λιθαράκι της στην εκπαίδευση. Δεν είναι συνδικαλίστρια, ούτε εκλεγμένο μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (Σ.Α.Τ.Ε.Α) αλλά μια αναπληρώτρια μητέρα που απλά μάχεται ενάντια σε ένα άδικο που έρχεται. Το ThessToday.gr βρέθηκε με την Μυρτώ, η οποία μας μίλησε για το “Γολγοθά” όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και για τους προβληματισμούς της για το νέο σχέδιο νόμου στην Παιδεία.

 

Ε: Ποιο είναι το χρονικό σου ως αναπληρώτρια καθηγήτρια;

Α: Ξεκίνησα πριν από 17 χρόνια στην Αθήνα και στη συνέχεια δούλεψα στην ορεινή Χαλκιδική. Έπειτα επέστρεψα στην Αθήνα, όπου έμεινα για τρία χρόνια. Υπήρχαν πολλά κενά στην Αθήνα τότε. Μετά την Αθήνα δούλεψα στην Αριδαία, στο Κιλκίς και τελικά τα τελευταία έξι χρόνια έφτασα στα περίχωρα του νομού Θεσσαλονίκης, που είναι η βάση μου.

Ε: Έρχεται το νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση. Ποιες είναι οι αδικίες και αδυναμίες που βλέπεις ως μια “μόνιμη” αναπληρώτρια;

Α: Στην πραγματικότητα το νέο σχέδιο νόμου υποβαθμίζει και εξαλείφει εντελώς σε κάποιες περιπτώσεις, όπως τη δική μου, την προϋπηρεσία. Μόνο τα 120 μόρια κάποιου μπορούν να είναι από την προϋπηρεσία. Τα υπόλοιπα μόρια κάποιου πρέπει να είναι χαρτιά όπως σεμινάρια, μεταπτυχιακά, γλώσσες κλπ και κοινωνικά κριτήρια όπως τα παιδιά. Το σημαντικότερο είναι ότι στην πραγματικότητα βάζει “ταβάνι” στην προϋπηρεσία μόλις 120 μήνες όταν στην εκπαίδευση, όπως εγώ, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάνω από 150 μήνες εμπειρίας. Στην ουσία μας στερεί 4 χρόνια, “πετάει” 4 χρόνια από την προϋπηρεσία μας. Επιπλέον, αυτό το νομοσχέδιο καταργεί τον βασικό τίτλο σπουδών. Όταν σου λένε πως το πτυχίο σου και η προϋπηρεσία σου δεν μπορούν να σε βάλουν στη δουλειά “ανοίγει” ένα εμπόριο και “κυνήγι” χαρτιών. Ένας νέος πρέπει να πληρώσει μεταπτυχιακά για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τον φίλο του. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία ανθρωποφαγίας ενώ είμαστε εκπαιδευτικοί και θα έπρεπε να είμαστε επικεντρωμένοι στο εκπαιδευτικό μας έργο, το οποίο δεν χρειάζεται διδακτορικά. Προσωπικά συγκεντρώνω το μέγιστο των μορίων αλλά πάλι είμαι στους δρόμους.

Ε: Πιστεύεις αυτό το σχέδιο νόμου, που προωθεί τα μεταπτυχιακά, κρύβει κάποια κίνητρα και εξυπηρετεί κάποια πανεπιστήμια;

Α: Βεβαίως, έχουν πλουτίσει τα πανεπιστήμια. Αυτή τη στιγμή αν μπει κάποιος σε μια εκπαιδευτική ιστοσελίδα και στα email του, γίνεται βομβαρδισμός διαφημίσεων μεταπτυχιακών και σεμιναρίων που δίνουν επιπλέον μόρια. Νομίζει ότι μπαίνει κανείς σε ένα παζάρι και όχι σε μια εκπαιδευτική ιστοσελίδα. Αυτό είναι κατάντια για την Παιδεία. Η Παιδεία δεν είναι επιχείρηση. Αυτό θέλουμε ως κοινωνία, να βάλουμε τους νόμους της αγοράς στην εκπαίδευση; Οι μαθητές θα βλέπουν δασκάλους που θα τρέχουν εξαθλιωμένοι για χαρτιά και δε θα έχουν καμία διάθεση ή κουράγιο να δώσουν και την ψυχή τους για την εκπαίδευση.

Ε: Σχετικά με τους νέους που δεν έχουν προϋπηρεσία, τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να έχουν μια ίση ευκαιρία στην εκπαίδευση;

Α: Το επιχείρημα ότι το σχέδιο νόμου είναι καλύτερο για τους νέους καταρρίπτεται από το γεγονός ότι το βασικό πτυχίο του απόφοιτου υποβιβάζεται. Δε θα είναι αρκετό πια, δε θα κατοχυρώνει στην πραγματικότητα επαγγελματικά δικαιώματα. Τον κλάδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) τον παίρνεις από το πτυχίο και όχι από το μεταπτυχιακό. Αυτό θα έπρεπε να είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσεις την καριέρα σου και στη συνέχεια να το εμπλουτίζεις με επιμορφώσεις που ο ίδιος θεωρείς ότι χρειάζονται σε σένα για να εξελιχθείς ως εκπαιδευτικός. Όχι να πληρώνεις κάθε χρόνο τεράστια ποσά για να αποκτάς χαρτιά εξ αποστάσεως. Σε ένα φοιτητή που μόλις έχει τελειώσει τις σπουδές του, για τις οποίες ξόδεψε χρήματα, το σχέδιο νόμου λέει πως αμέσως μετά η οικογένειά του, γιατί αυτός δεν έχει χρήματα, πρέπει να βρει ένα τεράστιο ποσό για τα σημερινά δεδομένα προκειμένου να κάνει και μεταπτυχιακό. Σου λέει πως το μεταπτυχιακό ενός έτους είναι πιο σημαντικό από το βασικό πτυχίο. Αυτό είναι ευκαιρία για το νέο; Όταν ένας νέος μαζέψει όλα του τα χαρτιά θα του πουν ότι τώρα πάλιωσες και ότι ήρθε ένας άλλος νέος με πιο πολλά προσόντα και θα σε πετάξει. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα ο ένας από τον άλλον.

Ε: Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Από βδομάδα είναι προγραμματισμένες νέες απεργίες και στάσεις εργασίας. Πώς θα κινηθείτε εσείς από εδώ και πέρα;

Α: Αν και προέκυψε το ζήτημα της κυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο από ότι είδαμε θα συζητηθεί το νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί στη Βουλή. Το ραντεβού μας  είναι τη Δευτέρα έξω από τη Βουλή στις 15:00 το μεσημέρι. Μετά θα κάνουμε συνελεύσεις για να αποφασίσουμε πως θα κλιμακωθεί ο αγώνας. Ίσως να προκηρυχθούν και άλλες απεργίες.

Ε: Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο!

Α: Και εγώ ευχαριστώ!