ΟΑΕΔ: Θα κοπεί το επίδομα ανεργίας;

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔02/05/2017 - 09:35 | Author: Ρούσσου Ασημίνα
Τελευταία τροποποίηση στις 03/05/2017 - 18:03

Κόβεται το ; Έντονα ακούγεται πως το επίδομα ανεργίας βρίσκεται ανάμεσα σε όσα χρειάστηκαν να θυσιαστούν προκειμένου να επέλθει η συμφωνία μεταξύ της Τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, κι ενώ οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, έντονες είναι οι φήμες ότι στα νέα μέτρα για το 2018 βρίσκεται και το επίδομα ανεργίας (www.oaed.gr) καθώς το ΔΝΤ θεωρεί απολύτως βέβαιο, ότι η Ελλάδα το 2018 δεν θα έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό 3,5% αλλά του 2,2%.

Στις τελευταίες συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων το ΔΝΤ ζήτησε έξτρα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για το 2018 προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Όσον αφορά την επίτευξη του εντυπωσιακού φετινού πλεονάσματος το υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη εξαιτίας των πολύ παραπάνω μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, την ώρα που η ελληνική πλευρά απαντά πως τα μέτρα της απέδωσαν μόλις 1 δισ.ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι όλο αυτό επιτεύχθηκε από το «στράγγισμα» της ελληνική κοινωνίας και όχι από κάποιες προοπτικές ανάπτυξης.

Με βάση αυτό, θεωρεί δεδομένο ότι το Δημόσιο δεν πληρώνει τις οφειλές του και άρα μέρος του πλεονάσματος είναι από τα χρωστούμενα οπότε δεν μπορεί να επιτευχθεί ξανά

Αν το ΔΝΤ στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 θεωρήσει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018 θα ζητήσει μέτρα για την κάλυψη του. Μάλιστα δεν θέλει να υπάρχει ο «κόφτης» με τον οποίο ο ΥΠΟΙΚ θα αποφασίζει έως τις 10 Μαϊου εάν χρειάζεται ενεργοποίησή του και πόσου μεγέθους θα είναι αυτή.

Θέλει να μπορεί να επιβάλλει μέτρα μέσα που θα εφαρμόζονται νωρίτερα από τις 10 Μαΐου του έτους αναφοράς.

Μια ακόμα απαίτηση: για να υπάρξουν τυχόν αντίμετρα αυτό θα γίνεται όχι με επίτευξη του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά όταν το υπερβαίνει κατά 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή όταν σημειώνεται πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ.

ΟΑΕΔ: Τι ισχύει για ανέργους και εποχική εργασία

ΚΕΑ: Οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ, κάρτες, κάρτας ανεργίας ΟΑΕΔ

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral