Η Βουλή των Ελλήνων και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία συμμετέχουν και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ανοίγοντας τις πόρτες του Κοινοβουλίου σε χώρους που δεν είναι επισκέψιμοι για τους πολίτες τον υπόλοιπο χρόνο. Μεταξύ των χώρων αυτών είναι το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, το γραφείο του Πρωθυπουργού, το εντευκτήριο των βουλευτών, καθώς και ο νότιος περίβολος του κτηρίου δίπλα στον Εθνικό Κήπο.

Η πρώτη ξενάγηση έγινε σήμερα, Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, με μεγάλη ανταπόκριση από πολίτες, οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν για την ιστορία του κτιρίου. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την αυριανή ξενάγηση που και αυτή θα ξεκινήσει, όπως και η σημερινή, στις 10.30 π.μ..

Η ξενάγηση είχε ως αφετηρία την ανατολική είσοδο του κτιρίου, η οποία έλαβε τη σημερινή της μορφή κατά την ανακατασκευή του 1930-1934. Συνεχίζοντας, οι επισκέπτες επισκέφτηκαν το γραφείο του Πρωθυπουργού και ενημερώθηκαν για την ιστορία του, ξεκινώντας από την εποχή που στον χώρο στεγαζόταν το καθολικό παρεκκλήσι του βασιλιά Όθωνα. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Εντευκτήριο των βουλευτών, με τις προσωπογραφίες όλων των Προέδρων της Βουλής, καθώς και το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, το οποίο διακοσμείται με τα περίφημα «ροδιακά» πλακίδια. Η περιήγηση ολοκληρώθηκε, μέσω της μεσημβρινής στοάς με τους δωρικούς κίονες, στο νότιο προαύλιο του Μεγάρου, δίπλα στον Εθνικό Κήπο, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν μία από τις λιγότερο γνωστές όψεις του κτιρίου.

Οι πολίτες μέσα από το πρόγραμμα αυτών των ξεναγήσεων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους στενούς δεσμούς του κτιρίου με την πόλη της Αθήνας και την πολιτική ζωή της νεότερης Ελλάδας

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζονται από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας, αλλά και η ενθάρρυνση διασυνοριακών συνεργασιών για την ανάδειξη της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς. Συμμετέχουν σε αυτό οι 50 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Πολιτισμού, ανάμεσά τους και η Ελλάδα από το 1994.