Ο Γ.Γ. του υπ. παιδείας για τις εκδρομές: «Ειδήσεις» από το εγχειρίδιο των fake news

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/01/2018 - 16:10 | Author: Newsroom

Άρθρο του  Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΕΘ  Γιώργου Αγγελόπουλου στο TVXS

Περιγραφή του τρόπου κατασκευής ψευδούς είδησης:

Για να κατασκευάσετε μια ψευδή είδηση πρέπει το υποτιθέμενο «γεγονός» να μην έχει αποτελέσει είδηση στο παρελθόν. Αν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοιο «γεγονός», ανατρέξτε σε μια απόφαση του ΥΠΠΕΘ που έχει δημοσιευτεί πριν από 10 μήνες (π.χ. 6/3/2017) και μια σχετική εγκύκλιο που έχει δημοσιευτεί πριν από ένα μήνα (π.χ. 8/12/2017). Κάντε επιλεκτική παρουσίαση του περιεχομένου, δημιουργήστε κλίμα πανικού, προσθέστε κατηγορίες για «ιδεολογικές εμμονές», ενεργοποιήστε φίλα προσκείμενα κανάλια, ιστοσελίδες και εφημερίδες. Κάντε τόσο θόρυβο που κανείς να μην αναρωτηθεί γιατί ξαφνικά μετά από 10 μήνες έρχεται στην επιφάνεια ένα ζήτημα που όταν διευθετήθηκε δεν έτυχε προσοχής στα ΜΜΕ.

Στόχος σας θα είναι η απαξίωση της δημόσιου σχολείου, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από την πρωτοφανή αξιοποίηση πόρων για τη δημόσια εκπαίδευση (π.χ. αύξηση για δεύτερη συνεχή χρονιά των δαπανών για τη δημόσια εκπαίδευση μετά από 7 χρόνια δραματικών μειώσεων, διπλασιασμός του ποσοστού αξιοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΕΘ, έκτακτες επιχορηγήσεις σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, αύξηση προσωπικού στην ειδική αγωγή, αύξηση πόρων για τα ΑΕΙ), ο αποπροσανατολισμός από τις πρωτοβουλίες για τις νέες δομές παιδαγωγικής καθοδήγησης και επιλογής στελεχών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η απόκρυψη των αναπτυξιακών προοπτικών που δημιουργούνται στα ΑΕΙ, η απόκρυψη της προόδου στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση κλπ.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα της ψευδούς είδησης: 

Εμπέδωση του αξιακού συστήματος «όποιος έχει και πληρώνει δικαιούται περισσότερα από τους άλλους».

Σημεία προσοχής που μπορεί να σας εκθέσουν:

Το βασικότερο όλων είναι να αποκρύψετε ότι επί Υπουργίας Α. Διαμαντοπούλου είχε υπογραφεί μνημόνιο του Υπουργείου Παιδείας με συνδικαλιστικό φορέα τουριστικών πρακτορείων. Είναι άκρως απαραίτητο να μην μαθευτεί ότι στο παρελθόν γίνονταν εκδρομές στο εξωτερικό με κόστος που απέκλειε σε πολλές περιπτώσεις τη συμμετοχή του 25% ή και του 30% των μαθητών. Δεν μας νοιάζει αν αυτό διασπά τη σχολική κοινότητα. Οι μαθητές θα πρέπει να μάθουν ότι «ο καθένας για την πάρτη του».

Πρέπει να αποκρύψετε ότι υπήρξε από το Υπουργείο πρόνοια να μην χαθεί καμία προκαταβολή που είχε δοθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της εγκυκλίου (8/12/2017) και όλες οι στο που είχαν μέχρι τότε προγραμματιστεί και υπήρχαν μειοδότες τουριστικά πρακτορεία εγκρίνονται κατά παρέκκλιση.

Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δεν πρέπει να καταλάβουν ότι οι σχολικές εκδρομές δεν καταργούνται. Είναι πάρα πολύ βασικό να αποκρύψετε ότι κάποιες εκπαιδευτικές εκδρομές που γενικώς και αορίστως αναφέρονταν σε «πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες» είχαν ευτελιστεί σε επισκέψεις σε πολιτιστικά και φυσικά «περιβάλλοντα» όπως η αγορά της Oxford Street στο Λονδίνο και η Disneyland στο Παρίσι.

Πρέπει να τους αποκρύψετε ότι ξεκάθαρα διατηρούνται όλες οι σχολικές εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. Erasmus) που επιχορηγούν τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μαθητών, όλες οι εκδρομές εκπαιδευτικών ανταλλαγών, όλες οι εκδρομές σε χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όλες οι εκδρομές κατόπιν πρόσκλησης σχολείων της Ομογένειας στο εξωτερικό, όλες οι εκδρομές σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και όλες οι εκδρομές συμμετοχής σε διεθνείς συναντήσεις, ημερίδες, διαγωνισμούς, μαθητικές και επιστημονικές «ολυμπιάδες», διεθνείς εκδηλώσεις κλπ.

Είναι κρίσιμο να μην κατανοήσουν ότι μπορούν να πάνε εκδρομή στο κέντρο πειραμάτων φυσικής CERN (διότι είναι διεθνής οργανισμός), στο Άουσβιτς (διότι το Υπουργείο έχει υπογράψει με το διεθνές ίδρυμα Yad Vashem την ευαισθητοποίηση των σχολείων για το Ολοκαύτωμα) κλπ. Πρέπει να τους αποκρύψετε ότι με αυτές τις προβλέψεις περιορίζονται οι μετακινήσεις στο εξωτερικό που έχουν υψηλό κόστος και χαμηλό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό αποκτούν πλέον οργανική σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου και άρα πολλαπλασιάζεται το παιδαγωγικό όφελος και η εμπειρία των μαθητών.

Πρέπει να τους αποκρύψετε ότι γίνεται αποκέντρωση της έγκρισης των περισσότερων κατηγοριών σχολικών εκδρομών του εξωτερικού από το Υπουργείο στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να επιταχυνθεί και να διευκολυνθεί η υλοποίησή τους. Μην σας νοιάζει ότι θα αποκρύψετε όλα αυτά που σε λίγους μήνες θα είναι πασηφανή. Όπως είχε εξηγήσει ένας ειδήμονας της κατασκευής ψευδών ειδήσεων σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο Βερολίνο ακριβώς πριν από 76 χρόνια «όταν κάποιος ψεύδεται, πρέπει να λέει μεγάλα ψέματα»!

* Αντιγραφέας του αποσπάσματος είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Υπ. Παιδείας: Δεν απαγορεύονται όλες οι εκδρομές μαθητών στο εξωτερικό – Ποιές προβλέπονται

Loading...
  • europalso

    ideascentral