Λίγες οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/05/2017 - 16:14 | Author: Newsroom
Τελευταία τροποποίηση στις 03/05/2017 - 00:43

Διετία ελάχιστων στην αποδεικνύεται η τρέχουσα, ενισχύοντας τα επιχειρήματα των εκπαιδευτικών που επικρίνουν την κυβέρνηση για περικοπές με στόχο την εξοικονόμηση χιλιάδων θέσεων. Φέτος, για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ικανοποιήθηκε μόλις το 10,9% των αιτήσεων, το δεύτερο μικρότερο ποσοστό στην εκπαίδευση, μετά το περυσινό 8,78%. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση γίνεται προσπάθεια οι μεταθέσεις να ανακοινωθούν περί το τέλος της εβδομάδας.

Απόστολος Λακασάς

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας στην υπεβλήθησαν 4.844 αιτήσεις για μετάθεση από περιοχή σε περιοχή και ικανοποιήθηκαν 528 (10,9%). Επικρίνοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι συνδικαλιστές ζητούν να πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος μεταθέσεων, ώστε οι εκπαιδευτικοί να εργαστούν στον τόπο της οικογένειάς τους. «Χιλιάδες οικογένειες συναδέλφων διαλύονται. Πώς να μη συμβεί αυτό, όταν με το “νέο σχολείο” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν σαρωθεί οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών, αφού καταργήθηκαν τα σχολεία ΕΑΕΠ και διαλύθηκαν τα ολοήμερα και οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης πετσοκόβουν ακόμα και τα λιγοστά κενά που έστειλαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης;» ρωτά η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι «αφού “εξοικονόμησε” χιλιάδες εκπαιδευτικούς από τις αντιδραστικές αλλαγές σε Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, αφού χιλιάδες προνήπια είναι στα αζήτητα και χιλιάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες έξω από τη δημόσια Ειδική Αγωγή, αφού καταργεί, κλείνει ή υποβαθμίζει δομές, απέλυσε 4.000 αναπληρωτές και τώρα τσακίζει και πάλι τη ζωή χιλιάδων εκπαιδευτικών αφού τους στερεί ακόμα και τη μετάθεση». Και εξηγεί πώς λειτούργησε κλιμακωτά ο «κόφτης» των αιτήσεων: Οι διευθυντές εκπαίδευσης έστειλαν πάνω από 3.000 κενά, με βάση βέβαια την εκτίμησή τους και με δεδομένα τα πολυπληθή τμήματα. Οι περιφερειακοί διευθυντές τα έκαναν 1.700 και τελικά δόθηκαν 528 μεταθέσεις! Μάλιστα, υπήρξε απόφαση του ίδιου του υπ. Παιδείας που έκοψε τα κενά που έστειλε περιφερειακή διευθύντρια! Με τη μέθοδο αυτή σε ολόκληρες περιοχές έγιναν μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές μεταθέσεις (Θεσσαλία, Ηπειρος, Μακεδονία, Θράκη) και στις άλλες ο “κόφτης” λειτούργησε δραστικά».

Για τις μεταθέσεις στη , σύμφωνα με τον αιρετό στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νεκτάριο Κορδή, οι συνεδριάσεις του ΚΥΣΔΕ θα συνεχιστούν από σήμερα με στόχο την Παρασκευή να ολοκληρωθούν όλες οι μεταθέσεις. Κατά σειρά θα εξεταστούν οι μεταθέσεις σε Ειδική Αγωγή, Μουσικά Σχολεία, Καλλιτεχνικά, Διαπολιτισμικά και τέλος οι γενικές μεταθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιτήσεις είναι 7.852 και οι συνολικές προτιμήσεις των εκπαιδευτικών ανέρχονται σε 25.065.

Για μεταθέσεις σε δομές υπεβλήθησαν 181 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν 102 (56,35%). Ολοι οι μετατιθέμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησής τους.

kathimerini.gr

Μεταθέσεις Πρωτοβάθμιας 2017: Ο «κόφτης» τσακίζει τη ζωή των εκπαιδευτικών

Ο Ν. Κορδής για τις Γενικές Μεταθέσεις 2017 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral