Σε κλίμα συγκίνησης οι σχολικές εκδηλώσεις των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Αλεξάνδρειας για την 25η Μαρτίου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔24/03/2018 - 10:19 | Author: Newsroom

«Επιμονή, αγώνας μέχρις εσχάτων και ομοψυχία». Αυτά είναι τα μηνύματα που έδωσε σήμερα το πρωί στη σχολική εορτή, που πραγματοποίησαν ελληνικά εκπαιδευτήρια για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκης, συγχαίροντας θερμά τους συντελεστές της εκδήλωσης, που παρακολούθησε ένα σημαντικό κομμάτι της παροικίας.

Μιλώντας στο ιστορικό θέατρο Ιουλίας Σαλβάγου στην Αλεξάνδρεια, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκινητική εορτή, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄, ο π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης ανέφερε πως επαναλαμβάνει το μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης «για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία» και πρόσθεσε ότι «την πατρίδα δεν την έχουμε για να ζητάμε μόνο, αλλά και για να τής προσφέρουμε, όταν εκείνη μάς έχει ανάγκη». Η ομοψυχία πρέπει να κατέχει όλους μας, υπογράμμισε καταληκτικά.

Προηγήθηκε μία εξαιρετική εορτή όπου συμμετείχε η Τοσιτσαία Σχολή, και όπου την όλη ευθύνη και διοργάνωση είχε το Αβερώφειο Γυμνάσιο Λύκειο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, με τους περισσότερους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά, άλλοι διαβάζοντας λογοτεχνικά κείμενα, άλλοι τραγουδώντας και άλλοι συμμετέχοντας σε θεατρικά δρώμενα για το 1821.

Ακολούθησε η παρέλαση των μαθητών στο προαύλιο του Αβερωφείου, κάτω από το βλέμμα του μαρμάρινου αγάλματος του Αβέρωφ, με όλη την παροικία που παρευρισκόταν να παρακολουθεί την ελληνική και αιγυπτιακή σημαία να σηκώνονται στον πιο ψηλό ιστό, με τις τάξεις να παρελαύνουν και τη γαλανόλευκη να πρωτοστατεί και να ακολουθούν οι παραδοσιακοί χοροί και οι δύο ύμνοι της Ελλάδας και της Αιγύπτου που χόρεψαν οι μαθητές των ελληνικών σχολείων.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν η β΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Μαίρη Παυλίδου, ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Αδελφότητας Γιώργος Ελευθερίου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Αλεξανδρείας Λιλίκα Θλιβίτου, οι διευθύντριες των δύο ελληνικών σχολείων κ.κ. Τσιαδήμη και Παπανώτα, άλλοι επίσημοι και πολύς κόσμος.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral