Προβλήματα στις δομές Ειδικής Αγωγής στο νομό Λάρισας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/02/2016 - 23:50 | Author: Newsroom

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Για τα προβλήματα στις δομές Ειδικής Αγωγής στο νομό Λάρισας

Τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα στις δομές Ειδικής Αγωγής στο Νομό Λάρισας αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τον υπουργό Παιδείας.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ερώτηση που υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης: «Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) μετεγκαταστάθηκε στο χωριό Αγ. Ανάργυροι το 2011 ως προσωρινή λύση, με προοπτική να χτιστεί νέο κτίριο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Εκτοτε δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, αλλά και καμία δέσμευση για μετεγκατάστασή του στη Λάρισα, όπως είχε προβλεφθεί σε κατάλληλο και επαρκές κτίριο. Αποτέλεσμα τα παιδιά κυριολεκτικά να στοιβάζονται σε χώρους παντελώς ακατάλληλους, αφού λείπουν χώροι διδασκαλίας, εργαστηρίων υγιεινής, χώρος τραπεζαρίας, γυμναστικής, αλλά και πολλαπλών χρήσεων. Παράλληλα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για δωρεάν σίτιση των μαθητών. Από τα σημαντικότερα ζητήματα παραμένει η έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού που είναι απαραίτητο στοιχείο για τη στήριξη και εξέλιξη των παιδιών.

Ιδια κατάσταση επικρατεί και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο καθώς και στο Σχολείο για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ). Το Ειδικό Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε κοντέινερ, ενώ το Ειδικό Σχολειό συστεγάζεται με σχολειό Γενικής Αγωγής, όπου του έχουν παραχωρηθεί τρεις αίθουσες, με ελλείψεις και εδώ άλλων απαραιτήτων χώρων. Η μετεγκατάστασή τους σε κατάλληλο κτίριο αναβάλλεται συνεχώς παρά τις όποιες υποσχέσεις. Παράλληλα, η υποχρηματοδότηση των συγκεκριμένων μονάδων δημιουργεί τεράστια προβλήματα ακόμα και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών. Πρόκειται για μια παγιωμένη και απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που συνεχίζεται ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών με το κράτος να αποσύρεται από την ευθύνη για τη λειτουργία και αυτών των δομών, προκειμένου να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι για την ποικιλότροπη στήριξη των επιχειρηματιών», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Ο βουλευτής ρωτάει τον υπουργό Παιδείας, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία νέου σύγχρονου ΕΕΕΕΚ στη Λάρισα αλλά και σχολείου και νηπιαγωγείου ΔΑΔ, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών.
  • Να χρηματοδοτηθούν οι συγκεκριμένες δομές με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των δομών (υλικοτεχνικός εξοπλισμό, ασφαλής μεταφορά, δωρεάν σίτιση των παιδιών κ.λπ.).
  • Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Loading...
  • europalso

    ideascentral