Προβλήματα στατικά σε σχολεία στη Κέρκυρα από το σεισμό στη Λευκάδα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔23/11/2015 - 15:33 | Author: Newsroom

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Ο σεισμός στη Λευκάδα είχε σαν παράπλευρη συνέπεια την αποκάλυψη για άλλη μία φορά της άθλιας κατάστασης της σχολικής στέγης στην Κέρκυρα.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο κτίριο του 1ου ΕΠΑΛ στο Μαντούκι, κτήριο που στεγάζει πέντε σχολεία και πάνω από χίλιους μαθητές και καθηγητές, δεν είναι εξαίρεση μα ο κανόνας για πολλά σχολεία. Αμέτρητες φορές η σχολική κοινότητα έχει αναφερθεί σ΄ αυτά, μάταια όμως. Η κρίση απλώς επιδείνωσε μία πολύ κακή κατάσταση, η οποία υπήρχε πολλά χρόνια πριν και ο σεισμός υποχρέωσε τους αρμοδίους πανικόβλητους να διακόψουν την λειτουργία του σχολικού κτιρίου στο Μαντούκι. Η κατάσταση των σχολείων στην Κέρκυρα καταγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την εγκατάλειψη από το επίσημο κράτος της δημόσιας παιδείας, αλλά και την ανευθυνότητα και αδιαφορία όλων των κατά καιρούς τοπικών πολιτικών και διοικητικών υπευθύνων.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί άλλοθι όταν κινδυνεύει πλέον η ακεραιότητα ανθρώπων. Απαιτούμε:

  1. Να πραγματοποιηθεί στατικός έλεγχος όλων των σχολείων της Κέρκυρας από τις αρμόδιες αρχές και να γίνουν δημόσια γνωστά τα αποτελέσματα.
  2. Να γίνουν όποιες ενέργειες απαιτούνται ώστε η Κέρκυρα να ενταχθεί, όσο αφορά τα σχολικά κτίρια σε κάποιας μορφής ειδικό καθεστώς και να απαιτηθούν άμεσα κρατικά κονδύλια προκειμένου τουλάχιστον να αποκατασταθούν στατικά όσα κτίρια έχουν πρόβλημα.
  3. Να πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες δημόσια διαβούλευση με συμμετοχή όλων των πολιτικών και διοικητικών παραγόντων και με την παρουσία εκπαιδευτικών, γονέων και όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς , με αποκλειστικό θέμα το πρόβλημα της σχολικής στέγης και τις άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση του.

Για άλλη μία φορά καλούμε τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί οτιδήποτε κανένας πλέον δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Τονίζουμε ότι η σχολική κοινότητα δεν πρόκειται να παραμείνει απαθής και αν για άλλη μία φορά εισπράξει αδιαφορία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

Στα πλαίσια αυτά εντός της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση από τους υπογράφοντες φορείς.

Κέρκυρα 20/11/2015

ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Loading...
  • europalso

    ideascentral