Πανεπιστήμιο Αθηνών: Φοιτητές έδιωξαν με απειλές και φρούτα τους αξιολογητές!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔04/11/2015 - 16:00 | Author: Newsroom

Σκηνικό ντροπής σε βάρος των πέντε διακεκριμένων καθηγητών – Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν εξέδωσε καν ανακοίνωση για το θέμα

Με απειλές έγιναν δεκτοί οι πέντε διακεκριμένοι εξωτερικοί αξιολογητές της Νομικής Σχολής και της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή όλα έγιναν την Τρίτη όταν οι πέντε επιστήμονες βρέθηκαν στη Νομική Σχολή. Εκεί τους περίμεναν φοιτητές με τους οποίους οι πέντε επιστήμονες είχαν διάλογο μιας ώρας προκειμένου να κατανοήσουν τη στάση τους. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας και στη Σχολή Θετικών Επιστημών όπου η επίθεση κλιμακώθηκε με απειλές σε βάρος των αξιολογητών. Αποτέλεσμα ήταν οι πέντε διακεκριμένοι καθηγητές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού να μην τολμήσουν καν να επισκεφθούν τη Φιλοσοφική Σχολή.

Την ομάδα εξωτερικής αξιολόγησης του ΕΚΠΑ αποτελούν ο Δημήτρης Αργυρόπουλος από το North Carolina State University των ΗΠΑ, ο Πέτρος Γουγουλάκης από το Παν. Στοκχόλμης, ο Γεώργιος Γουναλάκης από το Phillips Universität Marburg στη Γερμανία, ο Ντάνιελ Χιμάριος από το University of Texas at Arlington των ΗΠΑ και ο Ελευθέριος Μυλωνάκης από το Brown των ΗΠΑ.

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί εντωμεταξύ το γεγονός ότι σύμφωνα με την Καθημερινή το πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έβγαλε καν ανακοίνωση για όσα ντροπιαστικά συνέβησαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινή μία από τις ερωτήσεις των αξιολογητών που δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους καθηγητές του ΕΚΠΑ είναι γιατί το ίδρυμα διατηρεί τμήματα που θα μπορούσαν να αποτελούν απλώς κατευθύνσεις, την ίδια στιγμή που το προσωπικό του συρρικνώνεται (το 30% των πανεπιστημιακών έχει συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια). Οι «5» ρώτησαν σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΚΠΑ, τους τρόπους βελτίωσης του επιπέδου σπουδών, το προσωπικό, τις υλικοτεχνικές υποδομές. Επίσης, οι αξιολογητές έθεσαν και το θέμα των «αιώνιων» φοιτητών που μετράει αρνητικά στις διεθνείς αξιολογήσεις των ΑΕΙ.

Δήλωση Φορτσάκη

«Για μελανή σελίδα στην εκπαίδευση της Ελλάδας» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης για την «εχθρική και βίαιη αντιμετώπιση των εξωτερικών αξιολογητών του Πανεπιστημίου Αθηνών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Η χθεσινή εχθρική και βίαιη αντιμετώπιση των εξωτερικών αξιολογητών του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελεί μία ακόμη μελανή σελίδα για την εκπαίδευση στην Ελλάδα. Διακεκριμένοι καθηγητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι στους πανεπιστημιακούς χώρους και αντιμετωπίστηκαν με εξευτελιστικό τρόπο από μια μειοψηφία ατόμων, που επέβαλε την άποψή της με αντιδημοκρατικό τρόπο», σχολίασε ο κ.Φορτσάκης και συνέχισε:

«Τα πανεπιστήμια της Χώρας έχουν αφεθεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο έλεος των θρασύτατων συμπεριφορών κάποιων βίαιων μειοψηφιών. Η προκλητική απάθεια του Υπουργείου Παιδείας ενθαρρύνει δυστυχώς τέτοιες πρακτικές, με αποτέλεσμα η Χώρα μας να διασύρεται διεθνώς».

«Οι πρυτανικές αρχές και το Υπουργείο Παιδείας οφείλουν να ασκήσουν αμέσως τις αρμοδιότητές τους για να μπει ένα τέλος σε αυτό το ρεζιλίκι. Η παράλειψη άσκησης αυτών θέτει ζητήματα διοικητικών και πολιτικών ευθυνών, που πρέπει να αναζητηθούν», είπε κλείνοντας.

Loading...
  • europalso

    ideascentral