Λονδίνο: Σχολείο θα διδάσκει σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μέθοδο διδασκαλίας!

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/02/2016 - 23:11 | Author: Newsroom

Η Γραμματική, η Λογική και η Ρητορική θα είναι οι θεμελιώδεις άξονες διδασκαλίας

Το καινούργιο σχολείο, το οποίο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του για τους πρώτους μαθητές το Σεπτέμβριο του 2017 και θα ασκεί εξ΄ολοκλήρου, την αρχαιοελληνική μέθοδο διδασκαλίας, αποτελεί θέμα συζήτησης στο Λονδίνο.

Η φοίτηση θα είναι δωρεάν και ο στόχος των εμπνευστών είναι να «ξεκλειδώσουν» τις δυνατότητες των σπουδαστών.

Πρόκειται για το σχολείο δεύτερης βαθμίδας Gipsy Hill στο Νότιο Λονδίνο και σήμερα θα πάρει επισήμως έγκριση λειτουργίας από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, μαζί με ακόμα 17 δωρεάν σχολεία στη Βρετανία. Τα μαθήματα που θα διδάσκονται σε αυτό θα βασίζονται στην «κλασική παιδεία», με τη Γραμματική, τη Λογική και τη Ρητορική να είναι οι θεμελιώδεις άξονες διδασκαλίας.

Με την εν λόγω μέθοδο, οι σπουδαστές θα μάθουν την αξία της γραμματικής, αλλά και άλλων βασικών σπουδών, όπως η ορθογραφία αλλά και βασικά μαθηματικά. Η φοίτηση στο πρώτο αυτό στάδιο διαρκεί τέσσερα χρόνια και κατόπιν οι μαθητές προχωρούν στο δεύτερο στάδιο, τη Λογική, όπου μαθαίνουν να ρωτούν «γιατί» και να αναπτύσσουν πιο αναλυτική σκέψη.

Η τελική φάση είναι το στάδιο της Ρητορικής, που βοηθά στην ανάπτυξη της γνώμης, της επιχειρηματολογίας με «ξεκάθαρα, δυναμικά και κομψά επιχειρήματα», όπως περιγράφουν οι εμπνευστές του σχεδίου.

Η κλασική αυτή μέθοδος εκπαίδευσης έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα, στην εποχή του Σωκράτη αλλά και του Αριστοτέλη, του δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

kontranews.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral