Κυβέρνηση: «Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με την Εκκλησία»

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔05/10/2016 - 15:51 | Author: Newsroom

Νεότερη ενημέρωση: Στις 7.30 το απόγευμα η συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού για τα Θρησκευτικά.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο από κάθε βάση», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές στη «Ν» αναφορικά με τη θέση της ιεραρχίας της Εκκλησίας για διάλογο με την κυβέρνηση από μηδενική βάση, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.


Η τοποθέτηση αφορά και το αίτημα της Συνόδου της ιεραρχίας για εντός της ημέρας συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Για το Μαξίμου ήταν προφανές ότι η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να ρίξει τους τόνους μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έπεσε στο κενό αφού η χθεσινή ομιλία-εισήγηση του προκαθήμενου της Ελλαδικής εκκλησίας είχε κινηθεί σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους.
Ο Αρχιεπίσκοπος, με τη χθεσινή του ομιλία, ξεκαθάρισε ότι για την αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά στην εκκλησία δεν συνομιλεί με την κυβέρνηση αλλά με διακομματική επιτροπή της Βουλής. Παράλληλα, η δήλωσή του «αν το θελήσει (σ.σ. η πολιτεία) και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις» ερμηνεύτηκε από πολλούς ως έμμεση προτροπή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάτι που διέψευσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, λέγοντας ότι στη συνεδρίαση της Ιεραρχίας δεν ακούστηκε η λέξη «δημοψήφισμα».
Πάντως, το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη, λέγοντας ότι ο Μακαριώτατος δεν συζητά με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών.
Τι είχε προτείνει πέρυσι ο Αλ. Τσίπρας
Πέρυσι ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει:
Τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους, με διατήρηση όμως, για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους, της αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας.
Την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των υπόλοιπων δημόσιων λειτουργών.
Πάντως, πρόθεση του Μαξίμου είναι να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την Εκκλησία. «Θα γίνει», αναφέρεται, «διάλογος με την εκκλησία, αλλά τις αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση». Κρίσιμος παράγοντας στο όλο θέμα είναι και το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένη την πίεση που δέχεται ο πρωθυπουργός από τα αριστερά του.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των κομματικών στελεχών όχι μόνο τάσσεται στο πλευρό του κ. Φίλη αλλά ζητά τη στήριξή του, κάνοντας λόγο για «αφωνία» κορυφαίων υπουργών στο θέμα, ενώ από την άλλη υπάρχει και η τάση του κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ που τάσσονται στο πλευρό του Αρχιεπίσκοπου και της εκκλησίας.
Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral