Η ΠΕΚ για την αξιολόγηση των Διευθυντών Σχολείων: να αποσυρθεί τώρα η ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/06/2017 - 02:37 | Author: Newsroom

Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ): Για μια ακόμη φορά το και ο κ. Γαβρόγλου εμπαίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα. Με τη ρύθμιση περί «διατύπωσης της γνώμης των «συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών» στην αξιολόγηση των υποψήφιων διευθυντών σχολικών μονάδων, επιχειρεί να «πουλήσει» δημοκρατικές διαδικασίες στον κλάδο, την ίδια στιγμή που εφαρμόζει με τον πιο απόλυτο και προκλητικό τρόπο την αντιεκπαιδευτική πολιτική των μνημονίων του και αποδομεί τη λειτουργία του σχολείου και το εργασιακό στάτους των εκπαιδευτικών.

Στην ουσία ακολουθεί έναν πρωτόγνωρο για τα εκπαιδευτικά μεταπολιτευτικά χρονικά λαϊκισμό, βαφτίζοντας τα μνημονιακά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα «μεταρρύθμιση» και στη συγκεκριμένη περίπτωση τη «διατύπωση της γνώμης των «συνυπηρετούντων μόνιμων εκπαιδευτικών», εκδημοκρατισμό της όλης διαδικασίας.
Αυτό που προσπαθεί να επιτύχει μέσα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, είναι να δώσει τη δυνατότητα στα κομματικά συμβούλια επιλογής να «αξιοποιήσουν» κατά το δοκούν τη γνώμη του Συλλόγου, αφού σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «η διατύπωση της γνώµης των υπηρετούντων µόνιµων εκπαιδευτικών συνιστά ένα επιπρόσθετο εργαλείο αντικειµενικής και αµερόληπτης κρίσης, το οποίο σε καµία περίπτωση δεν δεσµεύει το αποφασίζον συλλογικό όργανο κατά την µοριοδότηση του ανωτέρω κριτηρίου»

Παράλληλα η ρύθμιση του Υπουργείου εμφανίζει και πάλι να έχει αντισυνταγματικές όψεις – κάτι που από ό,τι έχει καταδειχτεί δεν απασχολεί τον κ. Γαβρόγλου, ο οποίος παρουσιάζει την πρότασή του και ως προοδευτική και γι’ αυτό την αντιπαλεύει το κατεστημένο και η συντήρηση. Πρόκειται για τις γνωστές φαντασιώσεις του ότι ασκεί μεταρρύθμιση αλλά το πυκνό νεφέλωμα της δημαγωγίας του δεν τον αφήνει να δει ότι δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην εκπαίδευση και στους εκπαιδευτικούς.
Η ΠΕΚ είναι αντίθετη στην όλη διαδικασία. Καλεί το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει τη διάταξη και να εφαρμόσει αντικειμενικά και ορθολογικά κριτήρια για την ανάδειξη των Διευθυντών των σχολείων και των στελεχών της εκπαίδευσης.
Καλούμε επίσης το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να πάρει θέση επί της ουσίας έστω σε ένα ζήτημα από όλα αυτά που συνέβησαν στη διετία 2015-2017 και στην οποία ήταν κυριολεκτικά απόν.
Η ΠΕΚ θεωρεί ότι ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να έχει διοικητικό ρόλο. Ασκεί τη δράση του κινηματικά και σε επίπεδο θεσμών. Δεν υιοθετούμε μορφές στείρου ακτιβισμού. Πιστεύουμε ότι η στάση των συναδέλφων πρέπει να είναι απόρροια της δικής τους συνείδησης και της ελευθερίας της σκέψης τους.
Για μια ακόμα φορά ζητάμε να αλλάξει εδώ και τώρα αυτή η ρύθμιση της ηγεσίας του Υπουργείου

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral