Η ΕΤΕΠ «περιμένει» το ΑΠΘ για να προχωρήσει στην επένδυση του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔26/02/2018 - 20:30 | Author: Newsroom

Στο τελικό στάδιο πριν την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας (LTFN), για την δημιουργία στη Θεσσαλονίκη ενός φιλόδοξου σχεδίου που αναμένεται να φέρει στη χώρα και στην περιοχή σημαντική τεχνολογική ανάπτυξη και έσοδα.

Πρόκειται για την λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ), που είχε προαναγγείλει, από τον Σεπτέμβριο του 2017, ο διευθυντής του Εργαστηρίου, Στέργιος Λογοθετίδης, το οποίο αναμένεται να αναπτυχθεί στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, στην περιοχή του αεροδρομίου της Θέρμης, με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ, και όπου θα στεγαστούν όλες οι, διάσπαρτες σήμερα, δραστηριότητες του Εργαστηρίου.

Στο Κέντρο ΕΚΝΟΗ θα «στεγαστούν» όλα τα προγράμματα, που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ («Εξυπνο» Εργοστάσιο – SmartLine, Cornet, HOPE – A, Νανοϊατρική, εργαστήρια κ.α.). αλλά και νέες συνεργασίες, χωρίς, ωστόσο, να ανεξαρτητοποιηθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Είναι ένα σχέδιο που αφορά την επέκταση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, που θέλουμε να συνεχίσει να λειτουργεί εντός του ΑΠΘ και όχι να γίνει ένας ανεξάρτητος φορέας, εποπτευόμενος από την γ.γ. Έρευνας και Τεχνολογίας. Έτσι θα βοηθήσει τα έσοδα του πανεπιστημίου, τους καθηγητές και τους φοιτητές του», είπε, σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Λογοθετίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΕΚΝΟΗ εκτιμάται ότι θα επιφέρει στην περιοχή και στην χώρα, μέχρι το 2023, έσοδα από επενδύσεις, ύψους 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα εργάζονται στα προγράμματά του 500 νέοι ερευνητές και καθηγητές. Για την στέγασή του θα κατασκευαστεί νέο κτίριο, εντός της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, σε έκταση που έχει παραχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που μέχρι στιγμής φτάνει τα 60 στρέμματα.

Το κόστος του υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 75% θα επενδυθεί από την ΕΤΕΠ και το 25% από το ελληνικό δημόσιο. Αναφερόμενος στις δυσκολίες υλοποίησης του έργου, ο κ.Λογοθετίδης, έκανε λόγο για καθυστερήσεις που αφορούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, κυρίως από την πλευρά του ΑΠΘ, που όμως δεν θέτουν σε κίνδυνο το έργο. «Η προθεσμία που είχε βάλει η ΕΤΕΠ έληγε στις 31/12/2017, και τώρα μας περιμένουν. Υπάρχουν καθυστερήσεις από την πλευρά του πανεπιστημίου, που πρέπει να αφομοιώσει την διαδικασία μέσα από μία σειρά διεργασιών (εγκρίσεις υπευθύνων, Σύγκλητος κλπ), αλλά δεν κινδυνεύουμε ακόμη», διευκρίνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου. Υπογράμμισε, όμως, ότι οι καθυστερήσεις μπορεί να έχουν κόστος στο διεθνή ανταγωνισμό, καθώς και άλλοι «παίκτες» εισέρχονται δυναμικά στον τομέα της Νανοτεχνολογίας.

«Υπάρχουν 20 αντίστοιχες προτάσεις από φορείς της Ευρώπης, αλλά η ΕΤΕΠ διάλεξε το συγκεκριμένο σχέδιο για να επενδύσει», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το έργο μπορεί να ξεκινήσει σε έξι μήνες, καθώς το Εργαστήριο βρίσκεται σε φάση κατάρτισης του συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου (business plan).

Εμπλοκή στη λειτουργία του «Έξυπνου Εργοστασίου» λόγω δικαστικών αντιπαραθέσεων και βανδαλισμών

Ο κ.Λογοθετίδης, αναφέρθηκε και σε μία χρόνια δικαστική διαμάχη, που αφορά μισθωτική διαφορά του Εργαστηρίου με τους εκμισθωτές του χώρου, όπου στεγάζεται το «Εξυπνο Εργοστάσιο» και το πρόγραμμα Smart Line, για την γραμμή παραγωγής των εκτυπωμένων οργανικών ηλεκτρονικών και προϊόντων νανοτεχνολογίας, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, αποτέλεσμα της αντιδικίας είναι η εμπλοκή στην ομαλή λειτουργία του προγράμματος, στην παρεμπόδιση εισόδου του προσωπικού στον χώρο, και σε βανδαλισμούς των μηχανημάτων, με ζημίες που υπολογίζονται σε 100-200 χιλιάδες ευρώ. «Οι υλικές ζημίες και η παρεμπόδιση της εργασίας των συνεργατών δεν μας επιτρέπουν να τρέξουμε τα έργα που έχουμε αναλάβει», επεσήμανε ο κ.Λογοθετίδης, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μία επένδυση που κόστισε 30 εκατομμύρια ευρώ και χρειάστηκαν τρία χρόνια προετοιμασίας για την εγκατάσταση της πιλοτικής εργοστασιακής γραμμής.

Η παρεμπόδιση και οι καταστροφές από τους εκμισθωτές, όπως ανέφερε ο κ. Λογοθετίδης, ξεκίνησε από τα μέσα Ιανουαρίου του 2018, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Αγγελόπουλος, επισκέφτηκε τον χώρο, εκφράζοντας την συμπαράσταση της πολιτείας στο έργο που υλοποιεί το Εργαστήριο.

Σύμφωνα με την συνήγορο υπεράσπισης του Εργαστηρίου, Ιωάννα Βοζίκη, η μίσθωση του κτιρίου καταρτίστηκε τον Απρίλιο του 2014, μετά από διαγωνισμό, ωστόσο, εκκρεμούσαν διευθετήσεις από τους εκμισθωτές – τόσο προς το Κτηματολόγιο όσο και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις – που όφειλαν να τακτοποιήσουν, έως τον Ιούλιο του 2014. «Το θέμα έχει φτάσει σε αδιέξοδο, οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να εισπράττουν ενοίκια, και δεν προχωρούν στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων καθώς κάτι τέτοιο έχει κόστος, αλλά συνεχίζουν να προβαίνουν σε παρεμποδίσεις και καταστροφές» είπε η κ.Βοζίκη και πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκουν είναι η πώληση του ακινήτου.

Σύμφωνα με τον κ.Λογοθετίδη μέσα σε διάστημα τριών ετών έχουν γίνει περί τα 30-40 δικαστήρια, μηνύσεις, ακόμη και αυτόφωρα, ενώ η σκέψη μεταφοράς όλου του εργοστασίου σε άλλο χώρο θα είχε κόστος πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, και τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια προετοιμασίας.

Loading...
  • europalso

    ideascentral