Για τη Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔14/06/2018 - 12:55 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) στο τακτικό της συνέδριο στα Ιωάννινα (30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017) επικαιροποίησε  τη θέση της για τη διασφάλιση των δημοτικών δομών παιδικής φροντίδας και των εργαζομένων σε αυτές,  με έκδοση σχετικού ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. H ΚΕΔΕ, μετά από εισήγηση του προέδρου της Γ. Πατούλη (Νέα Δημοκρατία), αντιδρά στις εξαγγελίες Γαβρόγλου για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Από τότε μέχρι και σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ανακοινώσεων της ΚΕΔΕ και προσωπικών δηλώσεων του Προέδρου της που αμφισβητούν ουσιαστικά το δικαίωμα της πολιτείας να χαράσσει την εκπαιδευτική πολιτική.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 

ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

 
Πρόκειται για απαράδεκτες, αυθαίρετες αντιεπιστημονικές, αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές θέσεις της πλειοψηφίας των δημάρχων και της Κ.Ε.Δ.Ε., ενάντια στο δικαίωμα όλων των παιδιών 4-6 χρόνων να φοιτήσουν στο δημόσιο και δωρεάν νηπιαγωγείο. Η εγγραφή όλων των παιδιών 4-6 χρόνων στο δημόσιο και δωρεάν νηπιαγωγείο θα στερούσε τους Δήμους από σημαντικά έσοδα αλλά και τους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους από ένα μεγάλο αριθμό κομματικής πελατείας και ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης μέσω των δήθεν εξυπηρετήσεων.
 
Αν και πέρασε απαρατήρητο, ο Δήμαρχος Πάρου μέλος της τριμερής επιτροπής για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής σε βάθος τριετίας, κράτησε την ίδια θέση με την ΚΕΔΕ παρουσιάζοντας σαν επιχειρήματα:

το θέμα ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων νηπιαγωγείων, υποστηρίζοντας  ότι οι Δημοτικοί Σταθμοί λειτουργούν από τις 7.00 έως τις 16.00 µε δυνατότητα αποχώρησης του παιδιού όποτε επιθυμεί ο γονέας,

ότι οι σταθμοί δύναται να κλείνουν μόνο για ένα μήνα το καλοκαίρι.

λέγοντας ότι δεν εκπροσωπεί τους εκπαιδευτικούς αλλά τους παιδικούς σταθμούς και τους γονείς

εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχει πρόβλημα χώρου στα νηπιαγωγεία της Παροικίας και δεν χωρούν τα παιδιά στις αίθουσες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια των εγγραφών βγήκε και σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Πάρου που καλούσε τους γονείς να εγγράψουν τα προνήπια δηλ. ηλικίας 4-5ετών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
Ωστόσο, η στάση του Δημάρχου γεννά ερωτήματα και μάλιστα μετά τις πρόσφατες εγγραφές φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα νηπιαγωγεία της Παροικίας και χώρο έχουν και μόνιμες διορισμένες νηπιαγωγούς έτοιμες να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
 
Στο 1ο νηπιαγωγείο εγγράφηκαν 31 νήπια Ά-΄Β ηλικίας, στο 2ο νηπιαγωγείο  21 νήπια Ά-΄Β ηλικίας, στο 3ο νηπιαγωγείο  15 νήπια Ά-΄Β ηλικίας , στο 4ο 14  νήπια Ά-΄Β ηλικίας.
 
Να θυμίσουμε εδώ ότι:

το πρώτο νηπιαγωγείο έχει δύο οργανικές θέσεις και λειτουργεί με δύο τμήματα, μέχρι σήμερα,όμως η μία συνάδελφος κινδυνεύει να απομακρυνθεί από την οργανική της, αν συρρικνωθεί το μαθητικό δυναμικό σε ένα τμήμα.

στο 2ο μέχρι πέρυσι λειτουργούσαν δύο τμήματα και έκλεισε το ένα με αποτέλεσμα να μετακινηθεί η δεύτερη συνάδελφος μακριά από την οργανική της θέση, το ίδιο ίσως συμβεί και φέτος, ενώ η μία αίθουσα θα παραμένει άδεια για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Στο 3ο νηπιαγωγείο που λειτουργούσαν δύο τμήματα και ολοήμερο δύο χρόνια πριν τώρα θα λειτουργήσει μόνο ένα τμήμα, με μία επιπλέον αίθουσα άδεια.

Στο 4ο νηπιαγωγείο με 14 νήπια υπάρχουν σαφώς πλεονάζουσες θέσεις.

 
Συνολικά λοιπόν στην Παροικία υπάρχουν πάνω από 50 πλεονάζουσες θέσεις στα δημόσια νηπιαγωγεία. Δεν συζητάμε για τα χωριά επειδή εκεί υπήρχαν πάντα και συνεχίζουν να υπάρχουν. Αναρωτιόμαστε λοιπόν κ. Δήμαρχε, κύριοι της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πάρου, γιατί τέτοιος ζήλος ενάντια στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής;
 
Διεκδικούμε:

Να εφαρμοστεί δίχρονη και δωρεάν υποχρεωτική προσχολική αγωγή σε δημόσιες δομές, παντού Ολοήμερο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά.

Να εξασφαλιστεί ικανή  δημόσια χρηματοδότηση  για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των νηπιαγωγείων.

Να γίνουν μαζικοί μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών για την κάλυψη όλων των αναγκών, κάλυψη όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό. 

Να δημιουργηθούν αμιγή ολοήμερα τμήματα και εναλλασσόμενη βάρδια για τους νηπιαγωγούς. 

Loading...
  • europalso

    ideascentral