Ο βουλευτής Αττικής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (Ελ.Ιδ.Ε.Κ.) και άλλες διατάξεις», ξεκίνησε την ομιλία τους λέγοντας ότι σε κάθε νομοσχέδιο το Ποτάμι προσπαθεί να εντοπίζει τα θετικά και αρνητικά σημεία, ασκώντας αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση και κάνοντας παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι το Ποτάμι κοιτάει την ουσία και όχι την τηλεθέαση και τα πρωτοσέλιδα. Επανέλαβε τη σταθερή θέση του Ποταμιού για Υπουργούς επαΐοντες που επιλέγονται με βάση το επαγγελματικό τους βιογραφικό και όχι το κομματικό ή κάποιες συγγένειες και κουμπαριές.

Ο κ. Μαυρωτάς σχολίασε ότι είναι θετική η πρωτοβουλία του Ελ.Ιδ.Ε.Κ. ώστε να μπορέσει να ανασχεθεί μερικώς το brain drain, μιας και όπως είπε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει ως παραγωγικό της πρότυπο μια οικονομία έντασης εργασίας -δεν είμαστε ούτε Κίνα ούτε Ινδία- αλλά μια οικονομία έντασης γνώσης, ώστε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα». Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης της έρευνας και της καινοτομίας με την παραγωγή, με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Είπε ότι είναι χρήσιμη η ύπαρξη της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, που με τόση εμμονή πολεμά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έτσι δεν θα φεύγουν χιλιάδες επιστήμονες και φοιτητές στο εξωτερικό, ενώ αντίθετα συγχρόνως θα προσελκύονται φοιτητές από άλλες χώρες.

Για το νομοσχέδιο τόνισε το γεγονός ότι ο Υπουργός υιοθέτησε αρκετές από τις προτάσεις του Ποταμιού παρόλο που όπως είπε, υπάρχουν ακόμα ορισμένα αρνητικά σημεία όπως για το ποιος θα είναι ο ρόλος της Γ.Γ.Ε.Τ, ποια θα είναι η σχέση μεταξύ Ε.Σ.Ε.Κ., Ελ.Ιδ.Ε.Κ. και Ε.Σ.Ε.Τ.Α.Κ. Ο βουλευτής του Ποταμιού εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το μέλλον του Ελ.Ιδ.Ε.Κ. μόλις τελειώσει η δανειακή σύμβαση και επ’ αυτού σημείωσε την ανάγκη άντλησης ιδιωτικών πόρων που μπορεί να προκύπτουν και από την εμπορική αξιοποίηση των ιδίων των έργων του Ελ.Ιδ.Ε.Κ. Αναφέρθηκε και στους πολύ φιλόδοξους στόχους της σύμβασης επί των παραγόμενων αποτελεσμάτων, ανησυχώντας εάν αυτοί είναι εφικτοί και εάν είναι δεσμευτικοί.

Σχολιάζοντας δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ, εξέφρασε την απορία γιατί στην κοινή συνέντευξη της κας Αναγνωστοπούλου και του κ. Χαρίτση, δεν υπήρχε καμία αναφορά για το Ελ.Ιδ.Ε.Κ., αναρωτώμενος αν τελικά υπάρχει κάποιος κοινός σχεδιασμός και συντονισμός εντός της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε και στην τροπολογία Παππά, η οποία ήρθε βράδυ Παρασκευής και μεσάνυχτα Παρασκευής αποσύρθηκε όπως είπε, και η οποία ανάμεσα στα άλλα απαράδεκτα, απαξίωνε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, λίγες ώρες μάλιστα πριν ξεκινήσουν οι προσπάθειες συγκρότησής του.

Τέτοιες πρακτικές όπως σημείωσε ο κ. Μαυρωτάς εξαφανίζουν κάθε καλή πρόθεση για συναίνεση εκτός και αν ο κ. Παππάς βιάζεται να δώσει τα χρήματα από τις άδειες για την ανάσχεση του brain drain, λέγοντας στον κ. Φωτάκη: «κύριε Υπουργέ, μήπως θα πρέπει να φοβάστε στον επερχόμενο ανασχηματισμό για τη θέση σας; Υπάρχουν μνηστήρες».

Κλείνοντας επεσήμανε την απόσυρση της διάταξης για τους Ε.ΔΙ.Π. την οποία έφερε ο κ. Φίλης πριν από ένα μήνα, λέγοντας ότι ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάθε λέξη του Συντάγματος αλλά μάλλον, η κάθε ανορθογραφία του. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Φίλη να απαντήσει αν μαζί με την νομοτεχνική βελτίωση για τους Ε.ΔΙ.Π. θα πάρει πίσω και το λιβελλογράφημα που εξέδωσε το Υπουργείο του αναφερόμενος στο πρόσωπό του, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι: «πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, με την απόσυρση φάνηκε ποιος είναι ο ανίδεος και ποιος διαστρέφει την αλήθεια.».