Εκβιασμοί Φίλη κατά θεολόγων που αρνούνται να διδάξουν τα νέα Θρησκευτικά

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔12/10/2016 - 17:56 | Author: Newsroom

Ο υπ. Παιδείας απειλεί με κατάργηση των Θρησκευτικών και πρόβλεψε ότι «θα τελειώσουν σε έναν χρόνο»!
Με εκβιασμούς κατά των θεολόγων, απειλώντας τους ακόμη και με διοικητικές κυρώσεις, στις οποίες θα καταφύγει το υπουργείο Παιδείας σε περίπτωση που δεν εφαρμόσουν το νέο πρόγραμμα σπουδών για τα Θρησκευτικά, επανέρχεται στο φλέγον ζήτημα ο υπουργός Νίκος Φίλης.

Μάλιστα, ο υπουργός, που έχει αναλάβει εργολαβία το ξεθεμέλιωμα της ελληνικής Παιδείας, προτίθεται να μετατρέψει τους σχολικούς συμβούλους σε… ρουφιάνους, προτρέποντάς τους να καταδίδουν (!) όσους εκπαιδευτικούς διαφωνούν με τον νέο τρόπο διδασκαλίας των Θρησκευτικών!

Αναφερόμενος στους θεολόγους, κατά τη συνάντησή του με τους σχολικούς συμβούλους, ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι το μάθημα δεν θα είναι τέτοιο ώστε να αρνούνται τη διδασκαλία του, προφασιζόμενοι λόγους συνείδησης. Αντίθετα, προσέθεσε: «Αν αρχίσει αυτή η διαδικασία στο επίπεδο της υπαλληλικής σχέσης, φανταστείτε τι έχει να γίνει στο επίπεδο των μαθητών». Μάλιστα, πρόβλεψε ότι «τα Θρησκευτικά θα τελειώσουν μέσα σε έναν χρόνο».

Πριν προβληθούν τέτοιοι ισχυρισμοί, είπε, θα πρέπει άπαντες να σκεφτούν αν θέλουν να παραμείνουν τα Θρησκευτικά στα σχολεία ως υποχρεωτικό μάθημα! «Αν δεν θέλουμε, είναι εύκολο, ούτε οι καθηγητές θα υποχρεώνονται ούτε οι μαθητές. Αυτό θα έχει επιπτώσεις στη δουλειά των εκπαιδευτικών… Υπάρχουν χιλιάδες θεολόγοι στα σχολεία οι οποίοι δεν θα έχουν ωράριο» συμπλήρωσε σε απειλητικό τόνο! Στη συνέχεια, πάντως, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανέφερε ότι ο ίδιος θέλει το μάθημα να παραμείνει υποχρεωτικό.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τα σενάρια περί ανασχηματισμού και βλέποντας ότι έχει περιέλθει σε δεινή θέση λόγω της εμμονής του με τα Θρησκευτικά, εξομολογήθηκε ότι δεν θέλει να αφήσει το χαρτοφυλάκιό του, καθώς το υπουργείο Παιδείας τον… εμπνέει! Την ίδια στιγμή, ωστόσο, χαρακτήρισε «αναφαίρετο δικαίωμα» του πρωθυπουργού τον ανασχηματισμό, καταλήγοντας στο «ουδείς αναντικατάστατος».

Τη συνείδηση και το Σύνταγμα επικαλούνται εκπαιδευτικοί
Λάβαρα επανάστασης ενάντια στη διδασκαλία του νέου προγράμματος Θρησκευτικών υψώνουν οι θεολόγοι της Πιερίας.
«Αρνούμαστε να διδάξουμε τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης. Είναι πολύ επιεικής ο χαρακτηρισμός «επικίνδυνα και απαράδεκτα» που απέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος σε αυτά. Αντλούμε αυτό το δικαίωμα από το Σύνταγμα της Ελλάδας» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση. Γνωστοποιούν, επίσης, ότι αποφάσισαν να διδάξουν το μάθημα σύμφωνα με τα βιβλία που διανεμήθηκαν στους μαθητές.

«Ηταν σκόπιμη και εντελώς προσχεδιασμένη η προσπάθεια επιβολής των νέων προγραμμάτων ξαφνικά τον Σεπτέμβριο, για να προκαλέσει αναστάτωση στους καθηγητές, στους μαθητές και στα σχολεία ώστε να φανεί σαν αίτημα «δικό μας», δηλαδή των θεολόγων, η συγγραφή νέων βιβλίων» σημειώνουν στην ανακοίνωση και τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν «να μετατραπεί το μάθημα των Θρησκευτικών σε «θρησκειολογική σούπα»».

«Απαιτούμε, όπως η κυβέρνηση με νόμο ορίζει πως οι Ελληνες μουσουλμάνοι, οι Ελληνες Εβραίοι και οι Ελληνες ρωμαιοκαθολικοί μπορούν και έχουν το δικαίωμα να κάνουν το δικό τους ξεχωριστό ομολογιακό μάθημα, να ισχύσει ακριβώς το ίδιο και για τους Ελληνες ορθόδοξους μαθητές που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών» λένε οι θεολόγοι και καλούν «τους συλλόγους γονέων και τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την κατάφωρη αδικία εις βάρος των παιδιών μας».

Σιατίστης Παύλος: «Ρωτάνε όμως τους αλλόδοξους»
Πολλαπλά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις -και πρωτίστως το υπουργείο Παιδείας- έστειλε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, μέσω της εγκυκλίου που εξέδωσε για την έναρξη της νέας κατηχητικής περιόδου. Κάνοντας λόγο για πόλεμο της Πολιτείας κατά της Ορθοδοξίας, ο μητροπολίτης σημείωσε ότι «αυτός ο πόλεμος γίνεται προφανής όταν η Πολιτεία ζητεί από τους θρησκευτικούς αρχηγούς των μουσουλμάνων, των Εβραίων και των ρωμαιοκαθολικών να της υποδείξουν τι πρέπει να διδάξουν και με ποιους δασκάλους τη δική τους πίστη και θρησκεία, αλλά το αρνείται αυτό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και από την παιδική ηλικία, την ανώριμη ηλικία, ζητεί να τους προσφέρει μια θρησκειολογική σούπα, ώστε να μπερδεύει τα παιδιά, να μην ξέρουν ποια είναι η αλήθεια, να σχετικοποιήσει το πρόσωπο του Χριστού και να διαμορφώσει μια γενιά μπερδεμένων παιδιών αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη ζωή τους».

Οπως υπογράμμισε, την ευθύνη για τη διδαχή των παιδιών έχουν πια η οικογένεια και η Εκκλησία: «Επειτα από αυτή την επίθεση, καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η δική σας η ευθύνη για την κατήχηση την ορθόδοξη των παιδιών σας».
Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral