Αποφάσεις και δράσεις του ΣΕΠΕ Αμαρουσίου

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔29/06/2018 - 20:30 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

1.Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 – 6 – 2018 στις 12:00 παράσταση διαμαρτυρίας των Δ. Σ. των Σ. Ε. Π. Ε. της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας (Σ. Ε. Π. Ε. Αμαρουσίου, Σ. Ε. Π. Ε. «Γ. Σεφέρης» και Σ. Ε. Π. Ε. «Ο Περικλής») με θέμα την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και τη λειτουργία των τριμελών επιτροπών για τις εγγραφές μαθητών Δημοτικού και Νηπίων & Προνηπίων του Π. Δ. 79/2017 αλλά και την τοποθέτηση σε οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (μεταταχθέντων από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπ/ση).

 

Από την πλευρά του Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου διαμαρτυρηθήκαμε εντονότατα για τον τρόπο λειτουργίας της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας αναφορικά με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπ/σης στην περιοχή ευθύνης του Συλλόγου μας (με δεδομένο ότι κανένας Δήμος από τους Δήμους Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Πεντέλης – Μελισσίων και Πεύκης – Λυκόβρυσης) δεν μπήκαν στην υποχρεωτική προσχολική αγωγή & εκπ/ση από το σχολικό έτος 2018 – 2019, ενώ για την ικανοποίηση των εγγραφών προνηπίων η τριμελής επιτροπή (για τις εγγραφές νηπίων και προνηπίων) του Π. Δ. 79 της Β΄Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας προχώρησε ακόμα και σε μετακινήσεις προνηπίων από Δήμο σε Δήμο (περίπτωση 1ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου που δέχτηκε προνήπια από το Δήμο Χαλανδρίου) ενώ υπήρξαν νηπιαγωγεία που δέχτηκαν προνήπια (λόγω ύπαρξης κενών θέσεων) από ολόκληρο το Δήμο Αμαρουσίου (περίπτωση 8ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου). Επίσης υπήρξαν αντίστοιχα προβλήματα στις εγγραφές μαθητών Δημοτικού και μετακινήσεις τους σε όμορά σχολεία λόγω ελλείψεων αιθουσών για χωρισμό τμημάτων της Α΄ Δημοτικού.

Θέσαμε υπόψη του Δ/ντή Π. Ε. Β΄ Αθήνας και της Προϊσταμένης Εκπ/κών θεμάτων της Β΄Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας την πρότασή μας για ανακατανομή των ορίων όλων των νηπιαγωγείων της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας προκειμένου να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις προνηπίων καθώς και τις προτάσεις μας για πίεση προς το ΥΠΠΕΘ και τους Δήμους της περιοχής μας για ανέγερση νέων αιθουσών διδασκαλίας τόσο για τα Δημοτικά Σχολεία όσο (ιδιαίτερα) για τα Νηπιαγωγεία προκειμένου να εφαρμοστεί η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή & Εκπ/ση και στους Δήμους της περιοχής ευθύνης του συλλόγου μας.

Για όλα τα παραπάνω τονίσαμε την έντονη αντίθεσή μας στις ενέργειες της Β΄Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας και του ΥΠ. Π. Ε.Θ. διατρανώνοντας τη θέση του εκπαιδευτικού λαϊκού κινήματος και της Δ. Ο. Ε. για πλήρη και απρόσκοπτη εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής & Εκπ/σης σε ολόκληρη τη χώρα με τις απαραίτητες υποδομές και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με αναλογία 1:15 σε όλα τα τμήματα Νηπιαγωγείου και 1:15 για τις Α΄ & Β΄ τάξεις του Δημοτικού με τους μαθητές και τα νήπια – προνήπια να πηγαίνουν στα σχολεία και νηπιαγωγεία της γειτονιάς τους και όχι να μετακινούνται εντός Δήμου ή από Δήμο σε Δήμο. Επίσης τονίσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τα προβλήματα – λάθη που έγιναν από την πλευρά της Δ/νσης κατά τη διάρκεια της υποβολής αιτήσεων για κατάληψη οργανικών θέσεων από τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (μεταταχθέντες από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπ/ση) και τονίσαμε για άλλη μια φορά ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί η νομιμότητα (ότι ακριβώς εφαρμόζεται και στη δευτεροβάθμια εκπ/ση) σε ότι αφορά τη συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και ιδιαίτερα των συναδέλφων γαλλικής και γερμανικής γλώσσας προκειμένου να συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο στην ειδικότητα τους με βάση τα μόρια που ο καθένας/καθεμιά έχει και το πλαίσιο του νόμου που υπάρχει.

2. Την ίδια ημέρα (Πέμπτη 21 – 6 – 2018) στις 13:00 το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου παραβρέθηκε, ύστερα από πρόσκληση της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας, σε σύσκεψη (συμμετείχαν σε αυτή ο Δ/ντής Π. Ε. Β΄ Αθήνας, η Προϊσταμένη Εκπ/κών Θεμάτων της Β΄ Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας, η Προϊσταμένη Διοικητικών Θεμάτων της Β΄Δ/νσης Π. Ε. Αθήνας, ο Πρόεδρος της Δ. Ε. Π. του Δήμου Αμαρουσίου, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Π. Ε. του Δήμου Αμαρουσίου, ο συνάδελφος Δ/ντής του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου και η συνάδελφος Προϊσταμένη του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου) αναφορικά με τη λειτουργία του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου.

Από την πλευρά της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας μας ανακοινώθηκαν τα δεδομένα των εγγραφών νηπίων και προνηπίων στα δύο όμορα νηπιαγωγεία (8ο Νηπιαγωγείο και 18ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου) ήτοι 42 νήπια και προνήπια στο 18ο Νηπιαγωγείο και 26 νήπια και προνήπια στο 8ο Νηπιαγωγείο (τα περισσότερα εκ των οποίων προσέρχονται από άλλες περιοχές του Δήμου Αμαρουσίου (λόγω έλλειψης θέσεων εγγραφών στα Νηπιαγωγεία της γειτονιάς τους και με βάση το νόμο περί εγγραφής νηπίων και προνηπίων), σύμφωνα με τα παραπάνω και με βάση την πρόταση της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας θα μπορούσε στο 8ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου να στεγαστεί ένα τμήμα (νηπίων & προνηπίων) του 18ου Νηπιαγωγείου λειτουργών ως παράρτημα του 18ου Νηπιαγωγείου προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στο κτήριο του 18ου Δημοτικού Σχολείου και να χρησιμοποιήσει το Δημοτικό Σχολείο μια αίθουσα από τις δύο αίθουσες που χρησιμοποιεί το Νηπιαγωγείο. Επίσης τέθηκε από την πλευρά της Δ/νσης Π. Ε. Β΄ Αθήνας προς τους εκπροσώπους του Δήμου Αμαρουσίου το ερώτημα αν ακόμα και τώρα μπορούν να διαθέσουν κτήριο (ενοικιαζόμενο) στην περιοχή για τις ανάγκες στέγασης του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου ή σε συνεννόηση με τις υπηρεσίας του ΥΠΠΕΘ αν θα γινόταν να τοποθετηθούν άμεσα (μέσα στο καλοκαίρι) αίθουσες προκατασκευασμένες (βαρέως τύπου) στο χώρο του οικοπέδου του 18ου Δημοτικού Σχολείου που έχει χωροθετηθεί για την ανέγερση του 18ου Νηπιαγωγείου ως προσωρινή, μέχρι την ανέγερση του κτηρίου του νηπιαγωγείου, λύση προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται γονείς και παιδιά Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου.

Δυστυχώς οι εκπρόσωποι του Δήμου Αμαρουσίου απάντησαν αρνητικά και στα δύο. Επιπρόσθετα ο Δ/ντής Π. Ε. Β΄ Αθήνας τόνισε ότι οι όποιες ενέργειες για τη μεταστέγαση όλου ή μέρους του 18ου Νηπιαγωγείου σε ότι αφορά το κτηριακό αποτελούν αρμοδιότητα του Δήμου Αμαρουσίου, όπως επίσης αρμοδιότητα του Δήμου Αμαρουσίου αποτελεί και η χωροθέτηση και ορισμός του χώρου του 8ου Νηπιαγωγείου που θα χρησιμοποιεί το 18ο Νηπιαγωγείο, αν μεταστεγαστεί εκεί αλλά και η λειτουργία του 18ου Νηπιαγωγείου (σε ό, τι αφορά τη χρήση των χώρων) μέσα στο κτήριο του διδακτηρίου του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου. Ακόμα ο Δ/ντής Π. Ε. Β΄ Αθήνας είπε ότι η προθεσμία για την υποβολή και έγκριση από το ΥΠΠΕΘ της λειτουργίας παραρτήματος του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου εντός του κτηρίου του 8ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου λήγει στις 29 Ιουνίου και πρέπει οι όποιες αποφάσεις παρθούν να παρθούν όσο γίνεται γρηγορότερα.

Από την πλευρά του Σ. Ε. Π. Ε. Αμαρουσίου τονίζουμε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν προκλητικό εμπαιγμό απέναντι σε μαθητές – νήπια & προνήπια και γονείς των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων από την πλευρά του Δήμου Αμαρουσίου και των υπηρεσιών του ΥΠ.Π.Ε.Θ., αφού ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον και όλοι μαζί αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν το πρόβλημα που υφίσταται. Το Δ. Σ. του Σ.Ε.Π.Ε. Αμαρουσίου δήλωσε στο τέλος της συγκεκριμένης σύσκεψης ότι θα επιμείνει στη λογική της προστασίας των μορφωτικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας όλων των μαθητών μας (μαθητών Δημοτικού και νηπίων και προνηπίων) διεκδικώντας το αυτονόητο δηλαδή την εφαρμογή της νομιμότητας σε ότι αφορά τη λειτουργία του 18ου Νηπιαγωγείου Αμαρουσίου και την ανάληψη των ευθυνών όσων εμπλέκονται με αυτό (ΥΠ.Π.Ε.Θ & Δήμο Αμαρουσίου).

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral