Αντιδρούν οι Θεολόγοι της Λάρισας στο νέο μάθημα Θρησκευτικών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/10/2016 - 16:07 | Author: Newsroom

ΕΝΤΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΛΗ
Δεν υπάρχουν βιβλία θρησκευτικών. Πώς θα διδάξουμε;
Χθες η πρώτη επιμόρφωση για τη διδασκαλία του μαθήματος
Της Λένας Κισσάβου
Έντονοι προβληματισμοί, ακόμη και απόψεις άρνησης της διδασκαλίας της νέας ύλης του μαθήματος των θρησκευτικών,
γιατί δεν έχει τη «σφραγίδα» της εκκλησίας της Ελλάδας, εκφράστηκαν χθες από θεολόγους, που διδάσκουν στα δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, του νομού Λάρισας, στο πλαίσιο της πρώτης επιμορφωτικής ημερίδας, για τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, που έγινε από τη σχολική σύμβουλο Θεολόγων της περιφέρειας Λάρισας –Μαγνησίας κ. Φωτεινή Σταλίκα, χθες σε αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης ήταν έκδηλο το άγχος των εκπαιδευτικών, για τη νέα διδακτική ύλη των θρησκευτικών, αλλά και για τον τρόπο που θα διδάξουν και τί, για την ακολουθία των θεματικών ενοτήτων, για τον τρόπο που θα μιλήσουν για όλες τις θρησκείες στα παιδιά, για την πολυπλοκότητα των θεματικών ενοτήτων… κ.ά.
Η κ. Σταλίκα, αναφέρθηκε στη μεθοδολογία της κάθε ενότητας της διδακτικής ύλης, την οποία έχουν στα χέρια τους μεν οι θεολόγοι, όπως και το αναλυτικό πρόγραμμα και τον οδηγό εκπαιδευτικού, αλλά δεν έχουν τα αντίστοιχα βιβλία οι μαθητές, καθώς έχουν παραδοθεί στα σχολεία τα παλιά βιβλία θρησκευτικών.
Σύμφωνα με την κ. Σταλίκα: «Τα νέα βιβλία είναι γραμμένα σε θεματικές ενότητες, με σύγκριση θρησκειών που απευθύνονται στο βίωμα του μαθητή. Δηλαδή, στόχος της διδασκαλίας, είναι η οικοδόμηση της θρησκευτικής γνώσης, σε συνάρτηση με το βίωμα του παιδιού και με την κοινωνική και προσωπική ζωή του.
Στα παλιά βιβλία γινόταν κατήχηση της ορθόδοξης θρησκείας, ενώ στα νέα οι μαθητές μαθαίνουν για όλες τις θρησκείες, σε σύγκριση μεταξύ τους, ώστε στο τέλος της διδασκαλίας τους, να είναι ικανοί να διαλέγονται για όλες τις θρησκείες εφόσον έχουν τη γνώση τους.
Η φιλοσοφία της νέας ύλης των θρησκευτικών, στηρίζεται στο ότι το σχολείο είναι κοσμικό».
Στην ενημερωτική ημερίδα, παρευρέθηκε και μίλησε και ο συγγραφέας του νέου σχολικού βιβλίου κ. Απόστολος Μπάρλος, κάνοντας μια ερμηνευτική προσέγγιση στη φιλοσοφία του προγράμματος σπουδών.
Να σημειωθεί ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών στα θρησκευτικά εφαρμόζεται από το τρέχον σχολικό έτος, και τα παλιά σχολικά βιβλία που έχουν διανεμηθεί θα αξιοποιούνται επικουρικά κατά την κρίση του διδάσκοντα, εφόσον υπάρχει σε αυτά διδακτικό υλικό για το μάθημα σύμφωνα με τα νέα προγράμματα.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο σχεδιασμός του νέου Προγράμματος Σπουδών (ΠΣ) στα θρησκευτικά Λυκείου λαμβάνει υπόψη μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
«Τη γενική και την ειδική σκοποθεσία της Εκπαίδευσης, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο απορρέει από το Σύνταγμα της Ελλάδας και τους Βασικούς νόμους για την Εκπαίδευση και ειδικότερα το Λύκειο.
Τις επιστημονικές προτάσεις της σύγχρονης θρησκειοπαιδαγωγικής, σε συνδυασμό με τις νέες θεωρίες μάθησης και διδακτικής μεθοδολογίας.
Τα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά των (μετ)εφήβων μαθητών, την προγενέστερη γνώση και τα μαθησιακά επιτεύγματα τους, τις εμπειρίες που κομίζουν από το περιβάλλον στο οποίο ζουν και επιπλέον τις προσδοκίες και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους στο μαθησιακό πεδίο του Μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ).
Το πλαίσιο οργάνωσης, τις παιδαγωγικές αρχές, τους εκπαιδευτικούς προσανατολισμούς καθώς και το σύστημα αξιολόγησης του Λυκείου.
Τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό και την ανάπτυξη των περιεχομένων του νέου ΠΣ στα θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου.
Την επικρατούσα τοπική θρησκευτική παράδοση, ως θεμελιώδη πυλώνα του θρησκευτικού γραμματισμού των μαθητών και το ευρύτερο θρησκευτικό και πολιτισμικό πλαίσιο το οποίο την περιβάλλει κ.ά.».
Τη συνθετότητα του σύγχρονου κοινωνικού και πολιτισμικού ιστού, όπως διαμορφώνεται σε τοπικό, ευρωπαϊκό και οικουμενικό επίπεδο και τις ειδικές μορφωτικές και εκπαιδευτικές ανάγκες που προκύπτουν από αυτή.
Loading...
  • europalso

    ideascentral