Αντιδράσεις στη χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης ζεόλιθου στα Πετρωτά

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔06/03/2017 - 22:12 | Author: Newsroom

Αντιδράσεις στη χορήγηση άδειας εκμετάλλευσης ζεόλιθου στα ΠετρωτάΜε νέα διοικητική προσφυγή θα “απαντήσει” τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή Κατοίκων για τον Ζεόλιθο Πετρωτών στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χορηγήσει στην εταιρεία “Όλυμπος” άδεια εκμετάλλευσης λατομείου ζεόλιθου στη θέση “Κόκκαλο”.

Παράλληλα, η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ορεστιάδας προτίθεται να ζητήσει, με έγγραφο αίτημά της, την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας, αναφορικά με τις εξελίξεις στην υπόθεση της εξόρυξης ζεόλιθου στα Πετρωτά.
Η Επιτροπή Κατοίκων των Πετρωτών θα στραφεί κατά του Υπουργείου που ενέκρινε στις 20 Φεβρουαρίου 2017 την άδεια εξόρυξης σε έκταση 83,4 στρεμμάτων στη θέση “Κόκκαλο”, και ενώ έχει ήδη καταθέσει άλλη μία διοικητική προσφυγή (κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης) για την απόφασή της (Ιούλιος 2017) να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους που είχε καταθέσει η εταιρεία για το ίδιο κοίτασμα. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει προσφύγει διοικητικά (Ιούνιος 2017) κατά της Αποκεντρωμένης και για το δικαίωμα έρευνας που χορήγησε στην “Όλυμπος” για άλλο κοίτασμα, σε έκταση 97,3 στρεμμάτων, στη θέση “Μαύρη Πέτρα”.
Το θέμα της χορήγησης άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στο “Κόκκαλο”, τέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας (28/2) από τις παρατάξεις της μειοψηφίας (“Είναι στο Χέρι μας”, “Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω”, “Λαϊκή Συσπείρωση”), με τους επικεφαλής τους να ζητούν από τον δήμαρχο να τοποθετηθεί, δεδομένου ότι τον περασμένο Απρίλιο είχε φέρει και πρόταση ψηφίσματος για το θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων ζεόλιθου στα Πετρωτά. Στο συγκεκριμένο ψήφισμα ο κ. Μαυρίδης έθετε ως “απαραίτητη προϋπόθεση τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στον δήμο Ορεστιάδας”, ενώ πρότεινε η αξιοποίηση του ζεόλιθου να γίνει “με ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες, που θα είναι προς όφελος (οικονομικό) και της τοπικής κοινωνίας”.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πάντως, περιορίστηκε να δηλώσει ότι συμφωνεί με την πρόταση σύγκλησης ειδικής συνεδρίασης για τον ζεόλιθο, για να εξεταστούν τα νέα δεδομένα, και ότι ισχύουν οι θέσεις που είχε εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο με το ψήφισμα. “Μένει να βρεθεί ο τρόπος για να εφαρμοστούν αυτές οι θέσεις. Δεν μετακινούμαστε ούτε χιλιοστό…”.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η εταιρεία “Όλυμπος”, που δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει την εξόρυξη τον ερχόμενο Απρίλιο εάν δεν προκύψουν προσκόμματα, όπως προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια, δεν έχει ικανοποιήσει, προς το παρόν, τη δέσμευση που είχε αναλάβει ενώπιον της περιφερειακής διοίκησης ΑΜΘ και της δημοτικής αρχής Ορεστιάδας, για την κατασκευή “άλλου” δρόμου που θα εξυπηρετεί τα φορτηγά της κατά τη μεταφορά του ζεόλιθου από το κοίτασμα των Πετρωτών.
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι των Πετρωτών, εκτός από την αντίδρασή τους στον σχεδιασμό της εταιρείας να εξορύσσει το πέτρωμα από τα κοιτάσματα του τόπου τους και να το επεξεργάζεται στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της, είχαν θέσει και το θέμα της επιβάρυνσης του δρόμου αλλά και της όχλησής τους από τη συνεχή διέλευση των βαρέων οχημάτων μέσα από το χωριό τους. “Θα μας μένει μόνο η σκόνη…”, υποστήριζαν χαρακτηριστικά.
http://e-vertigo.gr

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral