Άλλη μια σχολική χρονιά χωρίς να έχουν δοθεί λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της εκπαίδευσης.

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔10/10/2016 - 21:01 | Author: Newsroom

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Άλλη μια σχολική χρονιά άρχισε, χωρίς να έχουν δοθεί λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της εκπαίδευσης.

Όσες αλχημείες κι αν έκανε το Υπουργείο Παιδείας για να κρύψει τα κενά και να εξοικονομήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, τα σχολεία ξεκίνησαν να λειτουργούν με ελλείψεις, χωρίς δάσκαλο στο ολοήμερο, με πρόγραμμα που το καλύπτει όποιος βρεθεί, ανεξαρτήτως ειδικότητας και μαθήματος, με περικοπές στις ώρες και στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, με κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, χωρίς ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη, με τα προνήπια και τα μικρότερα παιδιά να παραμένουν έξω από τα δημόσια νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Και οι γονείς να βάζουν άλλη μια χρονιά βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού δεν έχει γίνει τίποτα “καινούριο” για τη γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, που είναι άκρως απαραίτητη.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής επιλογής υποβάθμισης της εκπαίδευσης βρίσκει την έκφρασή της και στο Δήμο μας. Είναι γνωστό και πολύχρονο το πρόβλημα της λειτουργίας του Λυκείου Μεταμόρφωσης. Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί για χρόνια (πάνω από μια 15ετία) με πλήθος κινητοποιήσεων αγωνίζονται για να λειτουργήσει, επιτέλους, το ιδρυμένο στα χαρτιά 2ο Λύκειο.

Η σημερινή τοπική αρχή, κάτω από την πίεση αυτών των μακρόχρονων αγώνων ξεκινά τη λειτουργία του 2ου ΓΕΛ, χωρίς να υπάρχει νέο κτίριο. «Στεγάζεται» λοιπόν σε 3 αίθουσες του ήδη συγχωνευμένου Γυμνασίου Μεταμόρφωσης-Ηρακλείου (που σχεδιάζουν να κλείσει κι αυτό).

Εμείς οι γονείς της πόλης μας, ζητάμε ένα σχολείο που θα λειτουργεί σε ασφαλές περιβάλλον (κτιριακή υποδομή, λειτουργικότητα χώρων) διαθέτοντας όλους τους βοηθητικούς χώρους που χρειάζεται (εργαστήρια, χώρους άθλησης – γυμναστήρια, βιβλιοθήκη, θέατρα, χώρους μουσικής, τραπεζαρία κλπ) και όλο το βοηθητικό προσωπικό που απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία του (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, φύλακες κλπ) και όχι προσωρινές λύσεις (ότι περισσεύει σε κάθε σχολική μονάδα).

Και μέσα σ’ όλα αυτά … η πλειοψηφία της Ένωση Γονέων Μεταμόρφωσης περί άλλα τυρβάζει …

Αποδεικνύουν ότι η ουσία που τους “συγκόλλησε” για να παριστάνουν την ενιαία παράταξη, «δήθεν ακομμάτιστοι», ήταν η συκοφάντηση της δικής μας παράταξης, αλλά κυρίως η αδρανοποίηση της Ένωσης, προκειμένου να μη διεκδικεί από την κυβέρνησή τους και το Δήμο και να μη τους “ενοχλεί” στο … έργο τους.

Τώρα που η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε – ξεπούλησε την ΚΤΥΠ (πρώην ΟΣΚ) δημιουργούνται νέες χειρότερες συνθήκες για την τύχη στέγασης του 2ου ΓΕΛ. Κάποιοι βέβαια ακόμα πανηγυρίζουν και διαδίδουν ότι γίνονται και …..έργα. ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει δρομολογηθεί. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων αρνήθηκε το δικαίωμα της να συμμετάσχει στις συζητήσεις με την ΚΤΥΠ για να μην στεναχωρήσει το Δήμο (απόφαση Δ.Σ με ψήφους 5-2). Χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει και στην ερώτηση «τι θα γίνει με το 2ο Λύκειο» η απάντηση είναι «θα δούμε».

Η παράταξη μας όταν αντιστάθηκε στο προσχηματικό διάλογο για την Παιδεία, που επιχειρήθηκε να γίνει στην πόλη μας, (συμμετείχαμε χωρίς απόφαση Δ.Σ) δέχτηκε χυδαία αντικομουνιστική επίθεση από τον τ. πρόεδρο της Ένωσης για τον οποίο καταθέσαμε μομφή και έγινε δεκτή. Ακόμα και σήμερα η πρωτοδεύτερη φορά αριστεροί αρνούνται να καταδικάσουν την ανακοίνωση του τ. προέδρου.

 • Ποιος και γιατί θέλει να οικειοποιηθεί τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των γονέων και των μαθητών όλα αυτά τα χρόνια για ιδίων όφελος;
 • Ποιοι υπερηφανεύονται για τη λύση που δόθηκε και καμώνονται τους νικητές, όταν τα παιδιά του 2ου λυκείου χώνονται σε ημιυπόγειες αίθουσες σ ένα παμπάλαιο σχολείο;
 • Ποιοι νομίζουν ότι εμείς ασχολούμαστε με το γονεϊκό κίνημα για να βγάζουμε ανακοινώσεις που θα ευλογούν τα «γένια μας»;

Εμείς ΔΕΝ σας μοιάζουμε κύριοι, «γιαλαντζί αριστεροί».

Ο μόνος ρόλος που έχουμε ως μέλη της Δημοκρατικής Ενότητας Γονέων Μεταμόρφωσης είναι η συνέχεια των αγώνων μας για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Καλούμε τους γονείς και τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να κινητοποιηθούμε και να απαιτήσουμε:

 • Να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
 • Να διοριστούν άμεσα εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης.
 • Να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ολοήμερα σχολεία.
 • Να μην υπάρχουν τάξεις με περισσότερα από 20 παιδιά,15 στο νηπ/γείο, Α και Β’ Δημοτικού.
 • Να λυθεί το πρόβλημα της οριστικής στέγασης του 2ου Λυκείου, χωρίς να υποβαθμιστεί ή να κλείσει κανένα άλλο σχολείο.
 • Να πάρουμε μέρος στις εκλογές των Συλλόγων Γονέων και της Ένωσης (που πρόκειται να γίνουν τους επόμενους μήνες), στηρίζοντας τις δυνάμεις του αγώνα για δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.

Γονείς, μην σας ξεγελούν τα «ενιαία και ακομμάτιστα» ψηφοδέλτια.

Εκεί κρύβονται όλες οι ετερόκλητες συμμαχίες.

Τα προβλήματα ήταν και είναι πολιτικά.

Να ξεκινήσει ΤΩΡΑ η ανέγερση του 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

Loading...
 • europalso

  ideascentral