28-06-14 Ανδρέας Λοβέρδος: Κυβερνούν δύο πολιτικοί χώροι για λόγους εθνικής ανάγκης, αλλά είμαστε διαφορετικοί

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔30/06/2014 - 13:02 | Author: Newsroom

Δελτίο Τύπου

Ανδρέας Λοβέρδος: Κυβερνούν δύο πολιτικοί χώροι για λόγους εθνικής ανάγκης, αλλά είμαστε διαφορετικοί

Στην Κυβέρνηση δεν υπάρχει ανταρτοπόλεμος, αλλά συνυπάρχουν δύο πολιτικοί χώροι για λόγους εθνικής ανάγκης, δύο όμως χώροι που είναι διαφορετικοί, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΡΙΤ, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως η κυβερνητική απόφαση για το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων ήταν καταπληκτική.

Ο κ. Λοβέρδος απάντησε σε ερωτήσεις:

Για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων: «Δεν πρόκειται να δώσω καμία εικόνα. Την εβδομάδα που μας έρχεται θα έχει εικόνα ο κ. Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου και θα την δώσει στην δημοσιότητα. Είναι ζήτημα στοιχειώδους σοβαρότητας. Θα βγουν, λοιπόν, όλα τα στοιχεία και τα στατιστικά στην ώρα που πρέπει».

Για την τράπεζα θεμάτων και τις εξετάσεις στην Α’ Λυκείου: «Αρμόδιος γι’ αυτά τα θέματα, της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ο Υφυπουργός κ. Δεμερτζόπουλος. Ωστόσο, η πολιτική ευθύνη είναι δική μου. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε την τράπεζα θεμάτων. Αυτό που συνέβη είναι ότι δόθηκαν τα θέματα την τελευταία στιγμή, ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είχε ζητήσει να αναβληθεί η έναρξη λειτουργίας του θεσμού κατά ένα έτος. Δεν υπήρχε νομοθετική βάση για να γίνει αυτό και ο προηγούμενος Υπουργός επέλεξε να προχωρήσει στην εφαρμογή. Κατά την εφαρμογή, όταν δίδονται τα θέματα στις 27 Μαΐου και οι εξετάσεις γίνονται στις 29 Μαΐου, ένας δημοκρατικός θεσμός που εξασφαλίζει την ισότητα στην πληροφόρηση και τη γνώση, χάνει την σημασία του. Με τα στοιχεία, όμως, που παρουσιάζονται στον Τύπο δεν μπορούμε να κάνουμε γενικεύσεις. Το μέσο όρο, το τι ακριβώς έγινε θα το δώσει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται να πάρουμε πίσω το θεσμό αλλά αν χρειαστεί θα κάνουμε κάποιες διορθώσεις, διότι φέτος παιδιά είχαν προβλήματα. Πρώτον απευθύνθηκαν όλοι στα φροντιστήρια. Αντί το μέτρο να επιτελέσει το ρόλο του που ήταν η παράκαμψη του φροντιστηρίου, τους έστειλε όλους εκεί. Δεύτερον σε ορισμένα μαθήματα τα θέματα δεν είχαν ελεγχθεί πλήρως και ήταν δυσνόητα άρα ήταν έξω από την λογική και στα όρια της ύλης και το τρίτο ήταν ο χρόνος. Ανατροπή, όμως, αυτού του καλού θεσμού δεν πρόκειται να γίνει και επίσης δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια».

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς: «Υπήρχε μία σκέψη από τον κ. Αρβανιτόπουλο να ξεκινήσει πιο νωρίς η χρονιά, αλλά δεν είχε υπογραφεί. Αποφασίσαμε και ο κ. Δεμερτζόπουλος υπέγραψε, να ξεκινήσει η σχολική χρονιά όπως την περσινή και όχι νωρίτερα διότι καθυστέρησε το έτος να κλείσει λόγω των διπλών εκλογών του Μαΐου. Επιπλέον υπήρξε καθυστέρηση στις μεταθέσεις των δασκάλων και των καθηγητών κατά δύο μήνες για γραφειοκρατικούς λόγους. Λόγω αυτών των δύο γεγονότων δεν ήταν δυνατό να ξεκινήσει η σχολικά χρονιά πιο νωρίς. Συνυπολογίστε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε υπογραφεί, όπως προανέφερα, αλλά είχαν εξαγγελθεί κάποιες προθέσεις και εν τέλει καταλήξαμε στην απόφαση που σας είπα. Και για τις αργίες υπήρξαν κάποιες σκέψεις, όχι αποφάσεις. Η δική μας απόφαση ήταν να πάμε όπως πέρσι».

Για τις μετεγγραφές των φοιτητών: «Ψηφίστηκε τον Μάιο μία γενναιόδωρη διάταξη, την οποία θα προχωρήσω λίγο ακόμη. Θα το δούμε το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με αλλαγές στην παιδεία. Αυτό είναι μία παρέμβαση, από αυτές που μπορούμε να κάνουμε».

Για τους διοικητικούς υπαλλήλους: «Στο πλαίσιο της παρέμβασης που κάναμε, έχω την πληροφόρηση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι δεν θα υπάρξει απώλεια του εξαμήνου. Για τον αξιολογητή έχει ήδη γίνει η προκήρυξη και την ερχόμενη εβδομάδα θα τον έχουμε. Υπήρξε μία καταπληκτική κυβερνητική απόφαση στο πιο υψηλό επίπεδο, δηλαδή, πρόεδρος και αντιπρόεδρος».

Για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ»: «Για το θέμα αυτό δεν είμαι αρμόδιος και δεν μπορώ να πω ότι έχω τη δυνατότητα, αλλά και το δικαίωμα να μπω σε λεπτομέρειες. Είμαι, όμως, πολιτικός και μέλος του Υπουργικού συμβουλίου και έχω μία εικόνα. Άκουσα τον κ. Βενιζέλο να θέτει το ζήτημα ως ένα ζήτημα καλής προετοιμασίας για να εμφανιστεί στη Βουλή. Ενημερώθηκα ότι στην σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου με συμμετέχοντες επαΐοντες πολιτικούς για το θέμα αυτό και από τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά παρουσίασε τις αιτιάσεις του για τις ασάφειες, τις αοριστίες και τα προβλήματα που είχε το τότε σχεδίασμα, το οποίο ετοιμαζόταν για την Βουλή. Κατά την δική μας πλευρά υπήρχαν πολλά προβλήματα και αυτά τα προβλήματα συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις. Για το πολιτικό θέμα που καίει, διότι εξαγγέλλονται απεργίες, δεν πρέπει να προεξοφλεί κανείς την ρύθμιση που θα έρθει στη Βουλή, διότι η τελική ρύθμιση δεν είναι ακόμα γνωστή. Οι αντιρρήσεις που είχε το δεύτερο συγκυβερνών κόμμα στην πρώτη σχεδίαση ήταν καθοριστικές. Εμείς ως πολιτικός οργανισμός σεβόμαστε τις υποχρεώσεις της χώρας. Είμαστε μετά τις εκλογές απέναντι στον ελληνικό λαό με την υπόσχεση ότι γυρίσουμε σελίδα. Όχι παραβιάζοντας το πρόγραμμα, αλλά με διαπραγμάτευση πάνω στο πρόγραμμα και στις αναθεωρήσεις που κάθε τρίμηνο έχει. Θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης να καταλάβει ότι κυβερνούν δύο πολιτικοί χώροι και όχι ένας. Για λόγους εθνικής ανάγκης θα υπηρετήσουμε την πατρίδα μας, δεν θα κάνουμε κλεφτοπόλεμο ο ένας στον άλλο, είμαστε αλληλέγγυοι για ορισμένα βασικά θέμα, αλλά είμαστε διαφορετικοί πολιτικοί χώροι. Έχουμε διαφορετική ιστορία και διαφορετικές κοινωνικές αναφορές. Δεν πρέπει κανείς να μας ταυτίζει».

Για το Δελτίο Τύπου πατήστε εδώ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral