Βιοηλεκτρονική συσκευή για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

ΥΓΕΙΑ 🕔07/08/2016 - 17:56 | Author: Newsroom

Με μια μικρή μεταφυτεμένη βιοηλεκτρονική συσκευή Ολλανδοί και Αμερικανοί επιστήμονες μπόρεσαν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενεργοποιώντας το πνευμονογαστρικό νεύρο (vagus).

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Πέτερ-Τακ, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Η τεχνική είχε έως τώρα δοκιμασθεί σε πειραματόζωα, αλλά όχι σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ευρήματα της κλινικής δοκιμής τους σε 17 ασθενείς δείχνουν ότι είναι δυνατό να υπάρξει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση στη συγκεκριμένη νόσο, με τη βοήθεια της βιοηλεκτρονικής τεχνολογίας, αντί για ισχυρά και ακριβά φάρμακα που έχουν παρενέργειες. Δεν απέκλεισαν ότι η ίδια συσκευή μπορει να αξιοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις, όπως Κρον, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ κ.α.

Οι ερευνητές εμφύτευσαν τη συσκευή στο πνευμονογαστρικό νεύρο μέσω χειρουργικής επέμβασης και στη συνέχεια την ενεργοποιούσαν και απενεργοποιούσαν περιοδικά για περίπου τρεις μήνες. Διαπιστώθηκε ότι αρκετοί ασθενείς που έως τότε δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία θεραπεία, έδειξαν σημαντική βελτίωση. Στους περισσότερους ασθενείς η φλεγμονή υποχώρησε αισθητά, το ίδιο και τα συμπτώματα της νόσου.

Loading...
  • europalso

    ideascentral