Καρύδια: Για ποια μορφή καρκίνου μειώνουν τον κίνδυνο και σε ποια ποσότητα

ΥΓΕΙΑ 🕔06/07/2016 - 08:33 | Author: Newsroom

Τα καρύδια είναι τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες (Β6, Ε).

Μια χούφτα καρύδια περιέχει τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.

AdTech Ad

Επειδή δεν έχουν χοληστερίνη, είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες και περιέχουν υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, που τα καθιστούν πλούσια σε αντιοξειδωτική δράση.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρύδια καταπολεμούν πολλά νοσήματα που σχετίζονται με την διατροφή και τον τρόπο ζωής, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης και νευρολογικά νοσήματα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, η συστηματική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο με τρόπο που προστατεύει από την ανάπτυξη καρκίνου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (UConn) ανακάλυψαν ότι το όφελος αυτό επιτυγχάνεται με περίπου 30 γραμμάρια καρύδια την ημέρα.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Cancer Prevention Research», τροποποίησαν την διατροφή ομάδας ποντικιών με τρόπο ώστε το 7% έως 10,5% των ημερήσιων θερμίδων τους να προέρχεται από καρύδια.

Το ποσοστό αυτό για τους ανθρώπους αντιστοιχεί σε περίπου 30 γραμμάρια καρύδια ημερησίως.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκε αισθητά, ιδίως στα αρσενικά, στα οποία παρατηρήθηκαν 2,3 φορές λιγότεροι όγκοι απ’ ό,τι σε μία άλλη ομάδα ποντικιών τα οποία δεν έτρωγαν καρύδια.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι η συστηματική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αναχαιτίζει την ογκογένεση στο παχύ έντερο» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάνιελ Ρόζενμπεργκ, καθηγητής Ιατρικής και ερευνητής στο Κέντρο Μοριακής Ιατρικής του UConn.

«Ολοένα περισσότερα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα καρύδια μπορεί να παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τον καρκίνο.

Η μελέτη μας ενισχύει τα στοιχεία αυτά, αφού δείχνει ότι τα καρύδια μπορεί να δρουν ως προβιοτικά τρόφιμα για να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου, γεγονός που οδηγεί σε προστασία έναντι των όγκων του».

Loading...
  • europalso

    ideascentral