Διαβήτης: Με πόση άσκηση μειώνετε κατά 40% τον κίνδυνο

ΥΓΕΙΑ 🕔22/10/2016 - 08:43 | Author: Newsroom

Στους πάσχοντες από διαβήτη οι ειδικοί προτείνουν συστηματική άσκηση για πολλούς λόγους.

Η άσκηση τονώνει τους μύες και ο μυϊκός ιστός έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στηνινσουλίνη από το λιπώδη ιστό.

Επειδή ο οργανισμός χρησιμοποιεί ενέργεια, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η άσκηση βοηθάει στον έλεγχο του βάρους σας και τη διατήρησή του σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον μειώνει το στρες, βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος, περιορίζοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα.

Μεταανάλυση από τα βρετανικά πανεπιστήμια UCL και Cambridge κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και λίγη σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξουμεδιαβήτη τύπου 2.

bigstock fitness sport training gym 54285839

Όταν ασκούμαστε δυόμισι ώρες την εβδομάδα (περπατώντας έντονα, κάνοντας ποδήλατο ή παίζοντας ένα σπορ, π.χ. τένις), όπως είναι η σύσταση των ειδικών, τότε μειώνουμε τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 26%, ενώ όταν ασκούμαστε καθημερινά μειώνουμε μέχρι και 40% τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη.

Η εν λόγω μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 23 έρευνες που είχαν διεξαχθεί στις Η.Π.Α., την Ασία, την Αυστραλία και την Ευρώπη.

Τα συμπεράσματα της μελέτης είναι πολύ σημαντικά, καθώς ο διαβήτης εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία λόγω της παχυσαρκίας, ενώ μέχρι το 2035 υπολογίζεται ότι σχεδόν 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα πάσχουν από διαβήτη.

Αυτό που τονίζουν οι ειδικοί και επιβεβαιώνει και η συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι ακόμη και η λίγη άσκηση είναι καλή, ενώ η περισσότερη είναι ακόμα καλύτερη.

Πηγή κειμένου:

onmed

Loading...
  • europalso

    ideascentral