Τσίπρας στο Bloomberg: Παράθυρο να μην μειωθούν οι συντάξεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/06/2018 - 21:32 | Author: Newsroom

Παράθυρο μη εφαρμογής των περικοπών στις στις αρχές του 2019 άφησε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Bloomberg.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή και περιλαμβάνουν την περικοπή των συντάξεων για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ και ταυτόχρονα την υιοθέτηση δέσμης θετικών μέτρων ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους στόχους αλλά μετά την έξοδο από το μνημόνιο η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν ανήκει πλέον στην κυβέρνηση και τις επόμενες.

Πρέπει να αποφασίσουμε τα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους. Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ. περικοπές στις συντάξεις) και 1% θετικά μέτρα, στο βαθμό που είμαστε πάνω από το στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα πια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5. Είναι δική μας υπόθεση με πια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους».

Ο δημοσιογράφος έσπευσε να σημειώσει ότι από την απάντηση αυτή μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι εννοεί πως μπορεί να μην γίνει η μείωση των συντάξεων την επόμενη χρονιά και ρώτησε αν «είναι ακόμα δεσμευμένος να τις μειώσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup. Σας παραπέμπω σε αυτές. Μπορείτε να δείτε ποιες είναι και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας».

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα αντιδράσει θετικά, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

«Είναι ενδιαφέρον το πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα, από μέρος του προβλήματος, έχει καταφέρει να γίνει μέρος της λύσης».

Σχολιάζοντας το πολιτικό τοπίο και την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2019. «Φτάσαμε εδώ με μια πολύ ισχνή πλειοψηφία, οπότε θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα φτάσουμε στο τέλος», δήλωσε.

Αντέχει η κυβέρνηση

Στη σκιά της νέας αποχώρησης του Γ. Λαζαρίδη από τους ΑΝΕΛ δήλωσε σίγουρος ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει και θα φτάσει στο τέλος της τετραετίας χωρίς προβλήματα. Σημείωσε δε ότι «ίσως και να είναι μια εξέλιξη που θα μας βγει σε καλό».

Ο Ερντογάν

Ερωτηθείς να απαντήσει ξεκάθαρα αν εμπιστεύεται τον Ερντογάν δήλωσε ότι «η ερώτηση έχει ενδιαφέρον, γιατί η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Είναι σημαντικός πολιτικός με εμπειρία αλλά κάποιες φορές απρόβλεπτος». Συμπλήρωσε ότι στην Ελλάδα βλέπουμε το θέμα με την Τουρκία διαφορετικά απ’ ότι οι Βρετανοί, γιατί δεν έχουμε την τύχη να συνορεύουμε με την Ιρλανδία. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε καλές σχέσεις αλλά να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των δυο στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς κατηγορίες. Όπως είπε έθεσε το θέμα χθες στον τούρκο πρόεδρο. «Προσπαθώ να δείξει καλή θέληση και να βρω γέφυρες».

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral