Τι θα προβλέπει ο κόφτης για μετά το 2018

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔18/01/2017 - 08:59 | Author: Newsroom

«Ναι» σε αυτόματο κόφτη δαπανών μετά το 2018 λέει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ξεκολλήσει η αξιολόγηση και να ενεργοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Η Αθήνα επιδιώκει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να οριστεί ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των κλιμακίων στην Ελλάδα, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημητρης Τζανακόπουλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε ότι η Κυβέρνηση «θα μπορούσε να συζητήσει έναν μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, προκειμένου να αμβλύνει τις επιφυλάξεις που έχει διατυπώσει το ΔΝΤ».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το αν στον «κόφτη» θα μπορούσε να προστεθεί η μείωση του αφορολόγητου όπως ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος τονίζει ότι ο «”κόφτης” μπορεί «να είναι ίδιος με τον ισχύοντα», δηλαδή να προβλέπει περικοπές του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο σκέλος των δαπανών στο ύψος ενδεχόμενης υστέρησης έναντι του στόχου για πλεόνασμα, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική.

Από αυτές τις περικοπές εξαιρούνται μόνο όσες σχετίζονται με αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, δαπάνες ύδρευσης, ενέργειας και χρήσης φυσικού αερίου, δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών, το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το σύνολο των δαπανών υγείας, δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα, δαπάνες για ενίσχυση νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα, για υποχρεωτική εκπαίδευση μακριά του τόπου κατοικίας, δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, δαπάνες για το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και δαπάνες σχετικά με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Επίσης, υπάρχει ρήτρα εξαίρεσης για περιπτώσεις καταστροφών ή ανωτέρας βίας ύστερα από διαβούλευση με τους θεσμούς.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείονται νέες μειώσεις στις συντάξεις. Μια νέα μείωση του αφορολόγητου δεν εμπίπτει στον τομέα των δημοσίων δαπανών. Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα τώρα για μετά τη λήξη του προγράμματος.

antenna

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral