Τεχνική συμφωνία από Απρίλιο… τι εξετάζεται για αφορολόγητο και περικοπές συντάξεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔15/03/2017 - 09:53 | Author: Newsroom
Τεχνική συμφωνία από Απρίλιο... τι εξετάζεται για αφορολόγητο και περικοπές συντάξεων

Στο Eurogroup της 7ης Απριλίου έχουν μεταφερθεί πλέον οι ελπίδες για κάτι περισσότερο από μια ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων Αθήνας –

δανειστών αφού ακόμη τα θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορές είναι πολύ περισσότερα από αυτά στα οποία υπάρχει συμφωνία.

Η ατζέντα της συνόδου των υπουργών της Ευρωζώνης στο κομμάτι που αφορά το ελληνικό πρόγραμμα θα αναλωθεί σε μια ακρόαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και των εκπροσώπων των δανειστών σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών της Αθήνας.

Μάλιστα θα θεωρηθεί πολύ καλό δείγμα αν το Eurogroup ορίσει χωρίς καθυστερήσεις την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα για την συνέχιση των συνομιλιών.

Στο μεταξύ όμως το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για συμφωνία κοντά στον Μάιο. Για αυτό άλλωστε μαζεύει χρήματα για να πληρώσει τα ομόλογα ύψους 1,4 δισ. ευρώ της ΕΚΤ που λήγουν στις 4 Απριλίου (48 εκατ. ευρώ) στις και στις 20 Απριλίου (1,2 δις ευρώ και 167 εκ ευρώ).

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο δίμηνο του χρόνου αφού εκτός από την υπέρβαση ύψους 400 εκ ευρώ στα έσοδα είχαμε και υστέρηση ύψους 900 εκ ευρώ στις δαπάνες.

Η μεταχρονολόγηση πληρωμών του δημοσίου από την αρχή του χρόνου δείχνει ένα πράγμα: ¨Ότι η εκταμίευση της δόσης που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο η οποία θα έρχονταν μετά την τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς μάλλον αργεί ακόμα.

Στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων άρχισαν από χθες οι διαπραγματεύσεις από απόσταση με το οικονομικό επιτελείο να προσπαθεί να βελτιώσει του όρους των πρόσθετων μέτρων που θα κληθεί να ψηφίσει από τώρα για να εφαρμόσει από το 2019 και μετά.

Μάλιστα οι προσδοκίες είναι υψηλές καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δήλωναν χθες το Bloomberg ότι η πρόβλεψη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 προβλέπεται από τώρα ότι θα φτάσει το 4,2% του ΑΕΠ και μάλιστα χωρίς να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το συγκεκριμένο έτος.

Αν τεθεί σε εφαρμογή και το μειωμένο αφορολόγητο τότε σύμφωνα με το Bloomberg το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 θα ξεπεράσει το 5% του ΑΕΠ.

Με βάση αυτές τις προσδοκίες οι συζητήσεις που θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται να είναι έντονες και την ελληνική πλευρά να προσπαθεί με τις δικές της προβλέψεις να μειώσει το λογαριασμό των μέτρων πριν αυτά οριστικοποιηθεί.

Κρυφή προσδοκία είναι τελικά η μείωση των συντάξεων που έχει συμφωνηθεί ότι θα γίνει από το 2020 να είναι ελάχιστη ή να μην εφαρμοστεί καθόλου αφού τα πράγματα θα πηγαίνουν απροσδόκητα καλύτερα όπως συνέβη και το 2016.

Βεβαίως θα είναι δύσκολο να πείσουν μόνο με τις δικές τους προβλέψεις μια τόσο καλή εξέλιξη. Στο σημείο αυτό μπαίνουν τα τεχνικά κλιμάκια που θα προσπαθήσουν να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά.

Το θέμα που παραδέχονται όλοι ότι θα είναι σπαζοκεφαλιά είναι το εργασιακό αφού εκεί δεν χωρούν πολλές τεχνικές αναλύσεις αφού είναι θέμα αντίληψης και πολιτικής.

Το καλύτερο σενάριο από την ελληνική πλευρά είναι το εργασιακό με κάποιο τρόπο να αναβληθεί για αργότερα ώστε να αποφευχθούν τώρα επώδυνες υποχωρήσεις όπως οι ομαδικές απολύσεις (που συνεπάγεται η συμφωνία των θεσμών) από τώρα.

enikonomia

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral