Τα πάνω- κάτω στη διαπραγμάτευση. Στο τραπέζι το αφορολόγητο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔23/01/2017 - 07:59 | Author: Newsroom

Συνθλίβει μια ακόμη “κόκκινη γραμμή” ο τεχνοκράτης υπουργός του Αλέξη Τσίπρα την ώρα που το Μαξίμου ξορκίζει κάθε συζήτηση περί λήψης νέων μέτρων .

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε το αφορολόγητο όριο που υπάρχει τώρα, δεν γνωρίζουμε όμως αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» δήλωσε, από τα Τρίκαλα, ο υπουργός Οικονομίας .

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ένταξη της χώρας στην Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων» συμπλήρωσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Το οξύμωρο είναι ότι ο υπουργός της Οικονομίας επιβεβαιώνει το ΔΝΤ και «κρεμά» τον συνάδελφο του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Είναι γνωστό από την Κυβέρνηση ότι το ΔΝΤ ζητά:

– Μείωση αφορολογήτου ορίου στις 5.000€ εδώ και τώρα

– Μείωση συντάξεων (μέσω προσωπικής διαφοράς) τώρα

ενώ το οικονομικό επιτελείο στις προτάσεις που θα αποστείλει στους Θεσμούς λέει:

– Καμία νομοθέτηση μέτρων πριν το 2018 προκαταβολικά

– Επέκταση «Κόφτη» μέχρι το 2019 & μέτρα εάν χρειαστούν τότε

– Κλιμακωτή ενεργοποίηση ανάλογα την απόκλιση από τους στόχους

«Μόνο το ΔΝΤ ζητά εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων γιατί μόνο το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι θα φτάσουμε στο 3.5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018. Ωστόσο, όλες οι νέες εξελίξεις στην οικονομία διαψεύδουν τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά» υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση»

O υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σπεύδει να προειδοποιήσει το οικονομικό επιτελείο «Υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα. Ο κίνδυνος επιμήκυνσης των συζητήσεων δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια άτακτη υποχώρηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης»

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας , Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον Σκάι, υποσχέθηκε «δότη» και όχι «κόφτη»…

Την Δευτέρα, συνεδριάζει ο ESM, για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της αξιολόγηση, υπό το φως των νέων τριγμών που έχει προκαλέσει η στάση Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί παρεμβάσεις στο αφορολόγητο, στις συντάξεις και στο ΦΠΑ.

Διευκρινιστική δήλωση από τον υπουργό Οικονομίας

Το Γραφείο Τύπου του υπουργού Οικονομίας αναφέρει: «Με αφορμή την αναστάτωση που προκλήθηκε από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, κατά την επίσκεψή του στο δημαρχιακό μέγαρο Τρικάλων, σύμφωνα με την οποία «τo αφορολόγητο και άλλα διαπραγματεύονται, όπως ξέρετε, προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτό που υπάρχει τώρα», διευκρινίζονται τα εξής:

Δεν υπάρχει καμία απόφαση της κυβέρνησης (ούτε είναι στις προθέσεις), για μείωση του αφορολόγητου.

Η διαπραγμάτευση για τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης περιόδου, μετά το 2018, συνεχίζεται και η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ψήφιση οποιουδήποτε μέτρου για μετά το 2018″.

antenna

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral